Verenigde Staten
Trump noemt Democrate bij spotnaam 'Pocahontas' tijdens ceremonie met Navajo-veteranen
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een ceremonie met drie Navajo-veteranen uit de Tweede Wereldoorlog de Democratische senator Elizabeth Warren spottend 'Pocahontas' genoemd. "Trump heeft een walgelijk dieptepunt bereikt", reageerde Warren.
"Ik wil jullie bedanken omdat jullie erg, erg bijzondere mensen zijn. Jullie waren hier al lang voor wij er waren", zei Trump tegen de veteranen. "Hoewel, we hebben een vertegenwoordiger in het Congres die hier ook al lang is, langer dan jullie. Ze noemen haar Pocahontas!"
Trump noemde Warren niet bij naam, maar hij gebruikt de spotnaam Pocahontas al langer als een denigrerende manier om naar haar te verwijzen. Dat hij dat nu doet tijdens een cerenomie ter ere van Navajo-veteranen die tijdens de Tweede Wereldoorlog codevertalers waren, is echter bijzonder pijnlijk. Warren is naar eigen zeggen zelf deels van Indiaanse afkomst, maar dat wordt door Trump in twijfel getrokken.
"Vandaag is hij tot een walgelijk dieptepunt gezakt", schreef Warren in een e-mail naar haar aanhangers. "Deze namiddag, in het Oval Office, moest Donald Trump de Navajo-codevertalers - Amerikaanse helden die de wereld mee hebben gered van facisme en haat tijdens de Tweede Wereldoorlog - eren. In de plaats daarvan stond Trump naast die Indiaanse oorlogshelden en haalde hij opnieuw naar mij uit met een racistische opmerking."
Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders ontkende later dat het gebruik van 'Pocahontas' als spotnaam racistisch was, en stelde dat Trump het zeker ook niet zo had bedoeld. Sanders haalde vervolgens uit naar Warren en stelde dat "het meest beledigende" was dat Warren beweert dat ze een Native American is. "Ik denk dat senator Warren erg beledigend was toen ze loog over iets om haar carrière vooruit te helpen. Ik begrijp niet waarom niemand zich die vraag stelt en waarom dat niet wordt onderzocht."
Nog een pijnlijk detail: Trump ontving de drie Navajo-veteranen in het Oval Office, met op de achtergrond een portret van voormalig president Andrew Jackson. Hij ondertekende in 1830 de Indian Removal Act, die de Amerikaanse regering het recht gaf om de Native Americans van hun land te verdrijven. Dat leidde onder meer tot de 'Trail of Tears', toen zo'n 17.000 Cherokees onder bedreiging van vuurwapens uit Georgia werden verdreven. Duizenden van hen overleefden de barre tocht naar Oklahoma niet.