Maandag 18/01/2021

Update

Trump wil VN-klimaatprogramma's niet meer financieren - VN ongerust

De Amerikaanse president Donald Trump is volop bezig aan de Amerikaanse begroting.Beeld Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump wil in de nieuwe begroting flink snoeien in de uitgaven voor milieu en buitenlandse hulp. Die besparingen acht hij nodig om de aangekondigde fikse stijging voor Defensie - ongeveer tien procent - te compenseren.

"We hebben een America First-president en nu ook een America First-begroting", zei Trumps begrotings-chef Mick Mulvaney.

Milieu
De ingreep zal zo zijn gevolgen hebben voor de controle op de uitstoot van schadelijke stoffen in centrales en op de veiligheid in de olie-ontginning. Mogelijk wordt ook geknipt in de Amerikaanse bijdrages voor het tot uitvoer brengen van de klimaatakkoorden van Parijs en in onderzoeksprogramma's naar het gebruik van hernieuwbare energie. Trump wil ook de Amerikaanse deelname aan het Green Climate Fund van de VN stopzetten.

Ook het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA (Environment Protection Agency) wordt al maanden geviseerd door Trump. Zo stelde hij een notoir klimaatscepticus aan als topman van het agentschap. Trump wil het budget voor het agentschap met 2,6 miljard dollar verlagen, door zowat 3.200 banen te schrappen, of ongeveer een op de vijf. In de begroting voor het fiscale jaar 2017/2018, dat op 1 oktober begint, moet het EPA het met een kleine dertig procent minder doen: van 8,1 miljard dollar nu tot 5,6 miljard in de toekomst. Met dat snoeiwerk zouden ook 3.200 jobs worden geschrapt.

Het EPA bracht onder meer het milieuschandaal met de sjoemelsoftware bij het Duitse autoconcern Volkswagen aan het licht.

Buitenlandse Zaken
Niet alleen in het milieu wordt het mes gezet. Ook de ministeries van Onderwijs, Gezondheid, Buitenlandse Zaken en Landbouw zullen het voortaan met minder moeten doen.

Buitenlandminister Rex Tillerson zal zijn departement moeten bestieren met dertig procent minder aan liquide middelen. Daarbij wordt vooral de sector "buitenlandse hulp" geviseerd. Tillerson zelf is het bezuinigingsidee in zijn ministerie zeer genegen, temeer daar het vrijgekomen geld exclusief in de wapensector terechtkomt. Trumps stokpaardje is immers dat de uitrusting van het VS-leger niet meer van deze tijd is en dringend "gemoderniseerd" moet worden.

Ook voor de constructie van de Mexicaanse muur, één van Trumps centrale verkiezingsbeloftes, worden de nodige dollars vrijgemaakt. Voor 2017 en 2018 is dat samen 4,3 miljard dollar.

Proefballonnetjes
Krachtens de grondwet kan de president geen eigen wetsontwerpen indienen. Daarom moeten Trumps uitspraken over de begroting gezien worden als "eerste aanzetten", proefballonnetjes. Om een en ander te realiseren, moet Trump rekenen op medewerking van het Congres. Dat gaat door de band wel akkoord, nadat de nodige cijfers zijn aangepast.

De huidige president beschikt dan wel over een meerderheid van zijn Republikeinse partij in de volksvertegenwoordigingen, maar niet elke Republikein is een fan van The Donald. Onder de bevolking heerst naar verluidt vooral ongenoegen over de voorgenomen verloedering van het milieubeheer, al zullen de ingrepen in sectoren als Onderwijs, Gezondheid en Werk ook flink gevoeld worden door de demografische groep die Trump aan zijn stuntzege in november hielp.

Mick Mulvane.Beeld REUTERS

VN ongerust

De Verenigde Naties (VN) waarschuwen voor een "abrupte reductie" van de Amerikaanse financiële bijdragen aan de volkerenorganisatie. Het opdrogen van de VS-fondsen zou het werk van secretaris-generaal Antonio Guterres om de VN te hervormen fel bemoeilijken.

De VN zeggen anderzijds wel te beseffen dat moet nagekeken worden of er geen minder dure manieren zijn om de "gemeenschappelijke doelstellingen" van de lidstaten te verwezenlijken.

Een woordvoerder van Guterres zei dat de VN-baas over de kwestie al herhaaldelijk heeft gepraat met de VS-ambassadrice bij de VN, Nikki Haley.

In zijn ontwerp stelt Trump dat Washington nog hooguit 25 procent van de kosten van "vredeshandhavende operaties" wil ophoesten.

Leden van het Green Climate Fund tijdens een vergadering in Berlijn.Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234