Zaterdag 25/01/2020

Verenigde Naties

Trump spreekt morgen voor het eerst de VN toe: wat mogen we verwachten?

President Donald Trump. Beeld AFP

Morgen geeft Amerikaans president Trump een speech voor de Verenigde Naties, een organisatie die hij in het verleden vaak en hard heeft bekritiseerd. Ontbindt Trump zijn duivels of houdt hij het op een sobere speech die oproept tot vereniging? De wereld houdt zijn hart vast.

De algemene vergadering van de Verenigde Naties vindt deze week plaats in New York en staat vooral in het teken van de oplopende spanningen rond Noord-Korea en de toekomst van het akkoord over het kernprogramma van Iran.

Wereldleiders als Chinees president Xi Jinping en zijn Russische collega Vladimir Poetin spreken er de regeringsleiders en staatshoofden van 193 landen toe, maar de ogen zijn vooral strak gericht op president Trump, die er zijn eerste optreden beleeft op het hoogste diplomatieke niveau. "Er zijn meer dan 190 landen aanwezig, maar het gaat maar over één man", zo schetst VN-expert Richard Gowan (New York University) in de zakenkrant Financial Times de situatie aan de vooravond van de speech.

Onvoorspelbaar

Trump is in het verleden niet mals geweest voor de VN, onder meer tijdens zijn verkiezingscampagne. Zo zei hij dat de Verenigde Naties "geen vriend van de democratie, geen vriend van de vrijheid en zelfs geen vriend van de Verenigde Staten" is. Na zijn verkiezingen noemde hij het "een clubje voor mensen... om zich te amuseren".

De vraag is dan ook welke toon Trump zal aannemen morgen. Volgens zijn medewerkers zal hij voor een traditionele toespraak gaan die oproept gezamenlijk op te treden tegen regimes als die in Noord-Korea en Iran. Maar Trump heeft zich wel vaker onvoorspelbaar getoond, en nooit kreeg hij zo'n groot platform en cruciaal publiek als morgen. "Ik gok dat hij veel mensen ongemakkelijk zal doen voelen", meent CNBC-analiste Evelyn Farkas. "De president heeft een erg botte manier van praten. Zelfs met een autocue heeft hij de neiging om een boodschap vol getier te brengen."

America First

Volgens auteur Stephen Schlesinger, gespecialiseerd in geopolitiek, is dé hamvraag of Trump Amerika's rol van wereldleider opnieuw zal opeisen, "of eerder zijn 'America First'-filosofie zal gebruiken om zich terug te trekken met de boodschap dat we enkel nog voor onszelf zullen zorgen en de rest van de wereld de boom in kan".

VN-expert Gowan maant de president aan tot voorzichtigheid, "want zijn administratie heeft de VN uiteindelijk veel meer nodig gehad dan eerst gedacht". In de crisis met Noord-Korea bijvoorbeeld, waar de VS de VN-veiligheidsraad meer dan een keer om zware sancties hebben gevraagd, instemming van China en Rusland zoekend.

Trump heeft zich echter wel al publiekelijk afgevraagd of de sancties zullen helpen, maar het is de enige optie voor de Amerikaanse president om momenteel druk uit te oefenen op Noord-Korea, schrijft Gowan op nieuwssite Politico. "Het netto resultaat is dat een president die ooit een unilaterale, of zelfs isolationistische koers beloofde, nu hard steunt op het multilaterale wereldinstituut om een grote crisis op zijn agenda te bedwingen."

Hervormingen

Trump zit vandaag zelf ook een sessie voor over de in zijn ogen dringend noodzakelijke hervormingen van het logge apparaat van de Verenigde Naties. Doel van die bijeenkomst is de VN uiteindelijk efficiënter en daadkrachtiger te maken.

Het eigenlijke werk van de algemene vergadering vindt plaats in de marges, tijdens tal van persoonlijke, al dan niet toevallige ontmoetingen. Zo spreekt Trump in elk geval de regeringsleiders van Frankrijk, Israël, Jordanië, de Palestijnse gebieden, Groot-Brittannië, Egypte, Turkije, Afghanistan en Oekraïne, kondigde het Witte Huis aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234