Verenigde Staten
Trump gaat oliepijpleidingen Keystone XL en Dakota goedkeuren
De Amerikaanse president Donald Trump zou vandaag het licht op groen zetten voor de bouw van de oliepijpleiding Keystone XL, die Canada met de VS verbindt. Dat melden verscheidene Amerikaanse media.
Het plan is wel onderworpen aan voorwaarden, aldus Trump. Zo zouden de oliepijpleiding aangelegd moeten worden "met Amerikaans staal". Met de bouw verwacht Trump om 28.000 arbeidsplaatsen te creëren.
Het Keystone XL-project houdt de Amerikaanse politiek al jaren bezig. Met de pijpleiding wil het bedrijf TransCanada dagelijks tot 830.000 vaten uit teerzand gewonnen olie door de VS tot de kust van de Golf van Mexico in Texas pompen. Het veto van Obama tegen de pijpleiding betekende een grote overwinning voor milieubeschermers en een grote nederlaag voor Big Oil, de Amerikaanse olielobby.
Campagne
Ook gaat Trump een pijpleiding in Noord-Dakota goedkeuren, die in december nog werd verboden na protest door milieubewegingen en 'native Americans'. Volgens de Sioux-stam van Standing Rock zou de Dakota Access Pipeline heilige grond schenden, waar hun voorvaders begraven liggen en hun drinkwaterbronnen vervuilen.
Deze acties van president Trump liggen in de lijn van zijn campagnebeloftes. Voor de verkiezingen beloofde hij een 'America first energy plan' en om de koolindustrie terug aan te wakkeren.
Milieu
Milieuorganisaties hebben al verontwaardigd gereageerd op Trumps beslissing. The Sierra Club, een van de oudste milieuorganisaties ter wereld, schreef op Twitter dat ze "alles zou doen" om de twee pijpleidingen tegen te houden.
The Sierra Club & our supporters will do everything we can to stop the Dakota Access & Keystone XL pipelines. #NoDAPL #NoKXL
— Sierra Club (@SierraClub) 24 januari 2017
Het persbureau Reuters meldt vandaag ook nog dat de Amerikaanse regering het mileieuagentschap EPA gevraagd heeft om alle subsidies stil te leggen. Volgens bronnen wil de regering alle financiële transacties onderwerpen aan een onderzoek. Het Amerikaanse agentschap looft elk jaar miljarden dollars uit voor projecten en onderzoek rond groene energie.