Donderdag 08/12/2022

Reportage

Trump keert rest van de wereld de rug toe

Trump is nog steeds een man die zegt wat een grote minderheid in de VS wil horen. Beeld REUTERS
Trump is nog steeds een man die zegt wat een grote minderheid in de VS wil horen.Beeld REUTERS

Ze zijn er nog, de fans van Donald Trump. Zo ook in Wausau, Wisconsin, waar morgen de primary's plaatsvinden. Zelfs vrouwen, ondanks zijn recente uitspattingen over abortus. Ook nu schuwt hij de controverse niet: "Ontbind de NAVO, slank de VN af."

MICHAEL PERSSON

Een lange rij wachtenden slingert zich zaterdagmiddag door een halfleegstaand winkelcentrum in Wausau, Wisconsin, de staat in het noorden van Amerika waar dinsdag voorverkiezingen worden gehouden. De rij is gevarieerder dan de meeste mensen denken. Ja, natuurlijk zie je de jongens met de honkbalpetjes, die zojuist in hun pick-uptrucks met opgestoken middelvinger langs de demonstranten bij het stoplicht zijn gereden. Maar ook vaders met kinderen en veel vrouwen, opvallend veel vrouwen, zeker na wat er vorige week gebeurd is.

"Hij bedoelde het niet zo"

Trump zei vorige week dat ook vrouwen strafbaar zijn, als abortus strafbaar wordt. En hij nam zijn gearresteerde campagnemanager in bescherming die een vrouwelijke journalist aan haar arm had getrokken. En hij verstuurde een onflatteuze foto van de vrouw van zijn tegenstrever Ted Cruz, naast een plaatje van zijn eigen mooie Melania. Het leverde hem allemaal hoon en kritiek op. Het was een slechte week, voor Trump en de vrouwen.

Maar hier staan ze dus gewoon weer. Ze vergeven het hem, om verschillende redenen. Die abortuskwestie, door veel Amerikaanse media gretig geïnterpreteerd als het begin van het einde van Trump, is voor velen hier alweer een gepasseerd station. Sommige vrouwen vinden dat de journalisten selectief in het interview hebben gewinkeld ("Hij bedoelde het niet zo"), anderen vinden het genoeg dat hij het alweer heeft teruggenomen ("Iedereen verspreekt zich wel eens"), weer anderen geven hem hoe dan ook gelijk ("Vrouwen zijn inderdaad schuldig aan abortus").

Voor geen van hen is het een struikelblok. Ze hebben het gezien, en zijn eromheen gelopen.

"Ik heb me er wel aan gestoord", zegt Merry Malone (53), die hier met haar zus en moeder naartoe gekomen is. "Zeker toen hij zei dat de betrokken mannen niets met zo'n abortus te maken hebben. Komaan! Maar het hoort bij Trump. Hij zegt soms dingen die hij niet voorbereid heeft. Echte politici houden zich meer op de vlakte. Maar hij is geen echte politicus. Dat is net waarom ik hem waardeer."

"Ik denk dat hij dacht dat hij dit moest zeggen" zegt Bethany Rein (29), manager bij een bedrijf dat leningen verstrekt. "Wisconsin is een conservatieve staat, daar wilde hij rekening mee houden. Hij had er gewoon nog niet zo goed over nagedacht. Is dat zo erg?"

In kranten en op tv werd de afgelopen dagen geconstateerd dat Trump op instorten staat. De bodem zou wegvallen, er zou sprake zijn van een implosie, het 'momentum' - dat eeuwige momentum - zou zijn verdwenen. En het is goed mogelijk dat Wisconsin, een staat met veel blue collar-werkers maar ook veel christelijke conservatieven, dinsdag gewonnen wordt door de bijbelvaste Cruz, die 10 procentpunten voor ligt in de peilingen.

Maar het geloof in Trump is zeker nog niet weg. Het is nog steeds een man die zegt wat een grote minderheid van Amerikanen wil horen. "Hij vertegenwoordigt hoop", zegt Nancy Hoeppner (83), die vier jaar geleden op Obama stemde - haar ene dochter stemt ook op Trump, haar andere op Bernie Sanders. "Er moet wat veranderen. Misschien niet voor ons, maar in elk geval voor onze kinderen." En ook Bethany Rein, vier maanden zwanger: "Het wordt voor ons steeds zwaarder."

Trump maakt weinig woorden vuil aan zijn misstappen van afgelopen week. Sarah Palin, de oud-gouverneur van Alaska, praat in het opwarmertje wel enthousiast over Trump als vrouwvriendelijke baas. "Hij doorbrak het glazen plafond al toen niemand het er nog over had."

Trumps eigen optreden is nog steeds die raadselachtige mix waarmee hij al een paar maanden door het land trekt. Er is muziek van Pavarotti en Cypress Hill ('Insane in the Membrane'), er is een stem die het publiek verzoekt om eventuele demonstranten "niet aan te raken en geen pijn te doen", en dan is er een speech waarin beleidspunten en anekdotes zonder duidelijk onderscheid in elkaar overgaan - een conference van een stand-uppoliticus die soms verdwaalt in zijn eigen verhaal maar altijd een uitweg vindt: "Trust me, it's gonna be great."

Brussel bashing 2.0

De afgelopen week heeft hij een paar nieuwe buitenlandse elementen toegevoegd. Zo wil hij Japan en Noord-Korea het onderling laten uitvechten, zonder dure Amerikaanse vredesbewaarders, eventueel met kernwapens, ook al wordt dat "verschrikkelijk". Het leverde hem kritiek op, onder meer van president Obama, die zei dat de president van Amerika moet weten wat er speelt in de wereld. Maar Trump gaat erop en erover, deze zaterdag. Hij verkondigt dat hij de NAVO wil ontbinden en de Verenigde Naties wil afslanken. "Ik weet het, het is een groot statement, als je er niet veel van afweet. Maar ik leer snel."

Ook over onze hoofdstad had Trump weinig positiefs te melden. "Een vriend van mij kwam net terug uit Brussel en zei: het is er als een bewapend kamp. Dat is omdat er mensen binnenkwamen die niet gescreend werden en het werd een ramp", aldus Trump. "Nu beseffen ze dat ze geen enkele controle hebben over hun stad. Wij mogen niet die stomme mensen zijn."

De mensen in de zaal horen het graag. Laat de rest van de wereld haar eigen boontjes doppen, nu zijn de Amerikanen aan de beurt. Hier zitten mensen die ontslagen zijn bij de plaatselijke papierfabriek of bij de prefab huizenbouwer. Ze werken wel weer, maar tegen een lager loon, of parttime, met minder vakantie en met een duurdere ziektekostenverzekering. "Voor veel van ons zitten niet genoeg uren in de dag om het hoofd boven water te houden", zegt Bethany Rein.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234