Vrijdag 05/03/2021

politiek VS

Trump stuurt bij: "De wreedheid was te groot"

Donald Trump. Beeld Photo News
Donald Trump.Beeld Photo News

Kinderen van ouders die illegaal de VS binnenkomen zullen niet langer van hun ouders gescheiden worden. Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend. "Voor de eerste keer moet hij op zijn stappen terugkeren", zegt Amerika-kenner Frans Verhagen.

Trump heeft zonet een 'executive order' ondertekend. Daarin maakt hij een einde aan het procédé waarbij kinderen die illegaal de grens zijn overgestoken, apart van hun ouders worden vastgehouden. Wat er exact in het besluit zal staan, is nog niet bekend. "Het gaat erom om gezinnen samen te houden, maar ook dat we onze grenzen op een krachtige en sterke manier bewaken", zei Trump. 

De voorbije dagen gingen beelden de wereld rond van kinderen die achter een afrastering zaten in detentiecentra in Texas. De geluidsopnames van jonge kinderen die huilden om hun moeder en vader, bracht een hele protestgolf op gang in de VS. Ook de first lady, Melania Trump, kloeg publiekelijk de gang van zaken aan.

Kindermishandeling

De druk was te groot geworden voor Trump. "Voor de eerste keer in zijn presidentschap moet hij op zijn passen terugkeren", zegt de Nederlandse auteur Frans Verhagen, die verschillende boeken schreef over de Amerikaanse politiek. "De wreedheid was gewoon te groot." 

Het is destijds Trump zelf geweest die dit beleid in het leven heeft geroepen. "Hij gaf rechtstreeks de opdracht aan zijn ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken", zegt Verhagen. "De wetgeving bestaat al veel langer, maar hij is de eerste president die ze zo strikt liet toepassen."

Hij kon niet anders dan bijsturen, weet Willem Post, Amerika-specialist verbonden aan het Nederlandse Clingendael-instituut."Hij is als president verantwoordelijk voor wat je mishandeling van kinderen kan noemen. Bij het zien en horen van die kinderen blijft niemand onbewogen. Het land stond op zijn kop."

Trumps vrouw speelde een belangrijke rol, mogelijk ook achter de schermen. "Ze wierp zich op als hét geweten van de natie, of toch op z'n minst het geweten van de president", zegt Post. Ook zijn eigen achterban pikte dit niet.

Migratiewet

Morgen zal er in het Congres ook over een nieuwe immigratiewet gestemd worden. De wet zou ook een oplossing bieden voor de jongeren die zonder papieren in de Verenigde Staten aankwamen, de zogeheten "dreamers".

Alleen: de Republikeinen zijn hopeloos verdeeld. Met midterm-verkiezingen in november staan een aantal onder hen onder druk. Zij die opkomen in een kiesdistrict waar veel hispanics wonen, zullen er niet met de botte bijl willen invliegen. Daartegenover staan de hardliners die een erg strenge migratiewet willen. De Republikeinen hebben de meerderheid in het Huis, maar de wet moet daarna nog door de Senaat, waar de meerderheid erg krap is (51-49).

"Trump gebruikte, op aanraden van zijn adviseur Stephen Miller, de opgesloten kinderen om de Democraten onder druk te zetten", zegt Verhagen. Doordat zij de nieuwe wetgeving maar niet goedkeurden, konden de wantoestanden aanhouden. "Wel, die strategie is in zijn gezicht ontploft."

"Verschrikkelijke wet"

Trump geeft al weken de Democraten de schuld van de "verschrikkelijke wet" rond immigratie. Dat zal hij nog een tijdje blijven doen, schat Post in. "Hij moet nu dan wel bakzeil halen, de zwartepiet zal hij doorspelen aan het Congres." 

Sinds het nultolerantiebeleid begin mei werd bekendgemaakt, zijn 2.342 migrantenkinderen en -jongeren van hun ouders gescheiden, die meestal op de vlucht zijn voor geweld in Centraal-Amerika. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234