Vrijdag 02/12/2022

Verenigde Staten

Trump haalt opnieuw uit naar ontslagen FBI-baas: "Comey pleegde vele misdrijven"

President Trump en James Comey (rechts). Beeld REUTERS
President Trump en James Comey (rechts).Beeld REUTERS

De voormalige FBI-directeur James Comey heeft in een interview met de Amerikaanse zender ABC gezegd dat Donald Trump moreel ongeschikt is om president van de VS te zijn. "Trump is een intelligente man en ook medisch nog in staat om president te zijn. Ik denk alleen dat hij moreel ongeschikt is om president te zijn", aldus Comey. De Amerikaanse president heeft intussen op Twitter opnieuw uitgehaald naar de gewezen FBI-baas: "Comey pleegde vele misdaden", luidt het.

IB

"Iemand die vrouwen behandelt als een stuk vlees en die constant over alles liegt, maar wil dat het volk hem gelooft, kan geen president zijn", haalde Comey uit naar de Amerikaanse president.

Comey zei dat hij niet gelooft in de speculatie dat Trump geestelijk ongeschikt is of beginnende dementie heeft. "Hij lijkt me een persoon met een bovengemiddelde intelligentie, die gesprekken volgt en weet wat er gaande is", zei Comey. "Ik geloof niet dat hij medisch niet in staat is president te zijn. Ik denk dat hij daar moreel niet toe in staat is." Comey zegt ook dat Trump zich niet houdt aan de belangrijkste waarden van de VS. "De president moet respect uitstralen en leven naar de kernwaarden van dit land. Voornamelijk de waarheid. Dat doet hij niet."

Het boek van James Comey, getiteld 'A Higher Loyalty'. Beeld AP
Het boek van James Comey, getiteld 'A Higher Loyalty'.Beeld AP

Daarnaast schuwde Comey het moddergevecht niet. Hij herhaalde enkele goedkope opmerkingen uit zijn boek over de grootte van Trumps handen en diens "oranje" huidskleur. "Zijn das was te lang, zoals altijd het geval is", aldus de voormalige FBI-directeur over de Amerikaanse president. "Van dichtbij ziet hij er ook licht oranje uit, met kleine witte maantjes onder zijn ogen - ik neem aan doordat hij een zonnebril draagt tijdens het zonnebaden."

Loyaliteit

De voorbije dagen regende het al beledigingen heen en weer tussen Trump en Comey. De president van de VS ergert zich erg aan de gewezen FBI-baas. Comey rekent in een nieuw boek meedogenloos af met de president. Het boek met de titel A higher loyalty: truth, lies and leadership verschijnt dinsdag, maar er lekten al passages van uit. Zo vertelt hij onder meer hoe de president tijdens een diner loyaliteit van hem eiste.

Ook vandaag haalt Trump op Twitter opnieuw uit naar Comey. "Comey zuiverde 'Crooked Hillary' lang voor hij met haar sprak (hij loog in het Congres), en baseerde zijn beslissingen daarna op haar verkiezingscijfers. Hij, McCabe en de anderen pleegden vele misdaden", luidt het.

Gisteren noemde hij Comey nog "de slechtste FBI-directeur in de geschiedenis" en zei hij dat Comey in de gevangenis thuishoort.

De FBI-directeur werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen. Het ontslag leidde tot het instellen van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt.

Comey acht het overigens mogelijk dat VS-president Donald Trump de rechtsgang heeft proberen belemmeren. Er is wellicht bewijs voor obstructie van de rechtsgang, zei Comey gisterenavond in een interview op tv-zender ABC News. Hij zei dat hij in dat geval geen onderzoeker of aanklager is, maar een getuige. Hij had het concreet over een gesprek tussen de president en de FBI-baas in februari 2017. Trump zou toen tegen Comey gezegd hebben dat hij wou dat het onderzoek van de FBI naar toenmalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn zou worden stopgezet.

"Kleinzieligheid"

Volgens The Washington Post-columnist Karen Tumulty onthult Comey in zijn boek "een kleinzieligheid, onzekerheid en behoefte aan bevestiging, die ook Trumps eigen karakter kenmerken".

Donald Trump is besmettelijk, meent Tumulty: "Iedereen die hij aanraakt, verandert in Donald Trump. Nu heeft hij dat met James Comey gedaan. De voormalig FBI-baas heeft een boek te verkopen met een overtuigend en geloofwaardig verhaal over zijn ervaringen met de president. Als Comey zich nu had blijven richten op wat belangrijk was. Maar in plaats daarvan onthulde hij een kleinzieligheid, onzekerheid en behoefte aan bevestiging, die Trumps eigen karakter kenmerken."

Ook Charles M. Blow, columnist bij The New York Times is op zijn zachtst gezegd kritisch: "Ik ga geen partij kiezen voor Comey of Trump. Ik heb een hekel aan de eerste, maar minacht de laatste." Het boek zal ongetwijfeld een bestseller worden, zegt Blow. "Fijn voor hem. Maar voor mij is Comey een gecompliceerde man, iemand met een eervolle staat van dienst en van afschuwelijke oordelen."

"Zijn onverklaarbare afhandeling van het onderzoek naar de Clinton-emails zijn onvergeeflijk. Hij deed roekeloze en schadelijke onthullingen over het onderzoek zonder te reppen over het onderzoek naar de Trump-campagne, dat gelijktijdig liep", aldus Blow. "Hoewel we misschien nooit zullen weten welke factoren hebben bijgedragen aan Clintons nederlaag en Trumps overwinning, is er volgens mij absoluut geen twijfel dat Comey's acties daar onderdeel van zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234