Maandag 28/09/2020

Buitenland

Trump wil boren op Noordpool mogelijk maken

Trump wil dat de Verenigde Staten minder afhankelijk worden van geïmporteerde olie. Beeld AP

President Donald Trump wil het boren naar olie en gas mogelijk maken in delen van het Noordpoolgebied en de Atlantische Oceaan die eerder door zijn voorganger Barack Obama tot beschermd gebied waren verklaard. Met zijn vrijdag getekende presidentieel besluit probeert Trump een maatregel ongedaan te maken waarmee Obama de speelruimte van zijn opvolger had willen inperken.

Trump wil dat de Verenigde Staten minder afhankelijk worden van geïmporteerde olie. De milieubezwaren tegen olieboringen in de Amerikaanse kustwateren neemt hij op de koop toe. Het presidentieel decreet maakt 'verantwoorde ontwikkeling mogelijk van gebieden buiten de kust, wat geld oplevert voor de schatlist en banen voor onze arbeiders', zei Trump.

'Eeuwig verbod' onder Obama

Obama had in december, in de laatste maand van zijn presidentschap, een 'eeuwig verbod' uitgevaardigd op olie- en gasboringen in grote delen van het arctisch gebied, zoals die rond Alaska, en de Atlantische Oceaan. Daarmee oogstte hij lof van milieuorganisaties, maar haalde hij zich de woede op de hals van de Republikeinen, die hem verweten over zijn graf heen te regeren. In het Trump-kamp heerst nog volop geloof in de toekomst van fossiele brandstoffen.

Obama beriep zich op een wet uit 1953, de Outer Continental Shelf Lands Act, die het presidenten toestaat gebieden op zee uit te sluiten van oliewinning als dat 'in het publiek belang' is. Hij beoogde een 'gevoelig en uniek ecosysteem' te beschermen. Juristen van de Obama-regering zeiden er vertrouwen in te hebben dat het besluit door de rechter zal worden gehandhaafd.

Waarschijnlijk zal het politiek gevecht om de olieboringen zich nu inderdaad verplaatsen naar de rechtbank, een strijd die jaren kan duren. Milieuorganisaties hebben al aangekondigd de maatregel juridisch te zullen aanvechten. En het is nog maar de vraag of de regering-Trump het besluit van Obama van de ene dag op de andere kan terugdraaien. 'Het is niet zo simpel dat de president iets tekent en daarmee een eerdere maatregel ongedaan maakt', zegt Sean Hecht, hoogleraar milieurecht aan de University of California.

Geen gevolgen op korte termijn

Volgens het besluit van Trump gaat minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke onderzoeken of het vijfjarenplan voor het boren in het continentaal plat kan worden herzien. Zinke gaf vrijdag al toe dat het jaren kan duren voor er nieuwe vergunningen worden afgegeven. Op korte termijn zal de vrijdag getroffen maatregel dus geen gevolgen hebben voor de olie- en gaswinning in de VS of voor het milieu in het Outer Continental Shelf, de delen van het continentaal plat die onder het gezag van de federale overheid (en dus niet van de staten) vallen.

Offshore oliewinning on het arctische gebied stond al op een laag pitje. De ervaringen van Shell voor de kust van Alaska de afgelopen jaren hebben veel concurrenten huiverig gemaakt. Shell, dat miljarden investeerde in proefboringen, had problemen de juiste vergunningen bij elkaar te krijgen en zag in 2012 een boorschip aan de grond lopen. Toen de Nederlanders uiteindelijk in 2015 een eerste exploratieput in de Tsjoektsjenzee boorden, troffen ze nauwelijks olie aan. Dat najaar trok Shell zich definitief terug.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234