Zaterdag 01/04/2023

UpdateVerenigde Staten

Trump stelt het goed volgens arts, bron Witte Huis noemt toestand ‘zorgwekkend’

Dokter Sean Conley (rechts) en zijn team gaven in een persconferentie een update over de gezondheidstoestand van Amerikaans president Donald Trump. Beeld AFP
Dokter Sean Conley (rechts) en zijn team gaven in een persconferentie een update over de gezondheidstoestand van Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

‘De president stelt het zeer goed.’ Dokter Sean Conley klonk tijdens een persmoment zaterdag geruststellend over de gezondheid van de met corona besmette Donald Trump (74). Ingewijden tonen zich echter veel bezorgder over de toestand van de president.

Redactie

Bekijk: ‘Hij is al 24 uur koortsvrij’

President Trump heeft volgens zijn arts geen zuurstof nodig en zijn gemoedstoestand is prima. “Ik zou hier zo buiten kunnen wandelen”, liet hij zelfs optekenen. De koorts is ook al gedurende 24 uur verdwenen, ademhalingsproblemen zou hij nooit gehad hebben.

Kort na de persconferentie van het medische team liet president Trump zelf van zich horen op Twitter: “Er is enorme vooruitgang geboekt in de strijd tegen deze plaag in de afgelopen 6 maanden. Met hun hulp voel ik me goed.”

Toch staat er gedurende vijf dagen een behandeling met Remdesivir (een virusremmer die oorspronkelijk ontwikkeld werd als ebolamedicijn) op het programma. Wanneer Trump het ziekenhuis zou kunnen verlaten, is voorlopig niet duidelijk.

De persagentschappen AFP en DPA citeren zaterdagavond een anonieme bron die kennis heeft van de situatie van Trump. Volgens die bron zou de gezondheidstoestand van de president de voorbije 24 uur toch “zorgwekkend” geweest zijn. “De vitale functies van de president waren de afgelopen 24 uur eerder zorgwekkend en de komende 48 uur zullen kritiek zijn op het gebied van zorg”, klinkt het tegenover journalisten die het Witte Huis volgen.

Aan The New York Times meldden anonieme bronnen dat de president vrijdag extra zuurstof heeft gekregen nadat hij moeite kreeg met ademhalen en zijn zuurstofniveau daalde.

‘Enigszins kortademig’

Trump ligt op een kamer die speciaal voor hem is ingericht. Hij ligt niet op de intensieve zorgen, meldt nieuwszender CBS. Volgens het Witte Huis is die kamer, naast behandelkamer, ook ingericht als werkvertrek voor de president. Het Witte Huis vertelde dat Trump weliswaar “moe en enigszins kortademig” is, maar dat hij fit genoeg is om zijn werk voort te zetten. Volgens de woordvoerders van het Witte Huis hoeft Trump geen taken over te dragen maar moet hij zeker enige dagen in het ziekenhuis blijven.

Trump maakte het nieuws van zijn besmetting zelf bekend op Twitter nadat eerder naar buiten kwam dat een belangrijke adviseur van hem het virus had opgelopen.

President Trump wordt per helikopter naar het militair ziekenhuis Walter Reed gebracht. Beeld AP
President Trump wordt per helikopter naar het militair ziekenhuis Walter Reed gebracht.Beeld AP

In de loop van de avond gaf het Witte Huis nog een update over de gezondheidstoestand van de president. Uit voorzorg kreeg Trump een experimenteel middel toegediend, klonk het. Het gaat om een behandeling met synthetische antilichamen van farmabedrijf Regeneron.

Volgens de mededeling van zijn arts neemt de Amerikaanse president daarnaast nog zink, vitamine D en enkele andere supplementen. De president is vermoeid maar houdt de moed erin, klonk het. Zijn vrouw Melania heeft een milde hoest en hoofdpijn.

Meer infecties onder vertrouwelingen Trump

Kellyanne Conway, tot voor kort een van de belangrijkste adviseurs en vertrouweling van de Amerikaanse president Donald Trump, is ook besmet met het coronavirus. Dat maakte zij bekend op Twitter.

“Vanavond ben ik positief getest op Covid-19. Mijn symptomen zijn een lichte hoest en ik voel me verder goed. Ik ben na overleg met mijn artsen in quarantaine gegaan. Mijn hart is met iedereen die getroffen is door deze wereldwijde pandemie,” schreef Conway.

Ze was vorige week net als een paar andere getroffenen aanwezig bij de nominatie van Amy Coney Barrett, de kandidaat van Trump voor het Hooggerechtshof. Twee Republikeinse senatoren die daar ook bij waren zijn ook besmet met het coronavirus. Het gaat om Thom Tillis en Mike Lee. Hoewel eerst werd aangenomen dat het evenement geheel in de tuin van het Witte Huis plaatsvond, zijn nu ook beelden opgedoken van de gasten in de ambtswoning van de president.

Niet lang nadat Conway bekendmaakte besmet te zijn, bleek dat ook Trumps campagnemanager Bill Stepien besmet is met het coronavirus. Net als Conway verbleef hij veelvuldig in de nabijheid van Trump de afgelopen weken. Hij reisde met hem ook naar Cleveland voor het eerste presidentiële debat tegen de Democraat Joe Biden.

Eerder was al bekend dat echtgenote Melania Trump en communicatieadviseur Hope Hicks besmet waren geraakt met het virus.

Campagne

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de verkiezingscampagne: Trump moet nog twee keer in debat met zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Voorlopig zal hij geen campagnebijeenkomsten meer kunnen houden. De besmetting is de grootste bedreiging voor de gezondheid van een Amerikaanse president sinds de mislukte aanslag in 1981 op president Ronald Reagan.

De geplande evenementen van de campagne van president Donald Trump zullen virtueel plaatsvinden of uitgesteld worden, zo verklaart het campagneteam van Trump. Ook alle evenementen met de familieleden van de president worden uitgesteld. Alle andere evenementen worden “geval per geval” bekeken.

Vicepresident Mike Pence blijft campagne voeren, hij legde immers een negatieve coronatest af. Volgens zijn woordvoerder Devin O’Malley wordt Pence elke dag getest op het virus. Ook zijn vrouw, Karen Pence, is niet besmet met het coronavirus. Pence is in goede gezondheid en wenst het echtpaar Trump een goed herstel, klinkt het.

Risicogroep

Trump behoort vanwege zijn leeftijd en overgewicht tot de risicogroep en het zal afhangen van het ziekteverloop hoelang hij in quarantaine moet. In de VS zijn tot nu toe 207.000 personen aan de gevolgen van het virus overleden. Tot vandaag hebben meer dan 7,2 miljoen inwoners het virus opgelopen.

Als Trump zich moet terugtrekken als presidentskandidaat, of zelfs overlijdt, moet het bestuur van de Republikeinse partij een nieuwe kandidaat kiezen. Dat kan vicepresident Mike Pence zijn of iemand anders. Een probleem is echter dat in de meeste staten al de deadline is verstreken wanneer een kandidaat moet zijn aangemeld voor de kieslijst. Pence en zijn vrouw zeiden te bidden voor de Trumps. “We voegen ons bij miljoenen in Amerika die bidden voor hun volledige en snelle herstel”, twitterde de vicepresident. “God zegene u, president Trump en onze geweldige first lady Melania.”

Tijdens een politiek diner op de avond voor Trump zijn positieve uitslag kreeg zei hij nog dat het einde van de pandemie ‘in zicht’ is. “We zijn op weg om voor het eind van het jaar een vaccin te ontwikkelen en te verspreiden, en misschien zelfs substantieel eerder.” 2021, aldus Trump, wordt “één van de geweldigste jaren uit de geschiedenis van ons land”.

De Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania. (Archiefbeeld). Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump en first lady Melania. (Archiefbeeld).Beeld AFP

Bleekmiddel

De Amerikaanse president bagatelliseerde in het verleden meerdere malen het coronavirus. Zo voorspelde hij dat het virus vanzelf zou verdwijnen, vroeg zich af of bleekmiddel een effectieve behandeling zou kunnen zijn en bezwoer hij dikwijls dat het virus onder controle was.

Biden, die nog niet heeft gereageerd, twitterde enkele uren voordat bekend werd dat de president het virus heeft nog dat “Trump er alles aan zal doen om af te leiden van het feit dat hij faalde in de covidaanpak”.

Het nieuws van Trumps besmetting zorgt voor onrust onder beleggers in New York. Na bekendmaking van het nieuws gingen de openingsindicatoren, de zogeheten futures, flink omlaag. De futures wijzen nu op koersdalingen bij het begin van de handelsdag op Wall Street op vrijdag tot 1,5 procent.

Naaste adviseur bleek besmet

In eerste instantie werd bekendgemaakt dat de president in quarantaine was gegaan nadat zijn naaste adviseur Hope Hicks positief was getest op het virus. Zij reisde afgelopen dinsdag nog met hem naar het presidentskandidatendebat en vloog woensdag aan boord van Air Force One naar en van een campagnebijeenkomst in Minnesota. Ook zat ze bij hem in de helikopter die hen terug naar het Witte Huis vloog.

Adviseur Hope Hicks. Beeld Photo News
Adviseur Hope Hicks.Beeld Photo News

Hicks kreeg, volgens Bloomberg News, tijdens de bijeenkomst in Minnesota last van klachten. Op de terugweg zou ze zich hebben afgezonderd in Air Force One, het presidentiële vliegtuig.

Hicks is één van de weinige adviseurs van Trump die nog regelmatig met een mondkapje wordt gezien, ook in overleggen tussen adviseurs van de president. De verkiezingsbijeenkomsten van Trump trekken regelmatig duizenden bezoekers, waarbij mondkapjes nagenoeg afwezig zijn. Ook Trump draagt ze bijna nooit. Op dinsdag, tijdens het presidentiële debat, bekritiseerde de president Biden nog omdat hij ‘verschijnt met het grootste mondkapje die ik ooit heb gezien’.

De president was van plan om vandaag en in het weekend opnieuw diverse grote campagnebijeenkomsten te houden in Florida en Wisconsin. De autoriteiten in Wisconsin vroegen de Trump-campagne donderdag om hiervan af te zien vanwege de flinke toename van het aantal besmettingen in de staat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234