Dinsdag 30/05/2023

NieuwsDonald Trump

Trump tot over zijn oren in de rechtszaken: ‘Documenten en cijfers liegen niet, Donald Trump wel’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De politieke toekomst van Donald Trump wordt bepaald in de rechtbank. Hij wil er zijn accounts op sociale media terugwinnen, maar dreigt ook zelf in het beklaagdenbankje te moeten verschijnen. Een overzicht van zijn (vele) lopende rechtszaken.

Karlijn van Houwelingen

Als Trump in 2024 weer wil meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zoals hij zegt te overwegen, kan hij niet zonder zijn accounts op Twitter, Facebook en YouTube. De techgiganten hebben Trump geblokkeerd sinds hij de bestorming van het Capitool op 6 januari aanwakkerde en verheerlijkte. Trump stapt nu naar de rechter om mede namens andere geblokkeerde gebruikers die “censuur” aan te vechten.

Trump en zijn aanhangers beschuldigen de socialemediabedrijven er al langer van dat ze conservatieven monddood zouden maken. In de rechtbank hebben mensen met zulke klachten nooit gelijk gekregen, zeggen experts. Ook nu schatten ze de kansen van Trump en zijn team weinig succesvol in.

Geld

Voor Trump is zo’n rechtszaak ook een campagne-instrument. Direct na de aankondiging begonnen zijn teams e-mails en sms’jes te versturen met het verzoek geld te doneren om hem te steunen in zijn juridische strijd tegen Big Tech. Om zich met enige kans op succes kandidaat te kunnen stellen in de presidentsverkiezingen van 2024 zal hij veel hulp van advocaten nodig hebben.

Trumps vastgoedbedrijf, de Trump Organization, bleek vorige week verdacht in een strafzaak die ook Trump zelf kan bedreigen. Justitie in New York vervolgt een topman van de Trump Organization, financieel directeur Allen Weisselberg (73), voor belastingfraude. Die zou 1,4 miljoen euro aan inkomen bewust buiten het zicht van de belastingdienst gehouden hebben. In plaats van een salaris kreeg hij jarenlang auto’s, appartementen of peperduur collegegeld om de opleiding van familieleden te betalen. De Amerikaanse schatkist liep zo honderdduizenden dollars mis. Dat kan Weisselberg in het slechtste geval op een gevangenisstraf komen te staan.

De grote vraag is wat Trump zelf wist van de belastingfraude in zijn bedrijf. Hij stond er lang om bekend een ‘micromanager’ te zijn die zich met elk detail van de firma bemoeide. De voormalige schoondochter van Weisselberg getuigde al dat ze bij gesprekken aanwezig was waarin besproken werd hoe Trump zijn financiële man in het zwart zou belonen. Trump zelf ondertekende volgens justitie cheques om het schoolgeld voor de kleinkinderen van Weisselberg te betalen.

Financiële problemen

Het is waarschijnlijk dat klanten en investeerders de Trump Organization de rug zullen toekeren nu het bedrijf betrokken is in een strafproces. Dat kan tot grote financiële problemen leiden voor Trump. Of hij zelf vervolging moet vrezen, is onduidelijk. Het onderzoek loopt door en het is goed mogelijk dat meer aanklachten volgen. Justitie bekijkt of de Trump Organization gelogen heeft over de waarde van vastgoed om leningen los te krijgen.

Weisselberg kent alle financiële lijken in de kast van Trump. Trump zelf zei eens dat zijn financieel directeur bereid was “alles te doen wat nodig was” om de winst veilig te stellen. In het Amerikaanse systeem is het mogelijk dat justitie een deal sluit met Weisselberg: in ruil voor een lagere straf kan hij getuigen tegen eventuele andere verdachten, zoals in theorie Trump zelf.

Trump stelde in een reactie dat het om een manier van boekhouden gaat die ‘standaard’ zou zijn in de zakenwereld. “Op geen enkele manier crimineel dus.” Hij stelt dat de onderzoeken politiek gemotiveerd zijn. Zijn fanatiekste aanhangers zullen hiermee akkoord zijn, maar serieuze verdenkingen van gesjoemel kunnen hem ook meer gematigde kiezers kosten.

Dagtaak

Trump heeft als ex-president haast een dagtaak aan alle rechtszaken waarin hij verwikkeld is. In Georgia onderzoekt justitie of hij de wet heeft overtreden toen hij vorig jaar een lokale verkiezingsbeambte vroeg om stemmen voor hem te ‘vinden’. Trump is ook onderwerp van meerdere civiele rechtszaken naar aanleiding van de bestorming van het Capitool. Onder meer aangevallen politieagenten stapten naar de rechter om een schadevergoeding van Trump te eisen. Zijn nichtje Mary sleept hem voor de rechter omdat ze vermoedt dat hij zich de erfenis van haar vader toegeëigend heeft. En twee vrouwen die zeggen dat ze door hem seksueel misbruikt zijn, klaagden hem aan voor laster.

“Dit is het topje van de ijsberg”, denkt Michael Cohen. De voormalige pitbull-advocaat van Trump werd na een celstraf wegens financiële misdrijven zijn aartsvijand. Hij helpt nu justitie in de belastingfraudezaak en denkt dat meer financiële malversaties aan het licht zullen komen. “Documenten en cijfers liegen niet, Donald Trump wel.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234