Maandag 21/06/2021

Verenigde Staten

Trump haalt uit naar Republikeinen in Congres: "Focus op belangrijke zaken"

Bob Goodlatte, de Republikein die de omstreden wijziging op papier zette. Beeld AP
Bob Goodlatte, de Republikein die de omstreden wijziging op papier zette.Beeld AP

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben maandag gestemd voor de ontmanteling van een onafhankelijk ethisch onderzoeksorgaan. Dat gebeurde in alle stilte en tegen het verzet van de partijleiding in. President-elect Donald Trump heeft op Twitter kritiek geuit op de beslissing.

De Republikeinen stemden gisteren, een dag voor het nieuwe Congres officieel wordt ingezworen, al over een reeks aanpassingen. Die stemming vond plaats in het grootste geheim en zonder aankondiging of voorafgaand debat. Het resultaat ervan werd pas gisterenavond laat bekendgemaakt. Een van de voorstellen dat werd goedgekeurd, is het muilkorven van de onafhankelijke onderzoekswaakhond naar ethisch wangedrag.

Het Office of Congressional Ethics (OCE) werd in 2008 opgericht door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden na een reeks lobbyschandalen die drie volksvertegenwoordigers, twee Republikeinen en een Democraat, de kop kostten. Het was de eerste onafhankelijke instelling die toezag op de ethiek in het Huis. Het OCE onderzocht volledig onafhankelijk beschuldigingen van wangedrag door leden van het Huis en hun personeel, en speelde de zaken indien nodig door naar het House Ethics Committee. Dat boog zich vervolgens over eventuele sancties.

Onder de wijziging die de Republikeinen in het Huis gisteren doorvoerden, wordt de waakhond echter een tandeloos en mager beestje. Zo zal het OCE niet langer onafhankelijk te werk kunnen gaan maar komt het onder direct toezicht van het House Ethics Committee, dat wordt gecontroleerd door de partijleiding en er van wordt beschuldigd geloofwaardige beschuldigingen van wangedrag gewoon te negeren.

Het OCE, dat de nieuwe naam Office of Congressional Complaint Review krijgt, zal bovendien niet langer anonieme klachten mogen behandelen of de resultaten van zijn onderzoek bekend mogen maken.

Donald Trump heeft op Twitter kritiek geuit op de beslissing. "Moet het Congres, met al het werk dat het heeft, een prioriteit maken van het verzwakken van de Independent Ethics Watchdog, hoe oneerlijk die ook is? Focus op de belastinghervorming, gezondheidszorg en zo vele andere dingen die veel belangrijker zijn!"

"Terugkeer naar donkere tijden"

De wijziging kan ook op felle kritiek rekenen van de Democraten. "De Republikeinen beweren dat ze 'het moeras willen droogleggen', maar de avond voor het nieuwe Congres wordt ingezworen, schaffen ze het enige onafhankelijke orgaan af dat toeziet op hun daden", hekelt Nancy Pelosi, de voorzitster van de Democraten in het Huis. "Het is duidelijk dat ethiek het eerste slachtoffer is van het nieuwe Republikeinse Congres."

Ook ethisch specialisten Norman Eisen en Richard Painter, die werkten voor respectievelijk Barack Obama en George W. Bush, zijn niet te spreken over de demarche van de Republikeinen. "Het ondermijnen van de onafhankelijkheid van het OCE is een ernstig risico voor de leden van het Congres, die op het OCE vertrouwen voor eerlijke en niet-partijgebonden onderzoeken, en voor het Amerikaanse volk, dat verwacht dat hun afgevaardigden hun legale en ethische verplichtingen nakomen."

"Als het 115de Congres begint met het invoeren van amendementen die het OCE ondermijnen, riskeert het jarenlang geplaagd te worden door schandalen en ethische kwesties. Het brengt het Huis terug naar donkere tijden, toen ethische schendingen schering en inslag waren en veel te vaak getolereerd werden."

Bob Goodlatte, de Republikein die de wijziging op papier zette, stelde in een reactie dat het OCE net "versterkt" wordt, al legde hij niet uit hoe.

Over de voorgestelde wijzigingen wordt vandaag gestemd in het nieuwe, door de Republikeinen gedomineerde, Congres. Het is niet duidelijk of Paul Ryan, de voorzitter van de Republikeinen in het Huis, zal ingrijpen. Hij had zich samen met meerderheidsleider Kevin McCarthy verzet tegen het voorstel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234