Woensdag 29/01/2020

VS

Trump stelt "zware" belastingsverlagingen voor bedrijven en gezinnen voor

Beeld Photo News

President Donald Trump heeft vandaag zijn veelbesproken belastingplannen ontvouwd. Het Witte Huis publiceerde een samenvatting van zijn voorstellen voor belastingverlaging en -hervorming op een A4'tje. Erg verrassend waren die niet meer.

Zoals minister van Financiën Steven Mnuchin al had verklapt, sprong de flinke reductie van de vennootschapsbelasting en van de belasting voor andersoortige bedrijven eruit. Zij gaan als het Congres ermee instemt niet langer 35 of meer procent betalen maar slechts 15 procent.

De individuele Amerikaan houdt gemiddeld meer over, maar de best betaalden gaan er het meest op vooruit. Trump wil het aantal belastingschijven terugbrengen van zeven naar drie, met een maximaal tarief van 35 procent, en het bedrag verdubbelen dat iedereen standaard mag aftrekken op zijn aangifteformulier. Verder verdwijnen onder meer de successierechten.

Beginpunt

In de VS kan alleen het Congres belangrijke veranderingen aanbrengen in de belastingwetgeving. Parlementariërs hebben Trumps ideeën, aangekondigd als de grootste belastingverlaging en -vereenvoudiging in de Amerikaanse geschiedenis, verwelkomd als beginpunt voor verdere discussie over vernieuwing van het stelsel.

Over de financiering zijn de nodige vragen. Mnuchin en Trumps financieel adviseur Gary Cohen noemden naast de bezuinigingen op de overheidsuitgaven op de eerste plaats de verwachte, stabiele economische groei als compensatie voor de vermindering van de belastinginkomsten. Economen geloven niet dat het kostendekkend is en waarschuwen voor forse stijging van de staatsschuld. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben ook grote twijfels.

Miljoenen

Critici spreken op die manier over "gigantische hervormingen die vooral Donald Trump zelf ten goede zullen komen". Want ook de Trump Organization bestaat uit een reeks 'pass-through'-bedrijven waarvoor het nieuwe tarief van 15 procent zou gelden. Trump zou op die manier mogelijk tientallen miljoenen dollar besparen. Zeker is dat niet, omdat Trump steevast weigert zijn belastingaangiftes vrij te geven.

Het plan dat in het Witte Huis is opgemaakt zal wellicht verschillen van de voorstellen waar de Republikeinen in het Huis en de Senaat al lang op broeden. Toch hoopt Trump dat hij zijn parlementsleden in het gareel zal krijgen en dat ze zich achter zijn voorstel zullen scharen. 

Het Witte Huis hoopt dat het Congres tegen de herfst klaar zal zijn met de hervorming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234