Zondag 18/04/2021

Verenigde Staten

Trump op NRA-conventie: "Als er bij aanslagen in Parijs één burger was met wapen, was het ander verhaal"

Amerikaans president Donald Trump. Beeld EPA
Amerikaans president Donald Trump.Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump en vicepresident Mike Pence zijn niet gewonnen voor een strengere wapenwet. Dat verklaarden ze vandaag in Dallas op de jaarlijkse conventie van de National Rifle Association (NRA), de Amerikaanse wapenlobby.

De uitspraken komen er drie maanden na de schietpartij op een school in Florida, die aan zeventien mensen het leven kostte. Wat toen nog een keerpunt leek te worden in het debat rond de Amerikaanse wapenwetten, werd vandaag tenietgedaan in de speeches van Trump en Pence. "Het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet (dat vrij wapenbezit verzekert, BW) is heilig", is de teneur.

Trump en Pence deden de uitspraak voor 80.000 wapenliefhebbers die dit weekend samenkomen in Dallas, Texas, voor de jaarlijkse NRA-conventie.

Het was Mike Pence die als eerste het publiek toesprak. Pence is zelf lid van de NRA, beklemtoonde hij en hij garandeerde de toehoorders dat ze met hem en Trump “twee vrienden in het Witte Huis” hebben. Pence is een voorstander van het idee om leerkrachten in scholen te bewapenen, "want de snelste manier om een slechte kerel met een wapen tegen te houden, is een goede kerel met een wapen", luidt het. "Vuurwapens in de handen van Amerikaanse burgers maken onze gemeenschap veiliger, niet onveiliger."

Verder roept Pence de media op om “de volledige waarheid te vertellen over vuurwapens". Zo zouden de media - en vooral nieuwszender CNN - een anti-wapenklimaat creëeren. "Al te vaak negeren de media wapeneigenaars die levens redden."

(Lees verder onder de foto.)

Vicepresident van de Verenigde Staten Mike Pence. Beeld REUTERS
Vicepresident van de Verenigde Staten Mike Pence.Beeld REUTERS

Aanslagen Parijs

Kort nadien kwam ook president Trump ten tonele. Het is al de vierde keer dat Trump een toespraak houdt voor de machtige lobbygroep. Vorig jaar was hij overigens de eerste president in 34 jaar die een toespraak op de bijeenkomst hield: hij verzekerde de toehoorders toen dat ze "een echte vriend" in het Witte Huis hebben. "Jullie Tweede Amendement ligt onder vuur, maar het zal niet onder vuur liggen zolang ik president ben", garandeerde hij vandaag opnieuw.

"Frankrijk heeft de strengste wapenwet ter wereld", haalde hij aan, verwijzend naar de aanslagen in Parijs in 2015 en dat is volgens de Amerikaanse president geen goede zaak. "Als er één veiligheidsagent of burger of iemand uit deze zaal aanwezig was geweest met een wapen, was het een heel ander verhaal geweest", verklaarde hij onder luid gejuich.

Veiligheid op scholen

Trump verklaarde dat hij wetgeving heeft goedgekeurd die twee miljard dollar vrijmaakt om de veiligheid op scholen te verbeteren. Zo wordt er geïnvesteerd in metaaldetectors, veiligheidspersoneel en in geestelijke gezondheidszorg. "We geloven er sterk in om goed opgeleide leerkrachten een verborgen wapen te laten dragen", klonk het. "De leerkrachten houden van hun leerlingen, ze willen hen beschermen, maar we moeten hen de kans geven", aldus Trump.

Zijn woorden werden op applaus en gejuich onthaald? "USA, USA, USA", scandeerde het publiek. Anderen scandeerden "We love you, we love you".

Stemmen ronselen

Met de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van november in het vooruitzicht moet de speech vooral de Republikeinse achterban, die het hardst pleit tegen nieuwe wapenwetten, behagen. Om een verkiezingsnederlaag uit de weg te gaan, heeft Trump die stemmen namelijk nodig. "We mogen niet zelfvoldaan worden, we moeten de tussentijdse verkiezingen winnen", aldus de president vandaag.

Toch verrast de speech vandaag, want daags na de schietpartij in Parkland pleitte Trump net vóór een strengere regulering van wapenbezit. Zo kondigde hij strengere regels en een hogere minimumleeftijd voor wapenbezit aan. "Waarom zou ik de NRA nodig hebben", klonk het toen nog live op televisie. Opmerkelijk, want de wapenlobby NRA had de presidentscampagne van Trump met meer dan 30 miljoen dollar ondersteund.

Amerikaans president Donald Trump op de NRA-conventie. Beeld REUTERS
Amerikaans president Donald Trump op de NRA-conventie.Beeld REUTERS

Wapenproducenten vreesden dan ook voor hun hachje, maar al snel bleek dat veel van de aangekondigde maatregelen er nooit zouden komen. En bij deze speech wordt bovendien bevestigd dat de wapenlobby voorlopig niets te vrezen heeft. "Aan het tweede amendement (dat vrij wapenbezit wettelijk vastlegt, BW) zal onder mijn presidentschap nooit getornd worden."

Democraten

Tijdens de verkiezingen van 2016 beweerde Trump dat de Amerikanen onder zijn Democratische tegenstanders hun wapens zouden moeten inleveren.

De meeste Democraten zijn inderdaad gewonnen voor een strengere wapenwet, maar hun specifieke wetsvoorstellen, zoals een verplicht antecedentenonderzoek voor iedereen die een wapen wil kopen, en een verbod op aanvalswapens, zouden echter niet ingaan tegen het Tweede Amendement van de Amerikaanse grondwet dat de vrije wapendracht garandeert.

Protest

De schietpartij in Parkland leek een keerpunt te worden in het Amerikaanse wapendebat toen jongeren massaal op straat kwamen voor strengere wapenwetten. Zo werd de March for our lives, een mars tegen wapengeweld, de grootste betoging in de straten van Washington aller tijden.

De March for our lives, een mars tegen wapengeweld, werd een van de grootste betogingen in Washington ooit. Beeld AFP
De March for our lives, een mars tegen wapengeweld, werd een van de grootste betogingen in Washington ooit.Beeld AFP

Tijdens de bijeenkomst van de wapenlobby zullen bovendien ook slachtoffers van wapengeweld en getroffen familieleden samenkomen als tegenreactie. Het is onduidelijk of het om een georganiseerde betoging gaat, of een los initiatief is van de slachtoffers.

De politie in Dallas verwachtte zich vandaag alvast aan grote betogingen tijdens de bijeenkomst, van zowel voor- als tegenstanders van vuurwapens. Zo is er onder andere een 'die-in' gepland: een protest waarbij de betogers doen alsof ze dood zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234