Zaterdag 18/01/2020

Trump president

Trump onder vuur vanwege peperdure 'golfweekends' in Florida

President Trump komt aan op de luchthaven van Palm Beach. Beeld REUTERS

Zodra hij de kans krijgt, pakt Donald Trump Air Force One om het weekend door te brengen in zijn luxe golfresort Mar-a-Lago in Florida. Kosten per bezoek: 2 tot 3 miljoen dollar. En de president is er al vijf keer geweest in amper twee maanden. De kostbare trips van de president, die flink wil snijden in de overheidsuitgaven, stuiten op steeds meer weerstand.

Het is intussen een vast ritueel geworden in het nog prille presidentschap van Donald Trump: de vele weekendjes weg uit het Witte Huis.

Air Force One, vliegkosten zo'n 206.000 dollar per uur, landde vrijdag weer op de luchthaven van Palm Beach en dan weet Trumps woordvoerder Sean Spicer één ding: de media gaan weer 'zeuren'. De rapen waren inderdaad gaar maandag op de dagelijkse persconferentie.

Terwijl FBI-directeur James Comey in het Congres sprak over de Russische bemoeienis met de presidentsrace, kreeg Spicer vraag na vraag over Trumps zoveelste weekendje in golfclub Mar-a- Lago. Van de negen presidentiële weekenden bracht Trump er vijf door in zijn exclusieve resort in Palm Beach. Alleen al in de eerste maand zouden de reisjes naar Mar-a-Lago zo'n 10 miljoen dollar (9,2 miljoen euro) hebben gekost, aldus een berekening van The Washington Post.

President Trump golft in februari met de Japanse premier Abe op zijn golfclub Trump International in West-Palm Beach. Beeld REUTERS

Sinds hij president is, is Trump al tien keer gaan golfen op zijn golfclubs in Florida. Bijna een kwart van zijn presidentschap, zo berekenden diverse media, bracht de president door in Mar-a-Lago. Terwijl het officiële buitenverblijf van Amerika's presidenten, Camp David, slechts een korte helikoptervlucht weg is van het Witte Huis. Camp David beschikt echter niet over de vele luxe voorzieningen van Mar-a-Lago.

'Golfverslaafde'

Al die uren die Trump doorbracht buiten het Witte Huis en op de golfbaan is niet meer vertoond sinds 'golfverslaafde' Dwight D. Eisenhower president was. "De president reist voortdurend", aldus Spicer maandag op een vraag of de Florida-trips van 2 tot 3 miljoen dollar per keer niet teveel van het goede zijn.

Spicer: "Als president moet hij nu eenmaal zijn hele gevolg meenemen. President George W. Bush ging in zijn presidentschap naar zijn ranch in Crawford. President Trump werkt zeven dagen in de week. Hij ziet zijn familie in Mar-a-Lago."

Trumps weekendjes weg trekken niet alleen de aandacht vanwege de veelheid en de kosten. De afgelopen jaren was het niemand minder dan Trump zelf die president Obama, ook een golfliefhebber, bekritiseerde vanwege diens 'vele' golfpartijtjes. "Het is niet te geloven dat president Obama, met alle problemen waarvoor de VS zich gesteld zien, de dag golfend doorbracht", twitterde de miljardair drie jaar geleden. "Hij is nog erger dan Carter", aldus Trump, doelend op president Jimmy Carter.

Vorige zomer, tijdens de verkiezingen, zei Trump in een tv-interview dat Obama "heel veel golf speelt, héél veel". Hij beloofde het helemaal anders te gaan doen als president. "Ik zal voor jullie aan het werk zijn", aldus de Republikein tijdens een bijeenkomst. "Ik zal geen tijd hebben om golf te spelen."

"Volgestopt met vergaderingen"

Bevreesd als hij is dat hij zijn belofte aan zijn kiezers breekt en voor een 'tweede Eisenhower' wordt aangezien, doen Trump en het Witte Huis er alles aan om de indruk weg te nemen dat de president het weekend golfend doorbrengt. De trips naar Mar-a-Lago, bezweert het Witte Huis, zijn volgestopt met vergaderingen, gesprekken met adviseurs en telefoontjes met buitenlandse staatshoofden.

Zo had Trump afgelopen zaterdag in het golfresort een onderhoud met vicepresident Pence en belde hij met zijn Braziliaanse collega Temer. Tijdens eerdere bezoeken aan Mar-a-Lago voerde de president sollicitatiegesprekken met potentiële kabinetsleden en adviseurs, zoals toen een vervanger moest worden gevonden voor nationale veiligheidsadviseur Mike Flynn. Kortom, zo is de boodschap: de president werkt ook in het weekeinde door in het belang van het land. "Dat hij daar naartoe gaat, wil niet zeggen dat hij gaat golfen", aldus Spicer.

President Donald Trump stapt in februari op de luchthaven van Palm Beach uit Air Force One samen met First Lady Melania. Van de afgelopen negen weekends, pakte Trump vijf keer zijn presidentiële vliegtuig om naar Florida te gaan. Beeld AP

Maar hoe vaak en hoe lang de president in al die andere uren een partijtje golft speelt, wordt angstvallig geheim gehouden. "Ik heb heel weinig gespeeld", zei Trump zondag voor zijn vertrek naar Washington. De selecte groep media die Trump constant volgt, wordt steeds op afstand gehouden als de president zijn twee golfbanen bezoekt in Jupiter en West-Palm Beach. Maar soms gaat het mis, zoals eind februari.

Opsluiten

Trump had toen tijdens zijn zoveelste weekendje in Florida slechts "een paar holes" gespeeld. Rory Mcilroy, de topgolfer met wie de president speelde, praatte echter zijn mond voorbij. Tegenover golfblog No Laying Up zei Mcilroy dat hij alle achttien holes met de president had gespeeld.

Eén ding is duidelijk, na twee maanden presidentschap: als Trump zo doorgaat, zal hij de Amerikaanse belastingbetaler opzadelen met een forse reiskostenrekening. Obama spendeerde in zijn acht jaar presidentschap 97 miljoen dollar aan reiskosten, voornamelijk met Air Force One. Trump zou nu al tegen 15 tot 20 miljoen dollar aanzitten. De operationele kosten van het presidentiële vliegtuig bedragen zo'n 206 duizend dollar, zo blijkt uit een rapport van de GAO, de rekenkamer van de overheid.

Daarnaast zijn er de kosten voor Secret Service-agenten en de helikopters en andere vliegtuigen die steeds worden ingezet als de president op reis is. De gemeente Palm Beach wordt ook op kosten gejaagd. Sinds Trumps verkiezing, zou de gemeente al 1,5 miljoen dollar kwijt zijn aan politie-ondersteuning om de president te beveiligen, ieder keer weer als hij naar Mar-a-Lago komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234