Maandag 02/08/2021

Verenigde Staten

Trump probeert kiezers gerust te stellen na warrige persconferentie over zijn gezondheid

Donald Trump postte een video op Twitter waarin hij zegt dat hij het goed maakt. Beeld rv
Donald Trump postte een video op Twitter waarin hij zegt dat hij het goed maakt.Beeld rv

Onduidelijkheid over de gezondheidstoestand van Donald Trump. Zijn medisch team zei gisteren dat het prima met hem gaat, nadien schetste Mark Meadows, stafchef van het Witte Huis, een veel pessimistischer beeld. Zelf zegt Trump dat hij zich beter voelt. De komende dagen blijven echter cruciaal voor de evolutie van zijn gezondheidstoestand.

Dokter Sean Conley gaf zaterdag tijdens een persconferentie aan dat Trump al 24 uur geen koorts meer had. Hij diende in het ziekenhuis op geen enkel moment aan de beademingsmachine te liggen voor extra zuurstof. Enkel nog wat gehoest en gesnotter dus, zoals bij een normale verkoudheid. “Ik zou hier zo buiten kunnen wandelen”, liet de president naar verluidt zelfs optekenen.

Eén uitspraak deed echter twijfel ontstaan over de tijdlijn die Trump uitzette na zijn coronabesmetting. De dokter liet weten dat de diagnose 72 uur geleden gesteld werd en dat met de experimentele behandeling (een cocktail van synthetische antilichamen; nvdr) 48 uur geleden gestart werd. Dat zou betekenen dat Trump al veel langer op de hoogte was van zijn coronabesmetting dan hij zelf liet uitschijnen.

Dokter Sean Conley, het hoofd van het medisch team van Trump. Beeld AP
Dokter Sean Conley, het hoofd van het medisch team van Trump.Beeld AP

‘Misverstand’ rechtgezet

Conley kwam nadien met een memo waarin hij dat ‘misverstand’ rechtzet. “Ik heb niet de correcte termen gebruikt. Ik bedoelde ‘dag drie’ in plaats van 72 uur en ‘dag twee’ in plaats van 48 uur. De president kreeg voor het eerst de diagnose op de avond van 1 oktober, met de cocktail van antilichamen werd op 2 oktober gestart.”

Veel zorgwekkender was echter de boodschap die een anonieme bron van het Witte Huis meteen na de persconferentie onder de aanwezige journalisten verspreidde. “Er zijn in de voorbije 24 uur zorgen ontstaan omtrent zijn vitale functies. De komende 48 uur zullen kritiek worden”, klonk het. Volgens ‘The New York Times’ kreeg Trump bovendien ook zuurstof toegediend in het Witte Huis, nog voor hij naar het ziekenhuis gebracht werd. De anonieme bron wordt inmiddels door verscheidene Amerikaanse media aangewezen als Mark Meadows, stafchef van het Witte Huis.

Dat zou kunnen verklaren waarom Conley nogal ontwijkend antwoordde op de vraag over zuurstof. “Gisteren en vandaag had hij die extra hulp niet nodig”, klonk het. Daarmee leek hij te suggereren dat Trump op een ander moment wel zuurstof gekregen had.

Meadows hintte daar ook later vandaag op toen hij in een gesprek met Amerikaanse media uitweidde over Trumps toestand. “We waren heel erg bezorgd, hij had koorts en zijn bloedzuurstofgehalte daalde snel.”

Volgens de stafchef is nu bij Trump evenwel “een ongelofelijke verbetering ingetreden”. Meadows is daarom optimistisch geworden, maar erkende dat “de komende 48 uur of zo” nog riskant blijven voor de gezondheid van de president.

Trump is volgens Meadows “een voortreffelijk patiënt in het ziekenhuis, behalve dat hij als maar door blijft werken en meent dat hij dingen moet doen voor het Amerikaanse volk”. Het Witte Huis heeft foto’s verspreid van Trump die in het ziekenhuis aan het werk is. Hij draagt een kostuum en achter hem staan de Amerikaanse vlag en de vlag met het presidentiële wapen.

Twitterstilte doorbroken

Op Twitter bleef Trump veertien uur stil, een unicum voor zijn doen. Intussen heeft hij alweer meermaals van zich laten horen en laat hij dus uitschijnen dat er geen vuiltje aan de lucht is. “De dokters en verpleegsters van het Walter Reed-ziekenhuis zijn fantastisch. In zes maanden tijd hebben we een geweldige vooruitgang geboekt in de strijd tegen deze plaag. Dankzij hun hulp voel ik mij uitstekend”, klonk het.

Later op de dag tweette hij een video, waarin hij de bevolking toespreekt. Daarin bedankt hij het verzorgend personeel van het Walter Reed-ziekenhuis en de bevolking voor alle steun, zowel aan linkse als rechtse zijde, en ook de wereldleiders die hem een spoedige genezing wensten. “Ik begin me nu goed te voelen, we zullen zien in de loop van volgende dagen, dat is de echte test”, zegt de president, die stelt dat de therapeutische behandeling aanvoelt “als mirakels, afkomstig van God”.

“Ik moet terugkeren omdat we Amerika nog altijd ‘great’ moeten maken”, aldus Trump, die zegt uit te kijken naar de rest van zijn presidentscampagne en het gevecht met het virus aangaat, “omdat hij strijdt voor mensen in de hele wereld”.

Trump deelt ook mee dat zijn vrouw Melania, die eveneens besmet raakte, het goed stelt.

‘Nog niet buiten gevaar’

In een schriftelijke mededeling liet Conley later op de dag weten dat de president inmiddels een tweede dosis van het virusremmende middel Remdesivir heeft gekregen. Zijn koorts is ook nog niet teruggekeerd en hij heeft geen zuurstof nodig, luidt het. Trump “heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt sinds de diagnose”, klinkt het. “Hoewel nog niet buiten gevaar, blijft het team voorzichtig optimistisch.”

“Hij heeft het merendeel van de namiddag gewerkt en kon zonder problemen rondwandelen in zijn kamer”, zei Conley in een verklaring.

Het is nog onduidelijk hoe lang de president in het ziekenhuis moet blijven.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234