Vrijdag 18/10/2019

Davos

Trump komt met positieve maar tegelijk verontrustende boodschap naar Davos

De Amerikaanse president Donald Trump komt toe op het Wereld Economisch Forum in Davos en wordt ingehaald als een popster. Beeld AFP

Donald Trump spreekt vandaag als eerste Amerikaanse president sinds Bill Clinton in Davos, op het 'globalistenfeest' van wereldleiders en zakenlieden in de Zwitserse Alpen. Zijn verwachte boodschap: 'America First' betekent niet 'America Alone'.

"Vrede en welvaart." Dat was de boodschap waarmee de Amerikaanse president Donald Trump naar eigen zeggen gisteren op het World Economic Forum (WEF) in Davos arriveerde. 'The Donald' werd binnengehaald als een popster, maar iedereen vroeg zich toch wat benauwd af of hij vandaag geen lawine in gang zou zetten met zijn slottoespraak op de bijeenkomst van wereldleiders en internationale zakenlieden in de Zwitserse Alpen.

Kritiek

Dat uitgerekend Trump als eerste Amerikaanse president sinds Bill Clinton (in 2000) het jaarlijkse 'globalistenfeest' in Davos zou aandoen, was een verrassing, gezien zijn 'America First'-retoriek. Alleen al het thema van het evenement − "Werken aan een gedeelde toekomst in een verdeelde wereld" − klinkt als een belediging voor de Amerikaanse president, die door veel wereldleiders wordt beschouwd als een van de voornaamste oorzaken van die verdeeldheid. Maar sinds Steve Bannon, de voornaamste pleitbezorger van het Amerikaanse economische nationalisme, door Trump is verbannen, lijkt het Witte Huis in iets rustiger vaarwater te zijn gekomen.

Bannon was erop gebrand dat Trump na het TPP − het vrijhandelsverdrag met Japan, Canada en een reeks andere landen aan de Pacifische Oceaan − ook Nafta meteen zou opblazen. Maar vooralsnog staat het vrijhandelsakkoord met Canada en Mexico nog overeind, zij het wankel. Ook een handelsconflict met China is voorlopig uitgebleven, al kondigde de regering-Trump deze week flinke importheffingen op zonnepanelen uit China af.

Trumps voornaamste economische adviseur, Gary Cohn, verkondigde dat de president naar Davos was gekomen om de wereld te vertellen dat 'Amerika open is voor business'. "America First betekent niet America Alone", verzekerde hij. Ook minister van Financiën Steve Mnuchin zei dat een America First-beleid wel degelijk betekent dat de VS bereid zijn met de wereld samen te werken. Volgens hem is 'America First' bovendien ook in het belang van de andere landen.

Dat argument maakt weinig indruk in Davos. De ene na de andere wereldleider zette zich af tegen Trumps recepten, zonder zijn naam te noemen. De Franse president Emmanuel Macron erkende dat de globalisering een 'ernstige crisis' doormaakt, maar wees erop dat nationalisme en protectionisme geen uitweg bieden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde tegen het 'rechtse populisme', dat volgens haar "overal opduikt waar je onopgeloste problemen hebt". "Isolationisme is geen antwoord", zei Merkel.

De Canadese premier Justin Trudeau wierp zich ook op als verdediger van de globalisering, hoewel hij erkende dat 'te veel mensen' de prijs betalen van de robotisering en de internationale concurrentie.

De bezorgdheid over de opstelling van de Amerikanen werd aangewakkerd door opmerkingen van Mnuchin over de dalende koers van de dollar. De Amerikaanse minister van Financiën zei woensdag dat een zwakkere dollar "goed is voor onze handel en mogelijkheden". Dat werd uitgelegd als een teken dat Trump bezig is zijn offensief op te voeren tegen China en andere landen die zich volgens hem aan oneerlijke handelspraktijken schuldig maken.

Boot gemist

Terwijl de regering-Trump bezig is de handelsrelaties met China en een reeks andere handelspartners te herzien, zijn andere landen juist druk bezig de onderlinge banden te verstevigen. Begin deze week bereikten de elf landen uit het door Trump afgedankte Trans-Pacific Partnership (TPP) een akkoord over de onderlinge handel. Het opzeggen van het TPP-verdrag door de VS was voor Japan ook aanleiding om extra vaart te zetten achter een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie, waarover de twee partijen het in juli vorig jaar eens werden.

Amerikaanse zakenlieden zijn bang dat de VS daardoor de boot zullen missen, maar dat is waarschijnlijk niet de boodschap die Trump vandaag in zijn toespraak tot de bezoekers van het 'globalistenfeest' zal uitdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234