Zondag 28/02/2021

Migratiebeleid VS

Trump probeert met strenge visumregels ‘geboortetoerisme’ naar VS in te dammen

Een zwangere vrouw, die mee kwam met een migrantenkaravaan op weg naar de VS, heeft problemen in Metapa, Mexico (november 2018).  Aangezien baby's geboren in de VS automatisch staatsburger zijn, probeert het Witte Huis nu te beletten dat zwangere migranten het land binnenkomen. Beeld REUTERS
Een zwangere vrouw, die mee kwam met een migrantenkaravaan op weg naar de VS, heeft problemen in Metapa, Mexico (november 2018). Aangezien baby's geboren in de VS automatisch staatsburger zijn, probeert het Witte Huis nu te beletten dat zwangere migranten het land binnenkomen.Beeld REUTERS

In de VS zijn nieuwe visumregels van kracht geworden om ‘geboortetoerisme’ aan te pakken. De maatregel komt deels tegemoet aan een van president Trumps grootste ergernissen: dat kinderen van buitenlandse vrouwen automatisch Amerikaans staatsburger worden als ze in de VS zijn geboren.

Met nog een jaar te gaan in zijn presidentschap kan Trump tijdens de verkiezingscampagne zeggen dat hij met de strengere visumregels een van zijn verkiezingsbeloftes heeft ingelost. Het liefst had hij helemaal een einde gemaakt aan birthright citizenship, maar dit recht is vastgelegd in de grondwet.

Volgens de president is het ‘ronduit belachelijk’ dat de VS, als een van de weinige landen in de wereld, zwangere buitenlandse vrouwen zo makkelijk de kans geven om een Amerikaans staatsburger ter wereld te brengen. Volgens Trump wordt het veertiende amendement misbruikt en fungeert het als een ‘magneet voor illegale immigratie’. Vorig jaar opperde hij zelfs het automatische staatsburgerschap voor buitenlandse kinderen per presidentieel besluit af te schaffen.

Trumps nieuwe maatregel moet een einde gaan maken aan praktijken die vooral in China en Rusland populair zijn om een Amerikaans paspoort te bemachtigen. Voor grof geld, oplopend tot zo’n 40.000 euro, boeken zwangere vrouwen een ‘pakketreis’ naar de VS. Behalve adviezen over hoe ze een toeristen- of zakenvisum moeten aanvragen, krijgen ze eenmaal in Amerika ook onderdak en medische begeleiding tot aan hun zwangerschap. De meesten verlaten daarna weer de VS. Het Amerikaans paspoort wordt gezien als een ‘zekerheid’ voor hun kind.

Discriminatie

Volgens de nieuwe regels kunnen zwangere vrouwen een visum geweigerd worden als er een sterk vermoeden bestaat dat ze in de VS willen bevallen om het Amerikaans staatsburgerschap voor hun kind te bemachtigen. Wie om medische reden behandeld moet worden in Amerika en dit ook kan betalen, krijgt wel een visum. Ook personen die zwaarwegende redenen hebben om de VS te bezoeken, zal geen visum worden geweigerd. De nieuwe maatregel geldt niet voor burgers van België en 38 andere landen die geen visum nodig hebben om voor korte tijd naar Amerika te gaan.

“Dit zal ervoor zorgen dat geld van de Amerikaanse belastingbetalers niet wordt besteed om te betalen voor de kosten van geboortetoerisme”, aldus Trumps woordvoerder Stephanie Grisham. “De integriteit van het Amerikaanse burgerschap moet beschermd worden.” Maar diverse organisaties vrezen dat ambtenaren misbruik zullen maken van de aanscherping. “Dit maakt het moeilijker voor vrouwen, met name gekleurde vrouwen, om de VS te bezoeken”, reageert Tim Jawetz, immigratiedeskundige van de denktank Center for American Progress.

Hoeveel kinderen jaarlijks worden geboren in de VS als gevolg van geboortetoerisme is onduidelijk. Sommige schattingen gaan uit van tienduizend per jaar. Een veel groter probleem vormen illegale immigranten. Volgens het onderzoeksinstituut Migration Policy Institute zijn er nu vier miljoen kinderen in de VS die ter wereld werden gebracht door een moeder die illegaal in Amerika woont. De kinderen zijn Amerikaans staatsburger maar hun ouders lopen elke dag het risico te worden opgepakt om het land te worden uitgezet. Met onder andere de muur aan de Mexicaanse grens en een harde aanpak van illegale immigratie wil Trump ook aan deze praktijk een einde maken.

Traangas

Zo bleek ook de afgelopen dagen, toen een groep van honderden migranten uit Midden-Amerika die in een karavaan wilde doortrekken naar de VS, is gestrand langs de grensrivier tussen Mexico en Guatemala. De Mexicaanse nationale garde zette traangas in om ze tegen te houden, maar kon niet voorkomen dat een groot deel Mexico binnenkwam.

Mexico treedt sinds vorig jaar harder op tegen migranten uit Honduras, El Salvador en Guatemala die in karavanen naar de Amerikaanse grens willen trekken. De Mexicaanse regering, die extra gardisten aan de zuidelijke grens heeft opgesteld, besloot hiertoe na vooral economische druk van Washington.

Migranten uit Centraal-Amerika op weg naar de VS steken massaal de rivier Suchiate over van Tecun Uman, Guatemala, naar Ciudad Hidalgo, Mexico. Beeld AFP
Migranten uit Centraal-Amerika op weg naar de VS steken massaal de rivier Suchiate over van Tecun Uman, Guatemala, naar Ciudad Hidalgo, Mexico.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234