Zaterdag 10/12/2022

Verenigde Staten

Trump geeft controversiële memo vrij die FBI beticht van voortrekken Democraten

Amerikaans president Donald Trump beantwoord vragen van enkele journalisten over de publicatie van de geheime memo tijdens een ontmoeting met gevluchte Noord-Koreanen. Beeld AP
Amerikaans president Donald Trump beantwoord vragen van enkele journalisten over de publicatie van de geheime memo tijdens een ontmoeting met gevluchte Noord-Koreanen.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn goedkeuring gegeven voor de publicatie van een geheime memo. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Redactie

De memo is afkomstig uit de commissie voor de Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden en zou de FBI in een kwaad daglicht stellen. De Amerikaanse president moest zijn goedkeuring geven om de memo openbaar te maken, wat hij ondertussen heeft gedaan. Tijdens de commissie werd de memo integraal voorgelezen in een conferencecall met Amerikaanse journalisten, waarna Fox News het document integraal op Twitter gooide.

Volgens de memo hebben de Amerikaanse federale recherche FBI en het ministerie van Justitie een rechter misleid om toestemming te krijgen voor het bespioneren van een medewerker van de verkiezingscampagne van president Donald Trump. De FBI zou cruciale informatie hebben weggelaten uit haar communicatie om toestemming te krijgen. De memo spreekt dan ook van een "verontrustende afbraak van het juridische proces dat het Amerikaanse volk beschermt'' om de toestemming te krijgen.

Voorts zou het onderzoek van de FBI voor een groot deel hebben gesteund op de inlichtingen van de voormalige Britse spion Christopher Steele, zonder daarbij te vermelden dat Steele betaald zou zijn geweest door de Democratische partij. Ook zou Steele zelf "wanhopig gewild hebben dat Trump geen president werd", staat in de memo te lezen.

Institutionele crisis

Democraten lieten in een eerste reactie weten dat de "selectieve vrijgave en politisering van geheime informatie een verschrikkelijk precedent schept dat onze inlichtingendienst en politiemacht langdurige schade zal toebrengen".

Vooraanstaande Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben Trump ondertussen per brief gewaarschuwd voor een constitutionele crisis indien hij - onder andere - de speciale aanklager in de Rusland-affaire zou ontslaan. Dat blijkt uit het door het ABC News verspreide document.

"Wij zijn gealarmeerd door berichten dat u van plan zou kunnen zijn dit misleidend document (de memo-Nunes) te gebruiken als voorwendsel om vice-minister van Justitie Rod Rosenstein te ontslaan, in een poging om corrupt het onderzoek van speciaal aanklager Bob Mueller (in de Rusland-affaire) te beïnvloeden of te verhinderen", staat in de brief.

"Wij schrijven u om u ervan op de hoogte te brengen dat wij een dergelijke ongewettigde daad zouden beschouwen als een poging om de justitie tegen te werken in het Rusland-onderzoek. Het ontslaan van Rosenstein, van leiding van het ministerie van Justitie of van Bob Mueller kan uitmonden in een constitutionele crisis van een aard die wij sinds het Saturday Night Massacre niet meer kenden."

Met dat laatste doelt de oppositie op het moment in de Watergate-crisis dat president Richard Nixon gelastte speciaal aanklager Archibald Cox te ontslaan. Dit leidde tot het ontslag van de toenmalige minister van Justitie en zijn adjunct.

Langverwacht en tegengewerkt

Al een hele week gaat de geheime memo over de tongen in Washington. Hoewel de concrete inhoud van de memo nog niet gekend is, kantten velen zich al tegen de publicatie ervan.

Eerder vandaag al opende Trump de aanval op zowel de FBI als het Departement Justitie. Gevraagd naar wat hij van de inhoud van de memo vond, antwoordde Trump volgens nieuwsagentschap Reutes "dat het een schande was en dat vele mensen zich beschaamd zouden moeten voelen".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234