Woensdag 20/01/2021

Verkiezingen VS

Trump laat voorbeeldig en presidentieel gedrag al na drie dagen varen

Top-Republikein Paul Ryan toont Trump en zijn vrouw het uitzicht over de 'Mall' in Washington.Beeld Reuters

Het voorbeeldige, presidentiële gedrag van Donald Trump heeft slechts drie dagen geduurd. Nadat hij zich dagenlang koest had gehouden en zich opvallend verzoenend toonde, haalde Amerika's 45ste president vrijdag weer als vanouds uit naar de media. Trump beschuldigde ze ervan achter de anti-Trumpdemonstraties te zitten in diverse steden. De uithaal doorbreekt de omslag die de Republikein probeerde te maken van zakenman naar president.

Met zijn aanval op de Amerikaanse media, geeft Trump een signaal af dat het constant oorlog zal zijn tussen hem en de kranten en omroepen die hem niet gunstig gezind zijn. De uithaal is ongekend in de VS, waar een aankomend president juist met een charme-offensief het land en de machtige media probeert voor zich te winnen.

De Twitter-aanval kwam uren nadat Trump, op bezoek in Washington, zich van zijn beleefde en beheerste kant had laten zien. Als een staatsman die vanaf 20 januari de beschikking krijgt over Amerika's duizenden kernwapens, werd hij ontvangen in het Witte Huis en in het Congres. De media, van de grote omroepen tot de kranten, prezen zijn verzoenende houding richting president Obama en de Democraten.

Maar de vraag die veel critici zich stelden was hoe lang Trump dit kon volhouden, gezien zijn 'korte lontje'. Het antwoord kwam uren na Trumps terugkeer in New York, waar hij nog twee maanden zijn penthouse van 80 miljoen euro zal bewonen. 'Zo oneerlijk', noemde hij de demonstraties. Met de tweet blies de Republikein zijn Twitter-account weer nieuw leven in, zijn beroemde uitlaatklep, die nagenoeg dood leek te zijn. Zijn laatste tweets dateerden van de verkiezingsnacht op dinsdag. Maar die waren braaf omdat Trump zich al leek voor te bereiden op zijn nieuwe rol.

Uithalen

Trumps laatste politieke aanval, van het kaliber dat zijn aanhangers gewend van hem zijn, dateert van maandag, de dag voor de verkiezingen. "Ze is een verschrikkelijk mens", zei de Republikein toen in Michigan over senator Elizabeth Warren, de liberale Democratische senator wier bloed hij wel kan drinken en met wie hij regelmatig een Twitter-oorlog voerde. Een dag later was Donald J. Trump aankomend president.

Sindsdien gedroeg de miljardair zich voorbeeldig, tot verbazing zelfs van zijn tegenstanders en de commentatoren. De twee topadviseurs die Trump dinsdag de 45ste president maakten, Kellyanne Conway en de conservatieve stokebrand Stephen Bannon, deden er alles aan om het beeld uit te dragen dat hij nu een omslag had gemaakt. Van presidentskandidaat tot staatshoofd en opperbevelhebber van het sterkste leger in de wereld. Elk incident, dat opnieuw bevestigde dat hij rancuneus is en niet geschikt is voor het presidentschap, moest voorkomen worden.

Trump krijgt bovendien nu elke ochtend de geheime inlichtingen-briefings die president Obama ook krijgt. In 'Het Boek' waarin hij inzage krijgt, staan alle details over de geheime Amerikaanse commando-operaties die wereldwijd gaande zijn, evenals andere nationale veiligheidskwesties. Het was dus logisch dat Trumps beroemde/beruchte Twitter-account snel een stille dood stierf. Op de hoogte zijn van Amerika's militaire topgeheimen en de constante behoefte hebben om je mening uit te venten, via Twitter, gaan nu eenmaal niet samen.

Beschadigend

Op donderdag feliciteerde Trump daarom braaf het marinierskorps met hun 241ste verjaardag. Maar iedereen wist dat de tweet van zijn staf kwam, die in de laatste dagen van de campagne al zijn toegang tot het account had beperkt om beschadigende tweets te voorkomen. Op 20 januari krijgt Trump bovendien een tweede Twitter-account, die van POTUS (President of the United States), waar klassiek uithalen naar zijn vijanden helemaal uit den boze is.

De grote vraag is hoe Trump na 20 januari, als hij is ingezworen als president, zich zal gedragen richting de media. Het is traditie dat Witte Huis-journalisten hem overal volgen en hem constant vragen mogen stellen. Hoe reageert president Trump dan, vooral als het zeer kritische vragen zijn. Hoe vijandig zullen zijn persconferenties verlopen? De miljardair is een nieuwsjunkie die vrijwel alle vooraanstaande nieuwszenders op de voet volgt. Als hem nu iets niet bevalt, pakt hij de telefoon om in de uitzending zijn zegje te doen. Dat kan straks niet meer.

Trump gaf donderdag een signaal af door tijdens zijn bezoek aan Washington geen journalisten in zijn gevolg mee te nemen, wat wel gebruikelijk is. "Schandalig", riep CNN's Wolf Blitzer meteen. Trumps staf en adviseurs moeten hun hart vasthouden. Ze doen er nu alles aan om te benadrukken dat de miljardair beseft wat zijn nieuwe rol is. "Hij zal de president voor alle Amerikanen zijn", aldus de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus. "Hij beseft hoe serieus dit ambt is."

"Het is tijd om het land te verzoenen", zei Chris Christie, leider van het team dat de overgang naar het presidentschap leidt. Uren later liet Trump zich weer van zijn oude, vertrouwde kant zien. Met een venijnige tweet. Hij was boos. En dan moet zijn presidentschap nog beginnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234