Woensdag 08/02/2023

Column

Trump krijgt meer greep op Washington

Derk Jan Eppink. Beeld Franky Verdickt
Derk Jan Eppink.Beeld Franky Verdickt

Derk Jan Eppink werkt in New York bij de conservatieve denktank London Policy Center. Zijn wisselcolumn met Sammy Mahdi verschijnt wekelijks.

Derk Jan Eppink

President Trump begon vorig jaar struikelend maar begint het politieke spel in Washington DC onder de knie te krijgen. Zijn State of the Union was niet enkel een exercitie in borstklopperij maar bevatte ook voorstellen aan de Democraten. Zoals inzake immigratie en infrastructuur. Trump drukt de Democraten in de positie van ‘neezeggers’. Democratisch kopstuk Nancy Pelosi luisterde met versteend gezicht.

De State of the Union is voor de president het moment bij uitstek om zichzelf te profileren. Voor Trump een koud kunstje. Hij wees op de groeiende economie, de ruim 2 miljoen nieuwe banen sinds zijn aantreden. Met enige trots zei hij dat de werkloosheid onder zwarte Amerikanen met 6,8 procent ‘historisch laag’ is. Geen enkele Democraat applaudisseerde. Kroonjuweel van 1 jaar Trump is voor de Republikeinen de belastinghervorming. Amerikaanse bedrijven halen geld terug uit het buitenland. Apple zelfs 350 miljard dollar om in Amerika te investeren.

Visumloterij

Voor de Democraten had hij een concreet voorstel: legalisering van 1,8 miljoen jeugdige illegalen in ruil voor de muur, beperking van gezinshereniging en de afschaffing van de visumloterij. Democraten zijn van harte voor het eerste, maar fel tegen het tweede. Trump kampt in Republikeinse kring ook met verzet tegen de legalisering van de jonge illegalen die als minderjarigen naar Amerika kwamen. Hij biedt hen een weg naar Amerikaans burgerschap in twaalf jaar.

Een ander voorstel was de oprichting van een infrastructuurfonds voor 1,5 biljoen dollar voor reparatie van versleten wegen en bruggen. Traditioneel zijn Democraten voor. Maar het potje van Trump is leger dan het lijkt. De federale overheid investeert 200 miljard dollar om regionale, lokale overheden en particuliere bedrijven te helpen. Dat moet de totale investering van 1,5 biljoen opbrengen.

Op beide voorstellen neigen de Democraten gevoelsmatig tot een ‘nee’. Het feit dat Trump president is, is nog steeds niet verteerd. Twee weken geleden weigerden Democraten in te stemmen met een uitgavenwet. Gevolg: shutdown van de federale overheid. Dat was absoluut niet populair bij de Amerikanen en Democraten keerden snel op hun schreden terug. Ze hebben zich in het politieke spel van Washington wat vast gemanoeuvreerd. Time stelde dat ‘Never Trump’ onvoldoende is.

Groeiende waardering

Er is een kentering. De groeiende economie stuwt de waardering voor Trump naar 44 tot 45 procent. Dat was ooit veel slechter. Speciaal onderzoeker Robert Mueller heeft nog geen enkel bewijs van samenspanning tussen Trump en ‘de Russen’ geleverd. Daarentegen is de top van de FBI in opspraak gekomen over de vraag of zij tijdens de verkiezingen Team Trump wel rechtsgeldig heeft afgeluisterd. Andrew McCabe, tweede van de FBI, werd deze week afgezet.

De grootste tegenstander van Trump was tot nu toe Trump zelf. Naarmate hij het politieke spel beter beheerst, maakt hij minder fouten. Als de Democraten van Trump af willen, moeten ze in 2020 een sterke kandidaat hebben. Na de president geeft de oppositie traditioneel een reactie. Congreslid Joe Kennedy, zoon van Robert F. Kennedy, nam die taak op zich. Maar Bernie Sanders sprak ook. Inzake leiderschap zijn Democraten nog zoekende.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234