Zaterdag 28/01/2023

Verenigde Staten

Trump ontkent beslissing klimaatakkoord Parijs: "Beslis pas komende dagen"

Amerikaans president Donald Trump. Beeld AFP
Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

Niet vandaag, maar in de komende dagen zal Donald Trump bekendmaken of zijn land zich terugtrekt uit het klimaatverdrag van Parijs. Dat meldt de Amerikaanse president op Twitter. Zo spreekt hij de berichtgeving van Amerikaanse media tegen, die op basis van "twee bronnen met directe kennis van de beslissing" de terugtrekking uit het akkoord bekendmaakten.

Redactie

Trump vindt dat het akkoord onvoordelig is voor de Amerikaanse industrie. In het verleden liet hij al eerder blijken een klimaatscepticus te zijn. Zo noemde hij het opwarmen van de aarde een 'verzinsel' dat door de Chinezen in de wereld was gebracht om de Amerikaanse industrie dwars te zitten.

Tot op het laatst woedde er ook onder Trumps adviseurs een felle strijd over de kwestie. De bazen van een aantal van de grootste Amerikaanse bedrijven - waaronder Shell en Exxon Mobil - probeerden Trump ervan te overtuigen dat het in het belang van de Verenigde Staten is vast te houden aan het klimaatakkoord, terwijl zijn ultraconservatieve politieke adviseur Steve Bannon en Scott Pruitt, het hoofd van het Amerikaanse milieuagentschap EPA, er juist op aandringen het akkoord in de prullenbak te gooien.

Onder de pleitbezorgers van het klimaatakkoord was ook Trumps dochter Ivanka, zijn economische adviseur Gary Cohn en minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die betoogde dat de VS partij kunnen blijven bij het akkoord, ook al was de regering-Trump inmiddels begonnen met het ontmantelen van het milieubeleid van Trumps voorganger Obama.

Op Twitter liet de Amerikaanse president weten zijn besluit over het klimaatverdrag in de aankomende dagen bekend te maken.

Hartstochtelijke oproep

VN-chef Antonio Guterres deed eerder deze week nog een hartstochtelijk beroep op Trump en andere wereldleiders zich aan de afspraken uit Parijs te houden. Maar Trumps rechtse adviseurs hamerden erop dat hij zich aan een andere afspraak moest houden: die met de kiezers. Als Trump zich niet zou houden aan zijn belofte het akkoord op te zeggen, zou dat volgens hen heel slecht vallen bij zijn conservatieve achterban.

Trump vindt dat de VS onevenredig veel moeten betalen aan het klimaatfonds dat arme landen moet helpen de overgang te maken en de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Een hele reeks topfiguren uit het Amerikaanse bedrijfsleven heeft Trump gewaarschuwd dat terugtrekking uit het akkoord het imago van de VS zal schaden, zeker nu China zich vierkant achter de afspraken heeft gesteld.

Ook op de G7 bijeenkomst in Italië van afgelopen week drongen de andere leiders er nog bij Trump op aan het akkoord trouw te blijven, maar hij liet het bij de aankondiging dat hij zijn besluit deze week bekend zou maken.

Syrië en Nicaragua

De enige andere landen die het klimaatakkoord niet ondersteunen, zijn Syrië en Nicaragua. In totaal ondertekenden 195 landen de overeenkomst.

Als de VS zich terugtrekken, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de overeenkomst die sterk afhankelijk is van de inspanningen van grote vervuilende landen, zoals de VS, die na China de meeste koolstofdioxide uitstoten. Het doel van het akkoord is de opwarming van de aarde te beperken, onder andere door de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen. Onder Barack Obama hebben de VS zich geëngageerd om de uitstoot tegen 2015 terug te dringen met 26 tot 28 procent.

Door uit het verdrag te stappen, zou Trump de politieke nalatenschap van zijn oud-president Barack Obama nog verder ontmantelen. De Republikeinse president stopte eerder al met een groot deel van het klimaatbeleid van zijn voorganger. Het doel was om meer banen te scheppen door regels te schrappen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234