Maandag 02/08/2021

VN-top

Trump prijst Kim Jong-un voor de VN, haalt uit naar Iran: "Leiders zaaien chaos, dood en verwoesting"

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bedankt voor zijn 'moedige' stappen. Deze keer was Iran de gebeten hond.

"Raketten vliegen niet meer alle kanten op. Kernproeven zijn gestopt. Sommige militaire installaties worden inmiddels ontmanteld. En we kregen onze gijzelaars terug", zei Trump. Hij prees Kim ook voor het repatriëren van de stoffelijke overschotten van Amerikaanse militairen die tijdens de Korea-oorlog zijn gesneuveld. Ondanks de vooruitgang blijven de economische sancties tegen Noord-Korea voorlopig van kracht. Volgens Trump zullen die pas worden opgeheven als het land ook daadwerkelijk een begin maakt met het ontmantelen van zijn kernarsenaal.

De loftuitingen van Trump aan het adres van Kim staan in schril contrast met de dreigementen die hij vorig jaar in zijn toespraak voor de VN-assemblee tegen de Noord-Koreaanse dictator uitte. Trump noemde Kim 'raketmannetje' en dreigde ermee Noord-Korea van de aarde weg te vagen als het de VS zou dwingen zich te verdedigen.

Soevereiniteit

Deze keer viel Trump in zijn toespraak vooral Iran aan. Volgens hem zaaien de Iraanse leiders "chaos, dood en verwoesting" in het Midden-Oosten. Hij verdedigde zijn beslissing om het nucleaire akkoord met Iran op te zeggen en riep alle landen op zich achter de sancties tegen Iran te scharen. Volgens hem hebben de Iraanse leiders miljarden euro's uit de staatskas gestolen, "terwijl ze hun handlangers erop uitsturen om oorlog te voeren". Daarmee doelde Trump waarschijnlijk op de Libanese Hezbollah-beweging, die aan de kant van de Syrische president Assad strijdt.

Trump waarschuwde Assad nog eens geen chemische wapens tegen zijn bevolking in te zetten. Hij verzekerde dat de VS dat niet zullen tolereren.

Trump beklemtoonde dat de VS niet opnieuw zullen toetreden tot de VN-Mensenrechtenraad zolang die niet grondig hervormd wordt. Een beslissing die in juni werd meegedeeld door VN-ambassadeur Nikki Haley omdat de Raad volgens de VS bevooroordeeld is tegen Israël. Bijgevolg erkent zijn land ook het Internationaal Strafhof in Den Haag niet, ging Trump verder. "Wat Amerika betreft, heeft het Internationaal Strafhof geen jurisdictie, geen legitimiteit en geen autoriteit. Het Hof eist nagenoeg volledige jurisdictie op over alle burgers van elk land. Daarmee overtreedt het alle principes van eerlijkheid en een eerlijk proces."

Trump hamerde in zijn toespraak keer op keer op het principe van soevereiniteit. "De Verenigde Staten zullen u nooit voorschrijven hoe u moet leven, werken of uw geloof moet belijden. We vragen alleen dat u ook onze soevereiniteit respecteert", zei hij. Hij keerde zich ook tegen iedere vorm van mondiaal bestuur. "Amerika wordt bestuurd door de Amerikanen", zei hij. "Wij verwerpen de leer van het globalisme en omarmen het nationalisme."

De Amerikaanse president kondigde ook aan dat de VS voortaan alleen nog maar hulp zullen geven aan landen die "ons respecteren en vrienden van ons zijn". Volgens hem zal minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo volgende maand bekijken welke landen hulp krijgen en welke landen de Amerikaanse bijdrage verdienen.

Gelach

Trump uitte ook felle kritiek op de organisatie van olieproducerende landen OPEC. Volgens hem maken de OPEC-landen misbruik van de VS. "Daar houd ik niet van. Wij willen dat ze ermee ophouden hun prijzen te verhogen. We zullen die hoge prijzen niet meer tolereren", zei hij.

Ook China kreeg een veeg uit de pan wegens de handelspraktijken van het land. "De VS laten niet meer misbruik van zich maken. We zullen niet toestaan dat onze arbeiders het slachtoffer worden."

Aan het begin van zijn toespraak lokte Trump besmuikt gelach uit, toen hij zei dat hij in de ruim anderhalf jaar dat hij aan de macht is meer heeft bereikt dan bijna enige andere leider in de geschiedenis. "De Verenigde Staten zijn nu sterker, rijker en veiliger." Toen hij het gelach hoorde, stopte hij even. "Die reactie had ik niet verwacht, maar het is oké", zei hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234