Maandag 21/10/2019

VS

Trump haalt favoriet wapen weer boven: de president wil Mexico met importheffingen tot immigratiemaatregelen dwingen

Files aan de grensovergang in San Ysidro in Mexico. Vanaf 10 juni heft Washington 5 procent op spullen die vanuit Mexico worden ingevoerd. Beeld AFP

Donald Trump pakt wel vaker een importtarief uit de wapenkast, maar met Mexico probeert hij juist een handelsakkoord te sluiten. De president heeft veel over om zijn favoriete verkiezingsthema - een migratiestop - te realiseren.

Na drie jaar regeren heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag zijn favoriete binnenlands-politieke probleem en zijn favoriete buitenlands-politieke oplossing op onconventionele wijze bij elkaar gebracht. Hij wil de immigratie bestrijden met importtarieven. Per 10 juni komt er een heffing van 5 procent op alle spullen die vanuit Mexico worden ingevoerd. Daarna wordt dat tarief maandelijks verhoogd, tot een maximum van 25 procent in oktober, "tot het moment dat illegale migranten die uit Mexico ons land binnenkomen STOPPEN", twitterde Trump.

De aankondiging komt onverwacht. Trump probeert juist een herzien Nafta-verdrag, het handelsakkoord tussen de VS, Mexico en Canada, goedgekeurd te krijgen door het Congres. In die nieuwe overeenkomst blijven de bijzonder lage tarieven uit het oude akkoord intact.

Trump moet wat. De situatie aan de zuidgrens is getalsmatig aan het escaleren: in april arresteerde de Amerikaanse grenspolitie (CBP) bijna 110.000 migranten. De toestroom is op zijn hoogste punt sinds 2007; in de eerste helft van dit (fiscale) jaar zijn al meer migranten opgepakt dan in het jaar daarvoor. Woensdag werd de grootste groep aller tijden gearresteerd, meldde de CBP: 1.036 mensen uit Guatemala, Honduras en El Salvador, die bij El Paso de grens wilden oversteken.

Daarbij komt dat Trump immigratie nog steeds als zijn ideale electorale thema ziet. Vanaf het begin van zijn presidentschap heeft hij met onorthodoxe maatregelen de aandacht weten vast te houden: van het inreisverbod van mensen uit moslimlanden tot het sturen van militairen naar de zuidgrens, het scheiden van kinderen van hun ouders en het uitroepen van de noodtoestand. Nu zijn meest symbolische verkiezingsbelofte, de muur, vooral symbolisch lijkt te blijven, ziet Trump zich genoodzaakt met alternatieven te komen.

Een importheffing dus. Die economische maatregel is stilaan Trumps geliefkoosde wapen geworden.

Veel bedrijven die spullen in Mexico laten maken schrokken van de maatregel. De beurskoers van Amerikaanse autofabrikanten als Ford en GM daalde gisterochtend ruim 4 procent. Het Japanse Mazda, dat bijzonder afhankelijk is van zijn Mexicaanse productie, daalde ruim 6 procent.

Jay Timmons, de voorzitter van de National Association of Manufacturers, zei het in een persbericht zo: "Het vervlechten van moeilijke kwesties als handel, immigratie en importtarieven leidt tot een molotovcocktail van beleid, met desastreuze consequenties voor de maakindustrie en de consumenten. Amerikaanse fabrieksarbeiders zouden niet moeten lijden wegens het falen om ons immigratiesysteem te repareren."

Coöperatieve houding

Trump gaat voorbij aan de coöperatieve houding van de Mexicaanse regering bij het indammen van de migrantenstroom. De autoriteiten zijn gestopt met het uitdelen van humanitaire visa en hebben tienduizenden migranten teruggestuurd naar Midden-Amerika. Mexico ging bovendien akkoord met een grootscheeps plan van de regering-Trump om migranten die een Amerikaans asielverzoek hebben ingediend in Mexico de uitslag te laten afwachten. Dat werd echter in april door een Amerikaanse rechter verworpen.

Ook nu wil de Mexicaanse president Andrés López Obrador de zaak diplomatiek oplossen. Hij stuurde donderdag meteen een brief aan Trump waarin hij hem uitnodigde voor overleg. Tijdens een persconferentie gisteren zei hij dat hij nog geen antwoord had gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234