Maandag 27/01/2020

Verkiezingen VS

Trump piekert er niet over te stoppen met sarren en beledigen

Beeld Photo News

Donald Trump is altijd geïrriteerd, zeven dagen in de week. Hoewel hij de nominatie op zak heeft, blijven partijgenoten niet veilig voor zijn aanvallen. De Democraten brandt hij tot de grond toe af. Slechts een greep van Trumps beledigingen deze week: 'uitschot', 'mislukkeling', 'Indiaan', 'bedrieger' en 'tuig'. Hoe moet dat straks in het Witte Huis? Trump: "Ik ga mezelf niet veranderen."

De aanvallen blijven komen, met dank aan Twitter waar Trump ruim 8,5 miljoen volgers heeft. En waar hij constant op het oorlogspad is.

Uren nadat hij dinsdag een ABC-journalist live op televisie een "vuilerik" had genoemd, haalde Trump weer uit, nu naar een van Amerika"s bekendste nieuwspresentatrices. "Een derderangsjournalist", zo noemde de miljardair-politicus Katie Couric in een tweet. Op maandag nam hij een latinorechter op de korrel.

"Hij is oneerlijk", aldus de zakenman over Gonzalo Curiel die een rechtszaak leidt waarin Trumps bedrijf is verwikkeld. Dat het ongebruikelijk is je zo uit te laten over een rechter in een zaak waarin nog geen vonnis is geveld, zeker voor een presidentskanidaat, daar had Trump lak aan. "Hij is benoemd door Obama. Vooringenomen, hij haat Trump", twitterde de man die op 8 november president van supermacht Amerika wil worden. Eerder riep hij dat de rechter een "Mexicaan" was.

Als Donald J. Trump in het Witte Huis belandt, krijgen de 320 miljoen Amerikanen een president die constant om zich heen slaat. Wie had gedacht dat de miljardair zou inbinden en zich presidentieel zou gedragen, nu hij de Republikeinse kandidaat is, komt bedrogen uit. Er gaat geen dag voorbij of Trump haalt op tv, in het land of op Twitter uit naar iemand die hem niet zint of hem bekritiseert. "Mr Macho", zo noemde de Democraat Bernie Sanders de miljardair deze week.

Knarsetandend

Het blijft de vraag of de zakenman niet te lichtgeraakt is voor het Witte Huis, waar hij als leider van de het Westen over vrede en oorlog zal moeten beslissen. "Denk je dat ik ga veranderen?", vroeg Trump dinsdag tijdens de veelbesproken persconferentie in zijn hoofdkwartier Trump Tower. "Ik verander mezelf niet." Zijn campagnemanager Paul Manafort: "Je verandert Donald Trump niet."

De partijtop, partijvoorzitter Reince Priebus en fractievoorzitter Paul Ryan in het bijzonder, moet de beelden dinsdag knarsetandend hebben aangezien. Want als Trump het Witte Huis wil winnen, dan zal hij in de komende maanden miljoenen gematigde kiezers moeten aanspreken. Is dat wel mogelijk met zo"n temperament?

"Kan de wereld een eeuwig strijdlustige Trump, die het leven ziet als een serie gevechten die moeten worden gewonnen, wel overleven?", vroeg de Amerikaanse oud-diplomaat Aaron Miller zich maandag af in een opiniestuk op website Politico. Net als zoveel anderen, pakte Miller het boek Think Big and Kick Ass van Trump uit 2007 erbij om het gedrag van de zakenman te verklaren. Hierin legt Trump onder andere uit hoe je wraak kan nemen op een tegenstander. "En waarom dat zo zoet is", schrijft Trump.

Rekeningen vereffenen

"Ik vereffen altijd een rekening", aldus de vastgoedmagnaat in het boek over hoe je moet slagen in het leven, in het bijzonder als zakenman. Denk groot en wees vooral niet bang, is het devies. "Ik word voortdurend aangevallen. Ik ga achter ze aan. Vergeleken met anderen, proberen mensen minder met mij te sollen. Want ze weten dat als ze dat doen, ze een groot gevecht kunnen verwachten."

Als de zestien Republikeinen die Trump heeft verslagen in de voorverkiezingen het boek vóór de start van de campagne hadden gelezen, dan hadden ze zich goed kunnen voorbereiden op het fenomeen Trump. Als dat tenminste mogelijk is. Wie het Twitteraccount van de Republikein dagelijks volgt, ontwaart steeds dezelfde aanvalslijn.

Als je het waagt Trump te bekritiseren, zijn toorn hebt gewekt of een bedreiging begint te vormen, zoek dan dekking. Vaak wordt het "slachtoffer" in één woord samengevat: varierend van "dwaas" tot "bedriegster".

Dit merkte de conservatieve commentator Bill Kristol, nota bene een mede-Republikein, de afgelopen dagen. Nadat Kristol, die geen fan is van de miljardair, in het weekeinde voorspelde dat een onafhankelijke kandidaat zich in de presidentsrace zou gaan werpen, waren de rapen gaar.

Mr. Macho

Kristol werd in een serie tweets met de grond gelijk gemaakt. Trump noemde hem een "lichtgewicht", een "dommerik" en een "verliezer die zich moet schamen". Trump: "Bill Kristol heeft het al twee jaar bij het verkeerde eind. Als de Republikeinse partij de eigen mensen niet onder controle kan houden, dan is het geen partij."

Wie vaak op de korrel wordt genomen, krijgt van Trump een bijnaam. De bedoeling is duidelijk: de miljardair hoopt dat zo"n weinig vleiende naam vast blijft kleven bij de kiezer. Zo werd senator Marco Rubio in de voorverkiezingen steeds "Kleine Marco" genoemd, Ted Cruz werd omgedoopt tot "Liegende Ted" en de Democraat Bernie Sanders staat bij Trumps miljoenen volgers op Twitter bekend als "Gekke Bernie".

Met Sanders partijgenoot Elisaberth Warren, die de aanval heeft geopend op Trump, voert hij al wekenlang een verbeten gevecht. "Malle Elisabeth" noemt hij de senator. Of "Pocahontas", naar de Indiaanse prinses, omdat Warren ooit onterecht claimde Indiaanse voorouders te hebben. Omdat Trump niets ontgaat - hij leest en ziet vrijwel alles over hem - rijst de vraag of hij zich ook zo zal gedragen als hij president is.

Kan een supermacht zich een president met zo"n temperament veroorloven? Bestaat er wel een andere versie van Trump? Een Trump met het statuur van een president? Niemand gelooft dat er een andere Trump is. "Dit is de enige versie van Donald Trump die we gaan zien", betoogde media-deskundige Dylan Byers van CNN woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234