Zaterdag 27/02/2021

Verenigde Staten

Trump stormt weg uit overleg met Democraten: ‘Ophouden met neponderzoeken!’

President Trump is woensdag woedend weggelopen uit een overleg met de leiders van de Democraten over investeringen in de Amerikaanse infrastructuur. Aanleiding was een uitspraak van Nancy Pelosi, die zei dat Trump aan het proberen is om zaken in de doofpot te stoppen. 

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden doelde op de weigering van het Witte Huis om mee te werken aan het onderzoek van het Huis in de nasleep van het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller.

De stoom kwam Trump al uit de oren toen hij een kwartier te laat arriveerde voor het overleg met Pelosi en Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. Hij weigerde ze een hand te geven en begon ze meteen de mantel uit te vegen. Hij gaf de twee te verstaan dat hij niet bereid was zaken te doen met hen, zolang de Democraten doorgaan met hun “neponderzoeken”. Na drie minuten beende hij alweer de kamer uit, voordat Pelosi en Schumer de kans hadden gekregen iets terug te zeggen. 

‘Neponderzoeken’

Trump zette meteen koers naar de Rose Garden, waar hij de wachtende journalisten vanachter een spreekgestoelte met het opschrift ‘Geen samenzwering, geen belemmering’ verslag deed van de ontmoeting. “In plaats van binnen te lopen bij een gezellig overleg, zie ik daar mensen zitten die net hebben gezegd dat ik dingen in de doofpot stop. Ik doe niet aan doofpotten”, brieste Trump. 

Hij vertelde dat hij Schumer en Pelosi had gezegd: “Ik wil infrastructuur doen. Ik wil het meer dan jullie. Ik zou er ook heel goed in zijn, dat is wat ik doe. Maar weet je wat? Onder deze omstandigheden kun je het niet doen. Dus ophouden met die neponderzoeken!” Volgens Trump kunnen ze niet tegelijk met wetten bezig zijn en hem tegelijkertijd onderzoeken. “We gaan maar één pad tegelijk bewandelen”, waarschuwde Trump.

‘Gezeur’

Trump vindt dat het “gezeur” van de Democraten dat hij de rechtsgang heeft belemmerd moet ophouden nu Mueller hem heeft vrijgesproken van samenzwering met de Russen bij de presidentsverkiezingen van 2016. Maar volgens de Democraten bevat het rapport van Mueller tal van aanwijzingen dat het Witte Huis wel degelijk heeft geprobeerd diens onderzoek te saboteren.

Schumer zei achteraf dat zijn “mond openviel” door wat er gebeurde in het Witte Huis. Hij opperde dat Trump het overleg had opgeblazen omdat hij het geld niet had kunnen vinden voor het gigantische project om de slecht onderhouden Amerikaanse wegen en bruggen drastisch aan te pakken. Voor dat project willen de Democraten tweeduizend miljard dollar uittrekken. “Hij paste gewoon en dan begin je je af te vragen waarom. In ieder geval bid ik voor de president en bid ik voor de Verenigde Staten”, zei Pelosi.

Zij had Trump op stang gejaagd door na een overleg met de Democraten te zeggen dat Trump zaken probeert te verdoezelen. “Wij vinden het belangrijk de feiten te achterhalen. Wij vinden dat niemand boven de wet staat, ook de president van de Verenigde Staten niet.” Met haar opmerking dat Trump bezig is met een ‘cover-up’ ging Pelosi verder dan wat zij tot nog toe over Trump had gezegd.

Afzettingsprocedure 

Pelosi staat onder zware druk van een deel van haar fractie dat vindt dat de Democraten een afzettingsprocedure moeten beginnen tegen president Trump. Tot nog toe heeft Pelosi zich daar steeds tegen verzet uit vrees dat een impeachmentprocedure een averechts effect zal hebben. Voor het afzetten van de president is een tweederdemeerderheid in de Senaat nodig en dat is onhaalbaar, aangezien de Republikeinen daar de meerderheid hebben. Pelosi wijst er bovendien op dat er volgend jaar al verkiezingen zijn: dan kunnen de kiezers Trump naar huis sturen.

De Democraten hebben echter genoeg van de weigering van het Witte Huis om medewerkers van Trump te laten getuigen. Volgens sommigen zal het Congres via een impeachmentprocedure meer boven water kunnen krijgen, ook al ziet het er voorlopig niet naar uit dat Trump door de Senaat zal worden afgezet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234