Woensdag 14/04/2021

verenigde staten

Trump scoort bij de Amerikanen met State of the Union

Donald Trump begroet de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en vicepresident Mike Pence in het Capitool.  Beeld Photo News
Donald Trump begroet de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en vicepresident Mike Pence in het Capitool.Beeld Photo News

In zijn ‘troonrede’ nam Trump dinsdagnacht onze tijd een voorschot op de campagne voor zijn ­herverkiezing. Hij hamerde op thema’s als economie, immigratie en abortus. Zijn ­patriottische retoriek sloeg aan bij veel ­Amerikanen. De race naar 2020 is ingezet.

De pijlers die ­Donald Trump in zijn tweede State of the Union schetste, zijn de goed draaiende economie, een onverminderd hard immigratiebeleid, verzet tegen abortus en zijn terugtrekkende variant van de pax Americana.

De Amerikaanse president sandwichte de inhoudelijke elementen van zijn toespraak in tussen een oproep tot eenheid en een bloemrijk-pompeuze viering van Amerika’s lotsbestemming, in een poging de mede door hem verhevigde politieke polarisatie te overstijgen. Maar die optimistische handreikingen werden feitelijk tenietgedaan door een cruciale passage, die de kern vormde van Trumps anderhalf durende betoog.

“Er vindt een economisch wonder plaats in de VS”, zei hij. “En het enige dat dat kan stoppen zijn domme oorlogen, politiek, of belachelijke partijdige onderzoeken.”

Hij kreeg daarvoor hartelijk applaus van zijn partijgenoten. De open doekjes maakten duidelijk dat Trump nog steeds brede steun geniet onder Republikeinen, ondanks berichten over het tegendeel de afgelopen dagen. “We moeten de politiek verwerpen van revanche, verzet en vergelding – en het eindeloze potentieel omarmen van samenwerking, compromissen en het algemeen welzijn.”

Trump begon met een oproep tot eenheid, en zei “klaar te staan om met Democraten te werken”. Hij zei dat zijn agenda geen Democratische of Republikeinse agenda is, maar “die van het Amerikaanse volk”. Een “verbazingwekkende kwaliteit van leven ligt binnen handbereik,” beloofde Trump, “als we de moed hebben de kansen te grijpen.” Hij noemde, zoals elk jaar, infrastructuur en de hoge medicijnenprijzen als belangrijkste thema’s waarop de twee partijen kunnen samenwerken. Ook memoreerde hij de in december met brede steun ingevoerde wet die het strafstelsel moet hervormen.

Wiggen

Maar vervolgens hamerde hij met zijn vertrouwde demagogie hard op de wiggen die de twee partijen uit ­elkaar drijven, zoals immigratie en abortus. Trumps idee van eenheid is dat het hele land zich achter hem schaart – een idee dat in november bij de tussentijdse verkiezingen werd gelogenstraft, toen de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kwijtraakten.

Ondanks die inhoudelijke contradictie, of juist daardoor, was het een slimme speech: de patriottische retoriek sloeg aan bij veel Amerikanen. Bijna driekwart van de tv-kijkers kon de toespraak waarderen. Die cijfers zullen Trump sterken in zijn overtuiging dat dit de juiste weg is richting 2020.

Over de economie

‘De Amerikaanse economie groeit nu bijna twee keer zo hard als toen ik aantrad, en we worden gezien als verreweg de hottest economie ter wereld’

Dat is niet waar, want de economische groei van de afgelopen twee jaar past in de lijn van de jaren daarvoor, en Polen en China, om maar twee landen te noemen, zijn hotter. Ook is de groei is nauwelijks beïnvloed door Trump: de belastingkortingen zijn vooral ten goede gekomen aan het bedrijfsleven en nauwelijks teruggevloeid in de economie.

Maar elke president klopt zich op de borst als de economische cijfers goed zijn, en je kunt ook zeggen: die cijfers zijn boven verwachting, gezien de doemscenario’s die economen schetsten voor Trumps verkiezing. De president noemde de vijf miljoen nieuwe banen, de stijgende lonen, de miljoen mensen die van de voedselbonnen af zijn, de laagste werkloosheid in een halve eeuw, en de verder gestegen olie- en gaswinning die Amerika onafhankelijker maakt van Venezuela en Iran, en zelfs export van deze energiebronnen mogelijk heeft maakt (klimaatverandering is geen issue, in de ogen van Trump).

‘Op dit moment zijn er grote, georganiseerde karavanen op weg naar de VS. Ik heb nog eens 3.750 soldaten naar onze zuidgrens gestuurd om voorbereid te zijn op deze enorme aanval’

Immigratie was het belangrijkste thema: net als in al zijn voorgaande speeches schetste Trump weer een vertekend beeld van de “wetteloze situatie” aan de “zeer gevaarlijke” zuidgrens. Hij beloofde dat hij eindelijk “een echte muur” gaat bouwen, ook al is dat een “slimme, strategische, doorzichtige stalen barrière”.

Trump zei ook dat voor legale immigratie is: ‘Ik wil dat mensen ons land binnenkomen in de grootste aantallen aller tijden, maar ze moeten legaal binnenkomen.’ Dat leverde hem applaus op, maar is niet waar: Trumps maatregelen aan de grens houden ook legale immigranten (asielzoekers) tegen, en de afgelopen twee jaar heeft Trump op veel manieren legale immigratie ontmoedigd. Volgens recent onderzoek zal zijn beleid de legale immigratie met 44 procent verminderen.

Over abortus

‘Parlementariërs in New York juichten bij de aanname van een wet die toestaat dat een baby vlak voor de geboorte uit de baarmoeder wordt gerukt’

Vroeger was Trump voor abortus – het stond hem tegen, maar hij vond vrouwenrechten belangrijker. Tegenwoordig heeft Trump zich het jargon van conservatieve christenen, voor hem onmisbare kiezers, helemaal eigen gemaakt. De wet waar Trump op doelde, maakt het mogelijk ook na 24 weken abortus te plegen, maar alleen als de gezondheid van de moeder gevaar loopt of de baby niet levensvatbaar is. Die nuances zul je in een Republikeinse verkiezingscampagne niet horen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234