Dinsdag 19/10/2021

Trump wil dat NASA klimaatonderzoek schrapt en investeert in ruimteverkenning

Een foto van de Aarde, genomen door de NASA Aqua-satelliet. Beeld afp
Een foto van de Aarde, genomen door de NASA Aqua-satelliet.Beeld afp

Donald Trump wil als president van de VS alle onderzoek van NASA naar klimaatverandering afvoeren. De president-elect wil dat de organisatie zich voortaan focust op de verkenning van de ruimte in plaats van op "gepolitiseerde wetenschap".

De Republikein is een notoir klimaatscepticus. Zo noemde hij de opwarming van de aarde ooit een "uitvinding van de Chinezen, om de Amerikaanse competitiviteit te schaden", al erkende hij gisteren toch tijdens een gesprek met journalisten van de New York Times dat er een verband bestaat tussen klimaatopwarming en menselijk gedrag.

Tijdens zijn kiescampagne kondigde Trump aan dat hij wil dat NASA tegen het einde van de eeuw het volledige zonnestelsel zal verkennen.

null Beeld afp
Beeld afp

Klimaatsceptische adviseur

Voormalig congreslid Bob Walker is Trumps adviseur inzake ruimtevaartbeleid. Hij deed destijds hetzelfde onder president George W. Bush. Walker is van mening dat NASA is herleid tot "een logistiek agentschap dat zich concentreert op de bevoorrading van het ruimtestation en politiek correct milieutoezicht". Hij twijfelt over de menselijke hand in de klimaatverandering. "Het is een visie die gedeeld wordt door de helft van de klimatologen ter wereld. We hebben goede wetenschap nodig om ons te vertellen wat de realiteit is en wetenschap zou dat kunnen doen als politici zich er niet mee bemoeien".

Verkennende rol

Dit jaar had NASA's Earth Science-afdeling 1,92 miljard dollar aan fondsen ter beschikking, een verhoging met bijna dertig procent ten opzicht van vorig jaar. Onder president Obama steeg het budget van de afdeling met 50 procent. Tegelijkertijd besliste de Obama-administratie dat het budget voor ruimtevaart volgend jaar met 840 miljoen dollar wordt teruggeschroefd.

De afdeling Earth Science verricht onderzoek naar veranderingen in temperatuur, ijs, wolken en andere klimaatfenomenen. Het NASA-satellietennetwerk levert een schat aan informatie over klimaatverandering, onder andere over cyclonen die zich vormen boven de oceanen.

"We zien NASA in een verkennende rol, in onderzoek naar de ruimte", vertelde Walker aan The Guardian. "Op aarde gerichte wetenschap hoort beter thuis bij andere agentschappen die dat als voornaamste doel hebben. Ik vermoed dat het moeilijk wordt om alle lopende NASA-programma's te stoppen, maar toekomstige programma's moeten zeker ondergebracht worden bij andere agentschappen. Ik geloof dat klimaatonderzoek nodig is, maar het is zwaar gepolitiseerd en dat heeft veel werk van de onderzoekers ondermijnd. De beslissingen van mijnheer Trump zullen gebaseerd zijn op wetenschap, niet op gepolitiseerde wetenschap".

Onrust in wetenschappelijke gemeenschap

De NASA-klimaatwetenschappers vrezen nu dat hun werk aan de kant zal worden geschoven voor een agenda die fossiele brandstoffen vooropstelt. Ook klimaatwetenschappers bij andere organisaties reageren geschokt op het nieuws.

Volgens Kevin Trenberth, hoofdwetenschapper bij het Nationaal Centrum voor Atmosferisch Onderzoek in de VS, voorziet NASA de wetenschappelijke gemeenschap met nieuwe instrumenten en technieken. Het opdoeken van de afdeling zou "een geweldige achteruitgang en zelfs verwoestend zijn". "Informatie over planeet Aarde en haar atmosfeer en oceanen zijn essentieel voor onze manier van leven. Ruimteonderzoek is een luxe, observaties van de aarde zijn essentieel," zo merkt hij op.

"Zonder de steun van NASA zal niet alleen de VS, maar de hele wereld een flinke dreun krijgen wanneer het aankomt op ons begrip van het klimaat en de bedreigingen van een klimaatverandering die door de mens veroorzaakt is," zegt Michael Mann, klimaatwetenschapper aan Penn State University. "Het zou een onverholen politieke zet zijn die aantoont dat de president-elect bereid is om te handelen naar de wil van de lobbyisten en belangengroepen die hij tijdens zijn hele campagne heeft bekritiseerd".

Een beeld van supercycloon Meranti, gemaakt door NASA-satelliet Aqua. Beeld epa
Een beeld van supercycloon Meranti, gemaakt door NASA-satelliet Aqua.Beeld epa

Missies naar de maan en Mars

Walker is een grote voorstander van een nieuwe missie naar de maan, net zoals de Republikein Newt Gingrich, een nauwe bondgenoot van Trump.

Het motief voor een missie naar de maan is overigens ook politiek. Rusland is van plan om twaalf kosmonauten onder te brengen in een basis op het oppervlak van de maan.

De Obama-administratie steunt het plan van NASA om tegen 2035 Mars te bereiken. Het agentschap werkt momenteel aan een gigantische raket en ruimtesonde om die reis mogelijk te maken.

Buzz Aldrin, de man die als tweede voet op de maan zette, is er ook van overtuigd dat Trump "zeker erg goed" zou zijn voor de Marsmissie. Hij drong er bij hem op aan om via de maan te gaan, in samenwerking met andere landen. "Het is tijd dat we samenwerken met internationale partners om hen te helpen realiseren wat we zelf gedaan hebben. Het herbevoorraden van het landingsgestel op het oppervlak van de maan is erg belangrijk zodat we zullen weten hoe we dat moeten doen op Mars en het zal ons veel geld besparen. Mars is het doel en we moeten kosten besparen."

Buzz Aldrin Beeld epa
Buzz AldrinBeeld epa
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234