Zaterdag 25/01/2020

Verenigde Staten

Trump en Republikeinen woedend na vrijspraak illegale Mexicaan, die in 2015 een vrouw doodschoot

De vijf keer uitgezette Jose Zarate. Beeld REUTERS

Voorstanders van een harde aanpak van illegale immigratie in de VS hebben furieus gereageerd op de vrijspraak van de Mexicaan Jose Zarate (45), die in 2015 een vrouw doodschoot. Zo ook president Trump, die de strafzaak gebruikte om zijn pleidooi voor een muur aan de grens met Mexico kracht bij te zetten.

"Een schandalige uitspraak", tweette Trump. "Geen wonder dat de bevolking van ons land zo boos is over illegale immigratie. Zijn vrijspraak is een aanfluiting voor het recht. BOUW DE MUUR!"

Ook minister van Justitie Jeff Sessions, Republikeinse Congresleden en de familie van het slachtoffer reageerden boos en ontzet. "Hier is geen recht gedaan", aldus Jim Steinle, de vader van het slachtoffer. De dood van de 32-jarige Kate Steinle heeft het debat over illegale immigratie in de VS aangewakkerd. De zaak speelde ook een rol bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Steinle werd in juli 2015 dodelijk getroffen door een kogel toen ze met haar vader en een kennis op de drukke Pier 17 van San Francisco wandelde. Volgens Zarate, een crimineel die sinds 1991 vijf keer het land is uitgezet en diverse drugsveroordelingen op zijn naam heeft staan, was haar dood een tragisch ongeluk.

De Mexicaan zei dat hij indertijd het wapen bij toeval onder een bank vond. Toen hij het pakte, zou het per ongeluk zijn afgegaan. De kogel trof Steinle 26 meter verderop in de rug en doorboorde haar hart. Maar volgens het OM had de drugshandelaar, die gezocht werd door de immigratiedienst om opnieuw te worden uitgezet naar Mexico, met opzet geschoten. 

Hij zou een klein halfuur onrustig op een stoel hebben gezeten waarna hij het wapen afvuurde. Zijn motief hiervoor, aldus officier van justitie Diana Garcia, was echter onduidelijk. "Hij heeft iemand gedood, hij nam het leven van een jonge, levendige, mooie en geliefde vrouw", aldus Garcia tegen de jury.

Niet bewezen

Maar de jury achtte gisteren, tot tevredenheid van Zarate en zijn advocaat, niet bewezen dat de Mexicaan met opzet had gehandeld. In plaats van moord en doodslag werd hij daarom schuldig bevonden aan een lichter vergrijp: het in bezit hebben als veroordeelde van een wapen. Hij kan hiervoor zo'n drie jaar cel krijgen.

Vlak voor de dood van Steinle had de Mexicaan er net een straf opzitten omdat hij opnieuw illegaal de VS was binnengekomen. Hij werd toen overgebracht naar een gevangenis in San Francisco om te worden berecht voor de verkoop van marihuana. De sheriff liet hem echter vrij nadat het OM had beslist deze aanklacht te laten vallen. Een verzoek van de immigratiedienst om Zarate vast te houden, zodat hij naar Mexico kon worden uitgezet, werd door de sheriff genegeerd.

San Francisco is een van de 'sanctuary cities' in de VS, die illegalen beschermen door niet mee te werken aan hun uitzetting door de federale overheid - tot grote woede van Trump en de Republikeinen. Minister van Justitie Sessions benadrukte gisteren dan ook meteen dat het besluit van San Francisco uiteindelijk leidde tot de dood van Steinle. Sessions: "Ik doe een beroep op lokale leiders om zorgvuldig in ogenschouw te nemen wat zij hun burgers aandoen door niet mee te werken met de federale opsporingsautoriteiten."

Geschokt

De immigratiedienst kondigde na de uitspraak aan dat Zarate direct het land zal worden uitgezet als hij zijn lichtere straf heeft uitgezeten. De Republikeinse senator Ted Cruz zei "kwaad en teleurgesteld" te zijn over de vrijspraak van "een illegaal die al diverse veroordelingen op zijn naam heeft staan en al vijf keer het land was uitgezet". Cruz: "Er moet recht worden gesproken, voor Kate Steinle."

Ook de familie van Steinle was verontwaardigd over de uitspraak. Haar vader zei dat de familie geschokt was, maar de advocaat van Zarate was tevreden. Tot grote tevredenheid van de raadsman had de rechter bij het begin van het proces besloten dat de talloze uitzettingen van de Mexicaan niet ter sprake mochten komen in de rechtszaak. De rechter wilde zo voorkomen dat dit gevoelige aspect een rol ging spelen bij de besluitvorming van de jury.

"Vanaf de eerste dag werd deze zaak gebruikt om haat en verdeeldheid te zaaien en te pleiten voor massale uitzettingen", aldus raadsman Francisco Ugarte, doelend op Trump. "Het werd gebruikt om een presidentschap met diezelfde filosofie van haat jegens anderen te promoten. Vandaag is aan al die andere immigranten recht gedaan."

"De moordenaar van Kate Steinle ging keer op keer over de slecht bewaakte grens van Obama", tweette Trump vandaag. "Steeds pleegde hij misdrijven en was hij gewelddadig. En toch werd deze informatie niet gebruikt in de rechtszaal."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234