Dinsdag 21/05/2019

President Trump

Trump vol lof over parlementslid dat journalist aanviel

President Trump. Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een parlementslid dat in 2017 een journalist fysiek aanviel met lof overladen. Hij deed daarbij luchtig over de agressie. De vereniging van de correspondenten van het Witte Huis zegt dat Trump geweld tegen de media aanmoedigt.

Greg Gianforte, die de staat Montana vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden in Washington, had in 2017 ruzie met Ben Jacobs, een reporter van de Britse krant The Guardian. Hij gooide hem op de grond.

Het geval van agressie, dat nationale weerklank kreeg, vond plaats toen Gianforte kandidaat was voor een bijverkiezing in de noordelijke Amerikaanse staat. Hij raakte toch verkozen, maar kreeg zes maanden cel met uitstel en veertig uur werkstraf.

Trump, die gisteren een verkiezingsbijeenkomst in Montana had, riep op om te stemmen voor Gianforte bij de tussentijdse verkiezingen in november. Hij noemde hem een “ongelooflijke leider uit Montana” en “een van de meest gerespecteerde personen van het Congres”.

Greg Gianforte schudt Donald Trump de hand. Beeld AP

Maar dan begon Trump allusies te maken over het geweld tegen de journalist. “Vecht nooit met hem”, zei Trump. “Iemand die in staat is tot een body slam, dat is mijn type.” De body slam is een beweging uit het worstelen waarbij een tegenstander wordt opgeheven en op de grond wordt gegooid.

Trump zei ook dat hij vreesde voor de kansen van Gianforte om verkozen te raken toen hij hoorde over het incident. “En dan dacht ik: ‘Wacht even, ik ken Montana goed, ik denk dat het net in zijn voordeel zou kunnen spelen’. En het heeft in zijn voordeel gespeeld”, zei Trump, die zo zijn toehoorders op de hand kreeg.

De hoofdredacteur van The Guardian in de VS, John Mulholland, veroordeelde Trumps uitspraken. “Een aanval tegen een journalist die gewoon zijn werk deed verheerlijken, is een aanval op het eerste amendement door iemand die gezworen heeft om dat amendement te verdedigen”, zei Mulholland.

“Alle Amerikanen zouden de lof moeten verwerpen die de president uitsprak over geweld tegen een journalist die zijn werk deed, dat door de grondwet beschermd wordt”, verklaarde Olivier Knox, die aan het hoofd van de Witte Huis-correspondentenvereniging staat. “Dat staat gelijk met het ophemelen van een misdrijf.”

Het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet garandeert de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.