Zondag 05/04/2020

Analyse

Trump hamert op veiligheid in sombere acceptatiespeech

Beeld Photo News

Met een toespraak die bol stond van misdaad en terreur, heeft Donald Trump zich in Cleveland opgeworpen tot een klassieke law-and-order presidentskandidaat. Deze laag kwam boven op het Amerika First-protectionisme en de immigratie-angst waarmee hij de voorverkiezingen won.

Daarmee heeft Trump de toon gezet voor zijn presidentscampagne. Met de sombere toespraak aanvaardde Trump de presidentsnominatie van de Republikeinse Partij, die hem deze week definitief toeviel na een paar laatste oprispingen van de conservatief-christelijke factie.

De toespraak was typisch Trump, maar dan zonder de grappen. De thema's waren de thema's van de voorverkiezingen, en de stijl werd steeds wilder. Hoewel hij voorlas van een scherm, voegde hij gaandeweg steeds meer Trumpiaanse herhalingen en toevoegingen ("Dat gaat gebeuren, ik bedoel, dat gaat snel gebeuren, zo snel!") aan zijn zinnen toe, met luidere stem en abrupte armgebaren. De nadruk op onveiligheid, hoewel altijd een belangrijk stokpaardje, was groot. Het woord 'veilig' of 'veiligheid' kwam dertien keer voor in de toespraak, 'bedreiging' negen keer, en 'law and order' vier keer.

Beeld AP

Trump beloofde de orde te "herstellen", maar winkelde daarbij wel enigszins selectief in de statistieken, door alleen naar de misdaadstijging van vorig jaar te kijken (een kwart meer moorden in vijftig grote steden); die stijging kwam echter na decennia van daling in Amerika als geheel.

Trump noemde veiligheid als voorwaarde voor voorspoed. Hij wierp zich op als beschermer van de (zwarte) binnensteden, en koppelde ook dat aan vooruitgang: "Die jongeren hebben, echt mensen, op welke manier dan ook, hetzelfde recht om hun droom te leven."

Zuinig met applaus

De zaal reageerde soms enthousiast, maar sommige gedelegeerden vielen naarmate de toespraak vorderde stil. Met name Utah, een conservatief bolwerk, was zuinig met applaus. Trump dankte met enige ironie nog wel de evangelische christenen, na het verraad van Ted Cruz woendag. Die weigerde zijn steun voor Trump uit te spreken.

De belangrijkste campagnespeerpunten van Trump kwamen terug in zijn eerste toespraak met de nominatie op zak. "Bouw die muur!", scandeerden de gedelegeerden, toen hij de "duizenden" gevallen van geweld door immigranten noemde, een getal dat uit de lucht was gegrepen. "Zo triest om daarover te praten, want de oplossing is zo simpel", zei Trump. En toen, met een toon van triomf: "We gaan die muur bouwen!"

Op economisch gebied bleef Trump zijn campagne trouw. Hij noemde de witte onderklasse die hij was tegengekomen in staten als Ohio en Pennsylvania "het vergeten volk". "Ik ben jullie stem!", riep hij, en beloofde "never ever" meer "slechte handelsdeals" te zullen sluiten. Hij beloofde Nafta, het handelsverdrag met Mexico en Canada, open te breken en van de onderhandelingstafel weg te zullen lopen als er geen betere deal kwam.

Beschermheer van homo's

Amerika Eerst, de leus waarmee Amerikaanse isolationisten deelname aan de Tweede Wereldoorlog wilden vermijden, klonk dwars door de speech heen. "We zullen compassie hebben met iedereen", zei Trump, "maar de meest compassie is voor onze burgers." Opvallend (en uniek, op een Republikeinse conventie) was de ouverture naar de LGBT-gemeenschap.

Trump, de man die door Ted Cruz werd beschuldigd van "New Yorkse waarden", heeft zich zeker na de aanslag in Orlando opgeworpen als beschermheer van homo's. "Als president zal ik alles doen om de LGBT-gemeenschap te beschermen", zei hij. Trump kreeg daarvoor daverend applaus van de zaal. Toen zei hij iets wat niet op het beeldscherm stond: "Als Republikein is het zo fijn jullie te horen juichen voor wat ik zojuist zei."

Eerder op de avond bekritiseerde Silicon-Valley-investeerder en homo Peter Thiel de Republikeinen en hun "culturele oorlogen". Hij zei dat er belangrijker dingen zijn dan ruzie te maken over wie er naar welke wc moet, een openlijke kritiek op de kruistocht van sommige zuidelijke staten tegen transgenders. Ook hij kreeg groot applaus van de gedelegeerden, die maandag nog een zeer conservatief partijprogramma hebben aangenomen.

Thiel liet met Ivanka Trump, de dochter van Donald, een modern rechts gezicht zien, waarin ook vrouwen gelijke rechten hebben. Ivanka, die zei zich "net als veel millennials niet categorisch als Republikein of Democraat te beschouwen", maakte daarmee een opening naar jongeren en ongebonden stemmers, die Trump nog hard nodig zal hebben om in november te winnen.

Die optimistische geluiden werden daarna echter overstemd door Trump zelf. Met een strak gezicht sloot hij zijn toespraak af, en haalde hij zijn familie op het podium. De ballonnen die toen naar beneden vielen, waren bijna ongepast.

Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234