Maandag 25/01/2021

Donald Trump

Trump ondertekent decreet dat klimaatbeleid van Obama terugdraait

Amerikaans president Donald Trump.Beeld Photo News

Amerikaans president Donald Trump heeft vanavond een decreet ondertekend waarmee hij het klimaatbeleid van zijn voorganger Barack Obama zo goed als ongedaan maaktZijn regering heeft een "einde gemaakt aan de oorlog tegen steenkool", aldus Trump. 

Het 'Energy Independence Executive Order' schorst verschillende maatregelen die Obama trof om de klimaatverandering tegen te gaan, en stimuleert de productie van fossiele brandstoffen.

"Mijn regering maakt een einde aan de oorlog tegen steenkool", zei de president bij de ondertekening in het Witte Huis. "Met deze actie zet ik historische stappen om de beperkingen op Amerikaanse energie op te heffen, om de inmenging van de overheid om te keren en om job-dodende regels te annuleren."

De maatregelen die zijn voorganger heeft ingevoerd, zijn volgens de regering-Trump nefast voor olieboorders en steenkoolmijnwerkers. Volgens het Witte Huis zullen de nieuwe maatregelen ervoor zorgen dat "energie en elektriciteit betaalbaar, betrouwbaar en zuiver blijven, met als doel de economische groei en jobcreatie te bevorderen".

Clean Power Plan

Het belangrijkste mikpunt van Trumps decreet is het Obama Clean Power Plan, dat de uitstoot van broeikasgassen door kolencentrales in 2030 met 32 procent moest hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 2005. 

Ook wordt het verbod op het delven van steenkool uit federaal gebied opgeheven en worden de regels voor de methaanuitstoot door de olie- en gasproductie versoepeld. Het decreet beperkt ook het gewicht dat bij het nemen van beleidsbeslissingen gegeven wordt aan de klimaatverandering en koolstofuitstoot. 

Bedrijfsorganisaties juichen deze zet van Donald Trump toe, maar milieuorganisaties waarschuwen dat het decreet ernstige gevolgen zal hebben in binnen- en buitenland.

Jobs

Het is niet alleen Trumps bedoeling om de Verenigde Staten onafhankelijker te maken van buitenlandse energiebronnen. Daarnaast moeten ook duizenden jobs in de mijnen terugkeren. 

Energie-economen zijn echter van mening dat het decreet daar niet in zal slagen, onder meer omdat de elektriciteitsproductie in de Verenigde Staten al grotendeels steunt op de binnenlandse steenkool- en gasreserves. "We importeren geen steenkool", zei energie-econoom Robert Stavins in de New York Times.

De geplande maatregelen zullen er enkel toe leiden dat de vraag naar steenkool met ruim tien jaar verlengd wordt. "Door de mechanisering zullen er echter geen nieuwe mensen aangeworven worden", zei Robert W. Godby, van de University of Wyoming, aan de Times. "Zelfs als de steenkoolproductie stijgt, dan nog daalt het aantal jobs in die sector. Het zijn trouwens niet de CO2-regels die problematisch zijn voor de sector, maar de vraag op de markt."

De omzetting van het decreet in de praktijk kan nog jaren duren. Het milieubeschermingsagentschap EPA moet, om het beleid van Obama terug te schroeven, eerst naar een beroepshof. Bovendien dreigen milieuorganisaties al met klachten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234