Woensdag 22/01/2020

Trump wil 'lichtgewicht' naar Moskou sturen

Ooit noemde Donald Trump Jon Huntsman een lichtgewicht. Nu wordt de man naar alle waarschijnlijkheid zijn ambassadeur in het cruciale Rusland.

Een 'lichtgewicht', dat verwijt kreeg Jon Huntsman in 2012 nog van Donald Trump. Volgens de miljardair uit New York was Huntsman, destijds president Obama's ambassadeur in Peking, 'zwak' en liet hij zich een loer draaien door de Chinezen. "De Chinezen zouden maar wat blij zijn mochten we Huntsman nog eens vier jaar ambassadeur maken", zei hij toen. "Ze kunnen dan gewoon hun gang gaan. Net zoals ze de voorbije jaren hebben gedaan."

Toch heeft Trump de 56-jarige Huntsman nu voorgedragen als nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Moskou, een van de zwaarste en gevoeligste diplomatieke posten. Huntsman, die nu het hoofd is van de denktank Atlantic Council, moet nog groen licht krijgen van de Senaat, maar dat zal meer dan waarschijnlijk geen probleem worden.

Een lichtgewicht valt Huntsman namelijk niet te noemen: op 32-jarige leeftijd werd hij al door president Bush senior als ambassadeur naar Singapore gestuurd. Later diende hij als handelsvertegenwoordiger voor Azië in de regering van president Bush junior, om vervolgens terug te keren naar zijn thuisstaat Utah, waar hij van 2005 tot 2009 gouverneur was. Hij spreekt vloeiend Chinees, een vaardigheid die hij opdeed als missionaris voor de Mormoonse kerk in Taiwan.

Huntsman stamt uit een geslacht dat in zijn thuisstaat de reputatie had van de 'koninklijke familie van Utah'. Zijn vader Jon Huntsman senior diende in de regering van president Nixon en werd steenrijk met een chemisch concern, dat nu wordt bestuurd door een broer van de toekomstige ambassadeur in Moskou.

Rockband

In zijn jeugd leek Jon junior even af te wijken van het door zijn vader uitgestippelde pad. In plaats van zijn middelbare school af te maken, begon hij met wat vrienden een rockband. Maar toen het succes uitbleef, hervatte hij zijn opleiding en zette hij de eerste stappen in zijn politieke carrière.

Als gouverneur van Utah (2005-2009) genoot Huntsman veel populariteit, ook onder Democraten. Dat was een van de redenen waarom Obama hem uitkoos als ambassadeur in China. Volgens sommigen zat er ook een ander motief achter: Obama hoopte op die manier te voorkomen dat Huntsman zich in 2012 voor de Republikeinen kandidaat zou stellen voor de presidentsverkiezingen.

Uiteindelijk deed Huntsman dat toch: hij nam ontslag als ambassadeur en wierp zich in de strijd om de Republikeinse nominatie. Maar hij bleek veel te liberaal voor de Republikeinen en moest het afleggen tegen een andere mormoon uit Utah: Mitt Romney.

Terwijl veel andere kopstukken uit het Republikeinse establishment zich afzijdig hielden, schaarde Huntsman zich vorig jaar achter de kandidatuur van Trump. Op het moment dat hij de handdoek in de ring gooide en overstapte naar team Trump was de verhouding tussen beide mannen nog altijd niet optimaal. "Huntsman wilde mij zien", zei Trump op dat moment. "Ik heb geweigerd. Ik heb hem gezegd dat hij ons land weggegeven heeft aan de Chinezen."

Kentering

Maar ergens kwam er toch een kentering. Kwatongen beweerden dat Huntsman hoopte minister van Buitenlandse Zaken te worden. In december bleek dat hij inderdaad een van de kandidaten voor de post was, maar hij greep ernaast.

Na het uitlekken van Trumps schunnige uitspraken over vrouwen riep hij de Republikeinen nog even op Trump te laten vallen, maar al snel schoof Huntsman weer aan bij het winnende gezelschap. En blijkbaar met succes.

Het Kremlin liet ondertussen weten dat het "elke ambassadeur die openstaat voor dialoog" zal verwelkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234