Vrijdag 03/02/2023

VS

Trump haalt vriend en vijand door het slijk tijdens diner met journalisten

Archiefbeeld Beeld REUTERS
ArchiefbeeldBeeld REUTERS

Vorig jaar schitterde Trump in afwezigheid op het White House Correspondents' Dinner. Dit weekend tekende hij wel present op een gelijkaardig event: het jaarlijkse diner van de Gridiron Club. Trumps relatie met de pers kun je bezwaarlijk hartelijk noemen, maar voor deze gelegenheid grapte hij erop los. Maar waren die grappen ook geslaagd?

Tine Kintaert

Toen de White House Correspondents' Association vorig jaar haar diner gaf voor de pers, weigerde Trump aanwezig te zijn. Hij wilde niets te maken hebben met de sector die volgens hem vooral 'fake news' verspreidt. "Journalisten zijn enemies of the state", zo Trump. Zaterdag nog twitterde hij dat "de mainstreammedia van de VS overal ter wereld uitgelachen wordt". "Ze zijn gek geworden!", besloot hij. Enkele uren later was hij aanwezig op het jaarlijkse Gridiron Dinner, een evenement waarbij journalisten samen met politici aan tafel schuiven.

De Amerikaanse president volgde daarmee een traditie: de meeste van zijn voorgangers woonden het Gridiron Dinner minstens één keer bij. Trump gaf zelfs een speech die doorspekt was met grappen en grollen. Zo startte hij zijn toespraak met deze knipoog: "Ik was erg opgetogen toen ik de uitnodiging kreeg om jullie avond hoogstpersoonlijk te komen verpesten – dat is waarom ik toegezegd heb".

Hij volgde die uitspraak meteen op met een mop over schoonzoon Jared Kushner, die bij velen in goede aarde viel: "Ik wil me verontschuldigen dat we een beetje te laat zijn. Maar Jared geraakte niet door de security." Een verwijzing naar de veiligheidsmachtiging van Kushner die onlangs afgezwakt werd omdat er gevreesd wordt dat hij mogelijk beïnvloed wordt door buitenlandse machten.

Lachen met Melania

De president leek ook enkele oude rekeningen te willen vereffenen. Zo haalde hij zijn ruzie met Jeff Sessions nog eens boven - "Ik heb hem een lift aangeboden maar hij heeft zich gewraakt" – en maakte hij opnieuw duidelijk hoe hij over Steve Bannon denkt: "Die lekte meer uit dan de Titanic!"

Ook over first lady Melania werd gegrapt. "De vraag die iedereen zich stelt: wie zal er eerst vertrekken: Steve Miller of Melania?", verwees de president naar de afvalrace in zijn kabinet. "Dat is vreselijk, schatje", verzachtte hij de boodschap wat. "Maar je ziet me graag, toch?" Trump gaf ook nog mee dat hij van chaos hield, en dat Melania hem gewaarschuwd had om zich te gedragen.

Ook vicepresident Mike Pence kreeg ervan langs. "Hij doet zijn job geweldig goed, maar de laatste tijd krijgt hij zo'n interesse in het nieuws. Elke morgen vraagt hij iedereen: 'Is de impeachmentprocedure al opgestart?'" Als Trump afgezet zou worden, is de kans immers groot dat Pence zijn job overneemt.

Gefronste wenkbrauwen

Sommige passages in de speech leken ook minder op een mop en meer op een waarschuwing. Zo werd meer dan duidelijk dat de president geen fan is van Maxine Waters, een zwart congreslid uit Californië. "'Hij moet afgezet worden', dat is het enige dat ze kan zeggen. En als mensen haar vragen wat ik verkeerd heb gedaan, zegt ze: 'Ik weet het niet, hij moet gewoon afgezet worden.' En dan zeg ik – en ik zal hiervoor in de problemen geraken – dat ze onmiddellijk een IQ-test moet ondergaan." De aanwezigen in de zaal vonden de opmerking vreemd, grof en op het randje van racistisch.

Joe Biden kreeg dan weer een schampere opmerking. "Ze zeggen dat Sleepy Joe zou deelnemen aan de verkiezingen. Weet je dat hij zei dat hij me eens onder handen wilde nemen achter de schuur? Maar geloof me, I would kick his ass."

Een opmerking over Noord-Korea deed dan weer heel wat wenkbrauwen fronsen. "Ik sluit directe gesprekken met Kim Jong-un niet uit, dat wil ik gewoon niet doen. En het risico van te spreken met een gek? Dat is zijn probleem, niet het mijne." Dat veroorzaakte verwarring bij de aanwezigen. "Niemand wist goed of het een grap was of dat hij een serieuze politieke boodschap wilde meegeven", zei een van hen.

De Almachtige

"Mijn entourage maakte zich zorgen, ze vreesden dat ik niet goed zou zijn in zelfspot", zei de Amerikaanse president ook nog. "Maar ik zei dat ze zich geen zorgen moesten maken. Niemand is beter in zelfspot dan ik." In hoeverre hij dat statement als een grap bedoelde, is niet duidelijk.

Zijn ego kwam nog eens naar boven toen Oprah de revue passeerde: "Ik denk dat Oprah een geweldig leven heeft gehad en fantastisch werk heeft verricht. Vroeger vond ze me geweldig. Ze zegt nu dat ze zich alleen maar verkiesbaar zal stellen als ze een teken krijgt van de Almachtige. Wel dan, Oprah, ik geef je toestemming!"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234