Woensdag 08/02/2023

World Economic ForumUpdate

▶︎ Trump versus Thunberg in Davos: ‘We moeten de eeuwige onheilsprofeten verwerpen’

null Beeld AP
Beeld AP

Vanaf vandaag komen wereldleiders, bedrijfsleiders, wetenschappers, activisten, academici en andere prominente gasten samen in het Zwitserse skioord Davos. De eerste dag van dit 50e ‘World Economic Forum’ (WEF) wordt gedomineerd door twee extreem verschillende individuen: Donald Trump en Greta Thunberg.

ADN

De Amerikaanse president Donald Trump is met een grote delegatie aanwezig in Zwitserland. Trump arriveerde in Davos in een helikopter vanuit Zürich, waar zijn presidentiële Boeing 747 eerder was geland. Op weg naar Zwitserland prees Trump op sociale media de economische staat van dienst van zijn drie jaar oude regering. Actievoerders hadden vlak bij de plek waar Trump in Davos landde ‘Act on climate’ (Kom in actie voor het klimaat) in de sneeuw geschreven.

Lees ook

Rijksten der rijksten draven op in Davos. Maar wat heeft u daar eigenlijk aan?

De president gaf om iets voor 11 uur de eerste grote keynote speech van de dag - een uitgelezen kans voor Trump om opnieuw op zijn ‘America First’-agenda te hameren, zijn handelsakkoord met China te bewieroken en uit te pakken met de aanhoudende Amerikaanse economische groei. Hij maakte ook bekend dat de VS zullen deelnemen aan het ‘1 triljoen bomen’-initiatief. Het project dat het WEF, met als hoofdthema duurzaamheid, lanceerde.

“We moeten de eeuwige onheilsprofeten en hun voorspellingen van de apocalyps verwerpen”, waarschuwde Trump ook nog. Hoewel hij niet rechtstreeks over het klimaatdossier sprak, wordt zijn uitspraak beschouwd als een uithaal naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die aanwezig was bij de toespraak van Trump.

Eerder vandaag stond Thunberg zelf in de spotlights. ‘Gretamania’ heeft Davos helemaal overgenomen, met jonge activisten uit de hele wereld die Greta gevolgd zijn naar de Zwitserse sneeuw om er voor een hele reeks mondiale kwesties te pleiten - met natuurlijk het klimaat voorop. Alle ogen zullen gericht zijn op mogelijke uitwisselingen van blikken of woorden tussen Trump en Thunberg.

Druk van jonge mensen

Het Zweedse klimaatmeisje kwam vanmorgen al aan het woord. Haar panel met verschillende jonge ‘klimaathelden’ begon met een kort filmpje over de nieuwe golf van jonge activisten die zich wereldwijd inzetten voor het klimaat, met groot applaus van het aanwezige publiek tot gevolg.

En toen sprak Greta over de opmerkelijke afgelopen 18 maanden sinds ze haar eigen klimaatspijbelactie begon. “Er is veel gebeurd dat niemand had kunnen voorspellen, en dit heeft een beweging doen ontstaan”, zo sprak ze voor het WEF. “Mensen zijn zich meer bewust”, zei ze. “Klimaat en milieu zijn een hot topic vandaag, en dat is dankzij de druk van jonge mensen.”

Luisteren naar de wetenschap

Tegelijkertijd vindt Thunberg dat er nog altijd niets is verwezenlijkt. Ze riep in haar speech nogmaals op om de “klimaatnoodtoestand ernstig te nemen”. Volgens de activiste moeten we dringend “luisteren naar de wetenschap” en de huidige klimaatcrisis “de prioriteit geven die ze verdient”. “Als we het niet behandelen als een echte crisis, dan kunnen we het niet oplossen”, aldus Thunberg.

Greta kreeg de lachers op de hand door erop te wijzen dat ze als activiste zeker genoeg gehoord wordt. “Ik ben geen persoon die kan klagen dat niemand mij hoort. Het gaat constant over mij”, zei ze. “Maar de wetenschap en de stem van vele jonge mensen staat niet centraal in die conversatie”, voegde ze er meteen aan toe. “En dat zou wel moeten.”

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De politiek heeft de ervaring, maar de jonge mensen hebben de ideeën en de energie, zo verklaarde ook de Zambiaanse activiste Natasha Mwansa tijdens het panelgesprek tussen jonge actievoerders. Jongeren moeten volgens haar dan ook meer betrokken worden bij het beleid. Ze riep de deelnemers aan het forum eveneens op tot werkelijke actie. “Wat telt, is wat we thuis doen. We zullen niet altijd in Davos zijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234