Zaterdag 06/06/2020

"Trump sluit preventieve oorlog met Noord-Korea niet uit"

Beeld ap

President Donald Trump sluit een "preventieve oorlog" niet uit om een eind te maken aan de Noord-Koreaanse dreiging met een kernwapen. Dat heeft zijn nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster gezegd in een interview met MSNBC.

Het interview werd uitgezonden vlak voordat de VN-Veiligheidsraad bijeenkwam voor een resolutie om de economische en politieke druk op Pyongyang op te voeren.

"Als ze kernwapens hebben die de Verenigde Staten kunnen bedreigen, dan is dat in de ogen van de president onduldbaar. Dus moeten we alle mogelijkheden doornemen om hen te laten stoppen, met inbegrip van een militaire optie", aldus McMaster.

Trump is daarover volgens hem volstrekt helder geweest. De VS geven er wel de voorkeur aan de dreiging op een andere manier af te wenden. "Want een oorlog zal veel leed veroorzaken, vooral voor de bevolking van Zuid-Korea."

Herbert McMaster.Beeld ap

Sancties
Vlak na het interview besloot de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tot nieuwe strafmaatregelen tegen het land van Kim Jong-un. De raad stemde unaniem voor het beperken van de export door Noord-Korea. De maatregel is een straf voor de twee rakettesten die het bewind in Pyongyang in juli uitvoerde.

Volgens de ontwerp-resolutie wordt het Noord-Korea verboden onder meer ijzer, kolen en lood te exporteren. De export van Noord-Korea wordt hierdoor naar verwachting met ongeveer een derde teruggebracht. Noord-Korea exporteert jaarlijks voor omgerekend ruim 2,5 miljard euro.

Ook is een reisverbod opgelegd aan negen vooraanstaande medewerkers van het Noord-Koreaanse regime. De buitenlandse tegoeden van deze mensen worden bevroren. Verder wordt het verboden om nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan met Noord-Koreaanse ondernemingen.

China
De Verenigde Staten en China hebben ongeveer een maand onderhandeld over de tekst van de resolutie. China is de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea en wilde daarom bij het afkondigen van strafmaatregelen niet zover gaan als Washington. De Chinese minister van Buitenlandse zaken Wang Yi en zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot Ri Yong-ho hebben vandaag bilaterale besprekingen gehouden in aanloop van een regionale veiligheidsbijeenkomst op de Filipijnen.

Volgens Wang zijn de opgelegde sancties een passend antwoord op de rakettesten van Noord-Korea, maar blijft het tevens van belang om met Noord-Korea in gesprek te blijven. Hij heeft er bij zijn Noord-Koreaanse collega op aangedrongen de VN-resoluties te accepteren. Wang riep Amerika en Zuid-Korea daarnaast op af te zien van provocaties, zoals militair machtsvertoon en gezamenlijke oefeningen.

Amerikaanse officials stellen dat China zijn rol in de regio moet oppakken en ervoor moet zorgen dat de VN-sancties worden nageleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234