Vrijdag 18/09/2020

Verkiezingen VS

Trump en Obama hadden "zeer goed gesprek" in Witte Huis

President Barack Obama en president-elect Donald Trump in The Oval Office.Beeld AP

President Barack Obama heeft vanavond zijn pas verkozen opvolger Donald Trump ontvangen in het Witte Huis om de machtsoverdracht te bespreken. Ook Trumps vrouw Melania was aanwezig. Zij kreeg een rondleiding van First Lady Michelle Obama.

Volgens president Barack Obama is het een "zeer goed gesprek" geweest over een breed scala aan onderwerpen, waaronder binnen- en buitenlands beleid. Obama benadrukte dat zijn belangrijkste prioriteit een vlotte machtsoverdracht wordt, zodat Trump als president "succesvol" zal zijn. "Als Trump succesvol is, is ons land succesvol", zei Obama. Obama zei "bemoedigd" te zijn door de bereidheid van Trump om samen te werken met zijn medewerkers. 

Obama zei ook dat hij een "uitstekend" gesprek heeft gehad met toekomstig first lady Melania Trump. "We willen er zeker van zijn dat ze zich welkom voelen tijdens deze overgangsperiode", zei Obama nog.

Gisteren zei Obama in een toespraak al dat hij er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat Trump een succesvolle president wordt. "Wat we nodig hebben is respect voor onze politieke instituten, het recht en voor elkaar", zei hij. "Acht jaar geleden hadden ook president Bush en ik heel wat meningsverschillen, maar Bush kon niet professioneler zijn en zorgde voor een heel vlotte overgang. Ik heb mijn team dus opgedragen het voorbeeld van president Bush te volgen."

Obama en Trump schudden elkaar de hand.Beeld AFP

"Een zeer goede man"

Trump zei vereerd te zijn door de ontvangst door president Obama en noemde hem "een zeer goede man". Trump zei ook dat hij "respect" heeft voor de president en dat ze over een aantal "mooie" en "moeilijke" onderwerpen hadden gesproken. Hij schepte ook op over de duur van de ontmoeting. Ze zouden elkaar tien minuten spreken, maar praatten uiteindelijk anderhalf uur. Trump zei ook dat hij raad wil vragen aan Obama en zei ernaar uit te kijken hem nog vaak te ontmoeten.

Obama en Trump hebben elkaar nog niet vaak in persoon gesproken. Obama heeft Trump tijdens zijn campagne meermaals "ongeschikt" en "onvoorbereid" genoemd voor het ambt van president. Trump nam tijdens een bittere campagne dan weer vlot het voortouw bij de vraag of Obama wel het recht had president te zijn aangezien hij niet in de VS geboren zou zijn, de veelbesproken birther-theorie. Pas later gaf Trump toe dat Obama een Amerikaan van geboorte was en gaf hij Hillary Clinton de schuld voor het gerucht.

Nochtans zeiden medewerkers van Obama in het Witte Huis na afloop dat de ontmoeting niet zo stroef was als sommigen verwachtten.

Prioriteiten: immigratie, gezondheidszorg en jobs

Trump ontmoette naast Obama ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan. Hij beloofde na afloop snel na zijn inhuldiging te gaan werken aan zaken als gezondheidszorg en immigratie. "We gaan de belastingen verlagen, zoals jullie weten. Ik denk dat we wat spectaculaire dingen voor de Amerikanen gaan doen."

Trump samen met Ryan en verkozen vicepresident Mike Pence.Beeld REUTERS

Trump ging tijdens zijn campagne meermaals in de clinch met Ryan. Zo noemde hij Ryan een zwakke leider. Ryan annuleerde op zijn beurt een campagnemeeting met Trump uit protest tegen de beruchte 'pussy'-uitspraken van Trump.

Nog een bezoekje volgde iets later: aan de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell. Net als na zijn gesprek met Huis-voorzitter Ryan benadrukte Trump zijn drie prioreiteiten – immigratie, gezondheidszorg en jobs.

Geheime update

Trump krijgt voortaan ook elke dag om 07.45 uur van de inlichtingendiensten 'het presidentiële bulletin' over de toestand in de wereld. Dat is een onderdeel van het 70 dagen durende overgangsproces. Het is een geheim document, maar Trump kan zich zo alvast inlezen. Daarnaast krijgt Trump uitgebreid informatie over de inlichtingendiensten en hun bronnen en werkwijze.

De veiligheid van de VS zou in de periode tussen de verkiezingsdag en de inauguratie van de nieuwe president (20 januari) kwetsbaarder zijn, omdat er veel verandert in Washington en nieuwe, nog niet ervaren mensen aan het werk gaan. Zo moet Trump bijvoorbeeld meteen 4.000 posten bemannen die worden verlaten door Obama's mensen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234