Zaterdag 10/12/2022

president trump

Trump-vertrouweling: "President overweegt speciale aanklager in Rusland-onderzoek te ontslaan"

Gewezen FBI-baas Robert Mueller is aangesteld als speciale aanklager die de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet onderzoeken. Vertrouwelingen uit de kring van president Trump proberen nu diens geloofwaardigheid te kelderen. Beeld AFP
Gewezen FBI-baas Robert Mueller is aangesteld als speciale aanklager die de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen moet onderzoeken. Vertrouwelingen uit de kring van president Trump proberen nu diens geloofwaardigheid te kelderen.Beeld AFP

President Trump zou overwegen om Robert Mueller, de speciale aanklager die de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt, te ontslaan. Dat zegt alleszins zijn goede vriend Robert S. Ruddy, zo schrijft The New York Times. De bewering komt er op een moment dat steeds meer mensen uit de vertrouwenskring van Trump de geloofwaardigheid van Mueller proberen te ondermijnen.

AS

Trump "overweegt misschien om de speciale aanklager af te zetten." Zo liet Ruddy, de ceo van Newsmax Media, een ballonnetje op in het PBS-programma NewsHour. "Ik denk dat hij die optie overweegt", aldus Ruddy, die gisteren op bezoek was in het Witte Huis. De wet geeft Trump die macht.

In het Witte Huis werd de bewering met klem ontkend. "Mr. Ruddy sprak nooit over dit onderwerp met de president", pareerde woordvoerder Sean Spicer een paar uur later. "Enkel de president en zijn advocaten zijn geautoriseerd om over dit onderwerp uitspraken te doen."

Mocht Trump Mueller ontslaan, gooit dat olie op het vuur. Niet zo lang geleden ontsloeg Trump FBI-baas James Comey, wat de president op beschuldigingen van obstructie van de rechtsgang kwam te staan en mee veroorzaakte dat Mueller werd aangesteld.

Gewezen FBI-baas James Comey. Beeld AFP
Gewezen FBI-baas James Comey.Beeld AFP

Vooringenomen

Wat opvalt: de voorbije dagen proberen vertrouwelingen uit Trumps nabije omgeving de geloofwaardigheid van Mueller onderuit te halen. Zo schreef de Republikein Newt Gingrich, Trump-supporter van het eerste uur, op Twitter dat het tijd werd om de positie van Mueller te "heroverwegen". Volgens Gingrich is Mueller vooringenomen en niet onpartijdig. Moeilijk te geloven, vindt nieuwswebsite Vox, die er fijntjes op wijst dat Mueller een bronzen medaille kreeg voor zijn dienst als marinier tijdens de Vietnam-oorlog. Bovendien werd Mueller door verschillende presidenten aangesteld voor hoge functies.

"Republikeinen ijlen als ze denken dat de speciale aanklager onpartijdig zal zijn." Ook de invloedrijke radiomaker Rush Limbaugh opperde het ontslag van Mueller in zijn uitzending, net als zijn collega-radiopresentator Mark Levin: "Mueller moet opstappen", schreef hij dit weekend op Facebook.

De Republikeinse auteur Ann Coulter schreef dan weer op Twitter dat Comey toegegeven heeft dat er geen onderzoek naar Trump is. "Sessions moet Mueller ontslaan. Waarom hebben we nu nog een speciale aanklager nodig?"

Wapenbroeders

De conservatieve kring van Trump baseert zijn kritiek op het feit dat Mueller te dicht bij de ontslagen FBI-baas Comey zou staan. Tijdens het presidentschap van Bush, toen Mueller de baas was van die inlichtingendienst, werkten de twee nauw samen, waardoor ze vrienden werden.

Dat zorgt er volgens Byron York van de conservatieve krant Washington Examiner voor dat Mueller geen onderzoek kan doen naar Comey. "Comey is een goede vriend van speciaal aanklager Robert Mueller, zo'n goede vriend - nu al zo'n vijftien jaar lang - dat de twee beschreven worden als 'wapenbroeders'."

Saturday Night Massacre

Het is afwachten of Trump in de voetsporen durft te treden van president Nixon. Tijdens wat nu de Saturday Night Massacre genoemd wordt, ontsloeg hij Archibald Cox, de speciale aanklager die het onderzoek naar het Watergate-schandaal leidde in 1973. Het voorval leidde tot groot protest, en een jaar later zag Nixon zich genoodzaakt af te treden als president.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234