Dinsdag 10/12/2019
"Donald Trump is het resultaat van de haat die de Republikeinse partij jarenlang gezaaid heeft", zegt Roger Simon, de Chief Political Columnist bij de politieke nieuwssite Politico. Beeld AFP

Primaryblog

"Trump leeft in een fantasiewereld"

Thomas Smolders (23) voert met 25 Nederlandse jongeren campagne voor de Amerikaanse presidentskandidaten - zowel voor de Democraten als de Republikeinen. Hij was erbij in New Hampshire, en trekt nu ook naar Washington DC. Voor De Morgen brengt hij een week lang verslag uit van de dingen die hij er ziet, hoort en leert.

"Jullie politiek is veel te moeilijk voor mij, wij hebben het hier al druk genoeg met twee partijen." Aan het woord is Roger Simon, de Chief Political Columnist bij de politieke nieuwssite Politico. Fans van de schitterende serie 'House of Cards' kennen Politico als het platform dat de inspiratie was voor Slugline. De site wordt wereldwijd dagelijks door honderdduizenden (medewerkers van) politici gelezen, waardoor ze zeer veel invloed heeft.

Roger is sinds 2006 bij Politico aan de slag en werkte daarvoor meer dan 20 jaar bij verschillende grote kranten en magazines. In 1998 schreef hij Show Time, een bestseller over de presidentsverkiezingen van 1996. We ontmoeten hem in Busboys and Poets, een bar in Washington waar 'raciale en culturele verbindingen worden gemaakt'. Hij vertelt er ons zijn analyse over de presidentsverkiezingen.

"Ons hele politieke systeem lijkt wel gemaakt om samenwerking te vermijden. Dat merk je bijvoorbeeld bij zo'n figuur als Donald Trump. In andere landen zouden zijn tegenstanders het op een akkoordje gooien. Daar zou Ted Cruz bijvoorbeeld aan Marco Rubio vragen om zich terug te trekken als hij in ruil zijn Vice-President wil worden. Hij zou Jeb Bush als zijn Secretary of State vragen, al zal hij dan wel eerst iemand moeten vinden die Jeb uitlegt wat een Secretary of State precies is", zegt hij lachend.

Zowat elke zin die Roger vertelt eindigt met een grap. Over Hillary Clinton bijvoorbeeld: "In New Hampshire versloeg Sanders zijn rivaal Clinton in bijna elke demografische categorie. Alleen bij de mensen die jaarlijks meer dan 200.000 dollar verdienen en de 65-plussers won Hillary, al komt dat laatste volgens mij omdat die mensen haar waarschijnlijk niet verstonden."

"De voorverkiezingen zijn nu al een nachtmerrie voor haar. In 2008 ging ze tevergeefs geschiedenis schrijven door de eerste vrouwelijke president te worden, en nu ervaart ze exact hetzelfde als toen. Mensen vinden haar niet warm, aangenaam en opwindend. Eigenlijk komt het erop neer dat ze niet haar man is. Al is die volgens mevrouw Lewinsky dan weer te warm, aangenaam en opwindend", klinkt het. "Voor de rest heeft Clinton een prima campagne hoor, maar mensen worden er niet enthousiast van."

Thomas Smolders Beeld RV

Met grote verbazing kijkt Roger naar het succes van Bernie Sanders, die zichzelf openlijk socialist noemt. "Weet je wel wat dat hier betekent? In Amerika is zeggen dat je socialist bent haast even erg als een seksueel misdrijf plegen. Wat hem vooral interessant maakt zijn de miljoenen mensen die geld aan hem doneren - dat mag je absoluut niet onderschatten. Wie geld doneert wil dat die investering iets opbrengt, en gaat daarom ook actief zijn vrienden en familie overtuigen. Het is beter om 20 miljoen van één miljoen mensen te krijgen dan 30 miljoen van één persoon. De grote fout die Hillary trouwens begaat is dat ze het laat klinken alsof ze de job verdient, wat Amerikanen niet graag horen. Donald Trump doet dat ook, maar die komt overal mee weg."

Hij neemt een slok van z'n koffie en vervolgt zijn verhaal. "Trump leeft echt in een fantasiewereld. Ik ben benieuwd of die beruchte muur eruit zal zien als zijn hotels, die hij volstopt met goud en marmer. Vergeet vooral niet dat er voor elke muur van zeven meter een ladder van acht meter bestaat. Hij moet het immigratieprobleem - voor zover dat er is - anders aanpakken. Bill Clinton heeft ook enorm veel geld in beveiliging en douane geïnvesteerd, maar aan het eind van de rit waren er toch meer immigranten dan voordien, omdat het aantal jobs in de Verenigde Staten was gestegen."

Al zal die spierballentaal van Trump en andere politici op vlak van immigratie niet blijven duren. "Met de 'witte stemmers' alleen red je het niet langer. De uiteindelijke winnaar zal sowieso een meerderheid van de stemmen bij de ethnische minderheden moeten halen. Obama won twee keer met meer dan 90% van de stemmen bij die groepen, scores die je normaal vooral bij Poetin ziet."

Daarom volgt de komende weken een wijziging in de campagnes, voorspelt Simon. Wie op de Instagram van Bernie Sanders kijkt, bijvoorbeeld, ziet steeds meer Afro-Amerikanen opduiken. Ook Hillary Clinton is er als de kippen bij om te vermelden hoe hard ze zich inzet voor etnische minderheden. Black Lives Matter.

Zelfs bij Donald Trump zal er vroeg of laat een wijziging komen. "Die man is het resultaat van de haat die de Republikeinse partij jarenlang gezaaid heeft." Roger zucht, en neemt nog een slok van zijn koffie. "We hebben onze kinderen decennialang verteld dat iedereen president kan worden. Vandaag is dat ons grootste probleem geworden."

Roger Simon, de Chief Political Columnist bij de politieke nieuwssite Politico Beeld Thomas Smolders
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234