VS - Iran

Iran: Kritiek Trump op nucleaire deal is "afgezaagde retoriek"

1 De Amerikaanse president Donald Trump en de Iraanse president Rohani. © epa

De uitlatingen van VS-president Donald Trump over het nucleaire akkoord met Iran vallen niet in goede aarde. Trump probeert het akkoord te ondermijnen, klinkt het. Teheran verwerpt ook de vraag van Trump om opnieuw te onderhandelen over de deal.

Vrijdag maakte het Witte Huis bekend dat de Amerikaanse regering dan toch doorzet met de opschorting van de economische sancties tegen Iran. Daarmee wordt het nucleaire akkoord met Iran in leven gehouden. 

Tegelijkertijd waarschuwen de VS wel dat het "de laatste keer" is dat er met de opschorting van de sancties wordt ingestemd, tenzij de nucleaire deal gewijzigd wordt. De huidige opschorting van de sancties geldt voor een periode van 120 dagen. De bedoeling is dat er in die periode met Europese partners gesproken wordt over een opvolgakkoord, waarin de voorwaarden voor Iran worden aangescherpt.

De VS hadden in 2015 samen met China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland een nucleair akkoord gesloten met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. De VS hebben wel bepaald dat ze dat akkoord regelmatig moeten bekrachtigen.

Share

'Tegelijkertijd waarschuwen de VS wel dat het "de laatste keer" is dat er met de opschorting van de sancties wordt ingestemd, tenzij de nucleaire deal gewijzigd wordt'

Huidig Amerikaans president Donald Trump heeft al vaker duidelijk gemaakt dat hij geen voorstander was van het akkoord, dat nog door zijn voorganger Barack Obama werd gesloten. Op 13 oktober vorig jaar had Trump zelfs aangekondigd dat hij een einde zou maken aan de deal, maar dat was onder meer in Europa op fel protest gestuit. Door toch nog even door te zetten met de opschorting van de sancties, geeft president Donald Trump voorlopig dus gehoor aan de Europese bezwaren.

Andere sancties tegen Iran

Intussen vaardigen de VS wel al andere acties uit tegen Iran. Maar de officiële uitleg luidt dat die sancties niets te maken hebben met het nucleair programma van Iran, maar wel een gevolg zijn van mensenrechtenschendingen en van de Iraanse tests met ballistische raketten. Er werden veertien Iraniërs en Iraanse instellingen toegevoegd aan de sanctielijst.

Reactie Iran en Moskou

 Volgens Iran is er geen sprake van dat er over het akkoord opnieuw onderhandeld wordt. "De nucleaire deal is een internationaal erkend pact en er is geen ruimte voor heronderhandelingen", aldus Teheran.

"Trumps commentaar is niet meer dan een wanhopige poging om een sterk multilateraal akkoord te ondermijnen", zei minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vrijdag op Twitter. "In plaats van zijn afgezaagde retoriek te herhalen, zou de VS zich volledig moeten schikken - net als Iran."

Als de VS nu uit het nucleaire akkoord met Iran zouden stappen, zou dat een "zeer slecht idee" zijn. Dat heeft Sergej Ryabkov, de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, vandaag gezegd. "Dat zou een van de grootste fouten zijn van Washington in hun buitenlandse politiek. Dat is een extreem negatieve overweging", aldus de Russische viceminister.

nieuws

cult

zine