Zaterdag 23/01/2021

DMroadUSA

"Trump zal goed zijn voor de Belgen"

.Beeld Tim Coppens

Het stembureau aan de Piedmont elementary school, Charleston, West-Virginia. Een zwarte vrouw stapt naar buiten met haar zoontje aan de hand. “She's the one!”, roept ze ons toe. “Leve Hillary! Zij is de enige die ons een toekomst gaan geven. Have a good day gentlemen.” Even later stapt een vrouw op krukken op ons af. Opnieuw een Hillary-stemmer. “Wees maar zeker. Ik wil een vrouw als president. Eindelijk! Girl power!”

Beide vrouwen zijn a-typisch voor Charleston, de kleine hoofdstad van de staat West-Virginia die pal in Trump-land ligt. Omdat Obama op een abrupte manier een einde maakte aan de steenkoolindustrie in deze regio keerden massa's mensen zich af van de Democratische partij. Ook vrouwen stemmen hier vooral Trump. “Natuurlijk”, zegt Karen. “Trump is voor ons de beste kandidaat. Ik zal volgende keer wel op een vrouw stemmen. Hopelijk hebben we dan een vrouwelijke kandidate die minder corrupt is en minder versmolten met de wereld van het grote geld.”

Dat laatste is een argument dat je vandaag veel hoort. Veel mensen die we spreken geloven niet meer in een systeem waarbij presidentskandidaten om giften moeten bedelen bij multinationals en miljonairs om hun peperdure campagnes te bekostigen. Karen: “Eens verkozen vergeten ze dat wij op hen stemden en dienen ze de belangen van de rijken.” Dan maar liever een miljonair als Donald Trump die zijn campagne met zijn eigen fortuin betaalt.

.Beeld Tim Coppens

Pete, een zeventiger, heeft ook net zijn stem uitgebracht. Zijn antwoord op de vraag voor welke kandidaat hij koos, is vooral een heel diepe zucht. Pas daarna komt het antwoord. “Trump. Maar ik weet dat hij een leugenaar en een dief is. Een man die zijn belastingen niet betaalt. Ja, ik heb gestemd voor een heel slechte Amerikaan.” We kijken Pete met grote ogen aan. Waarom heeft hij dan niet voor Clinton gestemd? “Hillary?!”, lieve god, “neen niet Hillary, zij is nog veel erger. Door en door corrupt en volgens mij ook een lesbienne.”

.Beeld Jef Boes / Tim Coppens

Het is ons dezer dagen al vaker overkomen. Aardige mensen waarmee je een normaal gesprek lijkt te hebben, maar plotseling erg extreme dingen zeggen die eigenlijk nergens op slaan.

Maar Pete praat rustig verder. “Meer dan 300 miljoen Amerikanen en dan twee uilskuikens als presidentskandidaat. Ik kan er echt niet bij. Een verkiezingsdag zou eigenlijk een feest van de democratie moeten zijn. Maar dit lijkt het meer op een begrafenis. Zoveel mensen die vandaag met tegenzin gaan stemmen.”

Pete zegt dat hij veel leest over de jaren dertig en de opkomst van Hitler. “Oh, ja ik zie veel gelijkenissen met wat er nu aan de gang is in de VS. Trump gebruikt exact dezelfde trucs als Hitler en we tuimelen er met zijn allen in.”

Trump met Hitler vergelijken en er dan toch voor stemmen, Pete ziet de contradictie niet. “Ach, God heeft zijn handen van Amerika afgenomen. Dit land is verloren. Clinton is voor het holebi-huwelijk, voor abortus; Trump volgens mij ook maar hij zegt van niet. Tja, dan stem ik liever op diegene die zich mogelijk niet tegen mijn geloof keert.”

Nogmaals, dit lijkt misschien de mening van een loner maar dat is niet zo. Mensen die homo's haten en abortus massamoord noemen, het zijn er hier veel en hun stemgedrag wordt bepaald door hun ideeën over ethische kwesties.

Dat geldt ook voor Marilyn en Marie, twee dames die we net tegenkwamen in een diner-restaurant. “Abortus is voor mij de doorslaggevende kwestie. Hillary zal rechters benoemen bij het Hooggerechtshof die abortus volledig zullen legaliseren. Dat komt voor mij neer op het legaliseren van een massamoord. Iemand moet het ongeboren leven toch verdedigen. Wees maar niet bang voor Trump. Hij zegt soms rare dingen over vrouwen, maar het is een goede man. Hij zal goed zijn voor België. ”

Gisteren hadden we nog een lang gesprek met ondernemer Rusty. Interessante man die in deze teloorgegane mijnstreek een IT-bedrijf oprichtte waar vooral afgedankte mijnwerkers aan de slag zijn. Rusty vertelde dat hij eigenlijk een volbloed Democraat is. “Het economische beleid van Hillary klopt en zou prima zijn voor mijn bedrijf. Ik hou ook van de Democratische ideeën omdat ze nauwer aansluiten bij de problemen van arbeiders en de middenklasse.” Toch nog iemand die in deze regio voor Hillary Clinton gaat stemmen, zei ik. Waarop Rusty me vreemd aankeek. “Ik ga helemaal niet op Clinton stemmen want Hillary is pro-abortus. Dat zou hetzelfde zijn als mijn ziel aan de de duivel verkopen.”

Op het einde van onze lang gesprek vroeg Rusty of hij voor ons mocht bidden. Geen probleem, zegden we, waarna hij zijn handen in elkaar vouwde en hardop met de Heer begon te praten. “Lord, bescherm mijn Belgische vrienden tijdens hun lange reis van Alabama naar Washington DC. Lord, misschien zullen zij in de toekomst dichter bij U komen dan nu het geval is. Maar ik verzeker u het zijn goede mannen!”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234