Maandag 26/08/2019

trump in Japan

Trump: "Ik denk niet dat we ooit hechter geweest zijn met Japan dan nu"

Trump geeft Abe een 'vuistje' op de golfbaan. Beeld REUTERS

In twaalf dagen doet Donald Trump Azië aan, te beginnen bij zijn vriend Shinzo Abe in Japan. "Ik denk niet dat we ooit hechter zijn geweest dan nu."

"Hou mijn jasje maar, dit voelt veel beter." Met zichtbaar genoegen trekt president Trump na aankomst op de Amerikaanse luchtmachtbasis Yokota, nabij Tokio, een leren jack van de luchtmacht aan. Hoewel op vreemde grond, speelt hij een thuiswedstrijd. Honderden hier gelegerde militairen juichen hun president toe in een volgepakte hangar. Op zijn beurt laat hij geen kans voorbij gaan de kracht van de strijdkrachten te prijzen. "Er is geen plek waar ik mijn reis liever zou beginnen dan hier, bij de geweldige mannen en vrouwen van het Amerikaanse leger", zegt Trump, die op het podium wordt geflankeerd door twee gevechtsvliegtuigen.

Grootste bedreiging

Kracht en vastberadenheid, dat wil Trump aan het begin van zijn twaalf dagen durende Azië-reis uitstralen. En hoewel het land niet bij naam wordt genoemd, is overduidelijk dat deze boodschap bij buurland Noord-Korea moet landen. "Niemand, geen dictator, geen regime, zou de Amerikaanse vastberadenheid moeten onderschatten", aldus Trump. En, gericht aan de soldaten: "Jullie zijn de grootste bedreiging voor tirannen en dictators die onschuldigen uitbuiten."

Trump en zijn team maakten er de afgelopen dagen geen geheim van dat naast handel de nucleaire dreiging van Noord-Korea het belangrijkste agendapunt is. "We gaan het vooral hebben over wat we kunnen doen om dit op te lossen buiten een oorlog om, wetende dat de tijd voor ons allemaal begint te dringen", zei Trumps nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster, die hem deze dagen vergezelt. Onderweg van Hawaii naar Japan kondigde Trump aan dat hij tijdens de reis zeer waarschijnlijk met de Russische president Poetin zal spreken over Noord-Korea. "We willen zijn hulp op dit punt", aldus Trump.

Honderden gelegerde militairen op de Amerikaanse luchtmachtbasis Yokota juichen hun president toe in een volgepakte hangar. Beeld AFP

Een goede afloop

Opmerkelijk genoeg maakte Trump tijdens het persgesprek aan boord van het regeringsvliegtuig een onderscheid tussen het regime van Kim Jong-un en zijn onderdanen, hoewel hij ook hier weer een verkapt dreigement uitte. "Het zijn geweldige mensen, ondernemend, vriendelijk, veel vriendelijker dan de wereld denkt. Het zou mooi zijn als we kunnen zorgen dat het voor hen en voor iedereen goed afloopt."

Na de speech op de basis vliegt Trump in de regeringshelikopter naar de Kasumigaseki Country Club, waar in 2020 het olympisch golftoernooi wordt gehouden. Voor de deur wacht de Japanse premier Shinzo Abe hem op. Sinds Abe een jaar geleden Trump als eerste buitenlandse leider opzocht in Trump Tower en hem een gouden driver cadeau deed, zijn de twee de dikste vrienden. Op de Britse premier Theresa May na belde geen staatshoofd vaker met het Witte Huis dan Abe. In februari kwam hij voor een tweede keer op bezoek, dit keer voor een potje golf op Trumps resort Mar-a-Lago.

Bijzondere relatie

Ook zondag is de toon mierzoet. Tijdens een hamburgerlunch signeren beide leiders een witte pet waarop met goudkleurige letter staat: "Donald en Shinzo maken de alliantie nog groter", een knipoog naar Trumps fameuze campagneleus. Tijdens de golfpartij over negen holes houden de twee geen score bij, om de harmonie niet te verstoren. 

"Onze relatie is echt bijzonder. Wij mogen elkaar en onze landen mogen elkaar", zegt Trump. "Ik denk niet dat we ooit hechter geweest zijn met Japan dan nu."

"Net een ronde gelopen met mijn geweldige vriend", schrijft Abe op Facebook. "Vol met geestdriftige gesprekken."

Wellicht dat de vriendschap later nog op de proef wordt gesteld, als de twee het over handel zullen hebben. Het was een enorme teleurstelling voor Abe dat Trump in januari de stekker uit het handelsverdrag TPP trok. Japan, na de VS de voornaamste ondertekenaar, had in de onderhandelingen belangrijke concessies gedaan. Het alternatief, een bilaterale deal, zal niet zonder slag of stoot worden gesloten. "Ik vrees dat we iedereen zullen beledigen door straks over handel te beginnen", zegt Trump voor aanvang van het diner.

"Verdiepen van de relatie"

Toch zal ook vandaag, wanneer Trump en zijn vrouw Melania de Japanse keizer Akihito ontmoeten, het bezoek in het teken staan van het "verdiepen van de relatie". Het is Abe er veel aan gelegen dat het bondgenootschap - inclusief de militaire bescherming door de VS - in uitstekende staat blijft. Ook veel Japanners denken er zo over. Ondanks de overlast die het bezoek met zich meebrengt - de kluisjes op de stations zijn dicht, veel prullenbakken zijn verwijderd en tijdens het bezoek wordt een recordpolitiemacht van 21.000  man ingezet - zien ze Trump graag komen. Vorige maand won Abe de parlementsverkiezingen ruim met de belofte Noord-Korea harder aan te pakken.

"Het is goed dat de relatie tussen Amerika en Japan is verbeterd. Nu kunnen Trump en Abe concrete stappen nemen tegen Noord-Korea", zegt de 22-jarige Chiharu die met haar moeder de markt in Kawasaki, een voorstad van Tokio, bezoekt. "Zo kunnen we ons over een tijd weer veilig voelen."

Opdringerige fans

Slechts één persoon trok de afgelopen week meer aandacht dan Trump. Zijn dochter Ivanka sprak vrijdag in Tokio op uitnodiging van Abe op een vrouwenconferentie en ontlokte een ware mediahetze. Zeker vier tv-zenders zonden haar aankomst op de luchthaven live uit en in talkshows was ze het gesprek van de dag. De politie van Tokio zette een geheel door vrouwen bemande politie-eenheid in om opdringerige fans op afstand te houden.

Shinzo Abe en Ivanka Trump. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden