Maandag 29/11/2021

Iran-deal

Trump verlengt steun aan Iran-deal niet, maar stuurt evenmin aan op sancties

Demonstranten voor het Witte Huis. De Amerikaanse president Donald Trump presenteert vandaag zijn Iran-strategie. Beeld AFP
Demonstranten voor het Witte Huis. De Amerikaanse president Donald Trump presenteert vandaag zijn Iran-strategie.Beeld AFP

Donald Trump zal vanavond zijn steun aan het nucleaire verdrag met Iran niet hernieuwen. Het akkoord, waarmee het Iraanse kernprogramma in 2015 werd beteugeld, komt zo onder druk te staan. De bal ligt nu bij het Amerikaanse Congres om strengere voorwaarden te stellen aan de Iran-deal.

Dit schrijven Amerikaanse media, die officieus op de hoogte zijn gesteld door het Witte Huis over de beslissing van Trump. De president zal vanavond zijn besluit formeel bekendmaken in een toespraak.

De stap komt niet als een verrassing. Trump bestempelde het Iran-akkoord, dat onder zijn voorganger Barack Obama met pijn en moeite tot stand kwam, als 'de slechtste deal ooit'. De Republikeinen hebben destijds bedongen dat de Verenigde Staten om de negentig dagen het verdrag moeten 'recertificeren'. Tweemaal toe deed Trump dit met tegenzin, maar de afgelopen weken liet hij doorschemeren het atoomakkoord niet nogmaals te zullen steunen.

Trump vraagt het Congres niet om nieuwe sancties op te leggen, wat de facto het einde van het atoomakkoord zou betekenen. Wel eist hij dat de VS eenzijdig strengere voorwaarden aan Iran gaat stellen. The New York Times spreekt van 'drempels' die, mocht Iran ze overschrijden, de VS nopen tot het intrekken van hun steun aan het akkoord en het opleggen van nieuwe sancties.

Iran zou bijvoorbeeld over de schreef gaan als het land ballistische raketten blijft lanceren, weigert om de beperkingstermijn op het verrijken van uranium te verlengen of als Amerikaanse inlichtingendiensten constateren dat Teheran binnen een jaar een kernwapen kan maken.

Amerikaans belang

In 2015 zag Iran zich bevrijd van de gehate economische sancties die door de VN waren opgelegd. In ruil hiervoor bevroor Teheran zijn kernprogramma.

De voorwaarden waaronder dat is gebeurd, zijn niet in Amerikaans belang, zegt Trump. Dit ondanks het feit dat alle andere ondertekenaars vinden dat Iran zich aan de afspraken houdt, zoals gerapporteerd door het internationale atoomagentschap dat de boel periodiek inspecteert. Ook drie belangrijke adviseurs van het kabinet-Trump, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, zeggen dat Iran zich naar behoren gedraagt. Het argument van Trump en sommige kabinetsleden is echter dat Iran de 'geest' van de overeenkomst niet naleeft.

De Iraanse parlementsvoorzitter voorspelde vrijdagmorgen 'wereldwijde chaos' als de VS zich terugtrekken uit het verdrag.

Destabiliserende rol Iran

Ook de andere partijen in de deal - de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de Europese Unie - zitten niet te wachten op een uiteenval van het akkoord. Europese leiders hebben een heronderhandeling van het atoomverdrag uitgesloten, China hoopt dat de deal standhoudt en Rusland waarschuwt de VS dat een terugtrekking uit het akkoord kwalijke gevolgen zal hebben.

Trump hekelt de destabiliserende invloed van Iran in het Midden-Oosten, met zijn steun voor Hezbollah (in Libanon), Hamas (in de Palestijnse gebieden), opstandelingen in Jemen, en bedreiging van Israël. De Europese partners delen die zorgen, maar weigeren het verdrag hierom op het spel te zetten. Economische belangen spelen ook een rol: sinds het verdwijnen van de sancties doen Europese bedrijven goede zaken met Iran.

De Amerikaanse president zal vanavond ook stappen bekendmaken gericht tegen de Republikeinse Garde, de economisch machtige tak van het Iraanse leger. Door een deel van de garde op een lijst terroristische groeperingen te zetten, krijgt die sancties opgelegd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234