Vrijdag 22/10/2021

Top Trump-Kim

Trump en Kim tekenen vooral een bewijs van goede wil

null Beeld EPA
Beeld EPA

Het akkoord dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider vanochtend in Singapore hebben getekend is in de eerste plaats een bewijs van goede wil. De tekst, één velletje met vier punten, bevat geen details maar vooral voornemens en strevens.

De tekst kon worden opgemaakt uit een document dat Trump de fotografen toonde nadat hij het akkoord had getekend in het Capella-hotel op het Sentosa-eiland in Singapore.

Trump toont het ondertekende document. Beeld AFP
Trump toont het ondertekende document.Beeld AFP

De vier hoofdpunten vormen vooral een startpunt voor volgende onderhandelingen. Het zijn merendeels ongespecificeerde intenties. Alleen het vierde punt, de repatriëring van gevallenen tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953) is concreet.

Op een rijtje: de VS en Noord-Korea gaan "nieuwe relaties" aan, ter vergroting van de "vrede en welvaart voor de burgers in beide landen". De VS en Noord-Korea gaan samen werken aan een "blijvende en stabiele vrede" op het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea streeft naar "complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland". De VS en Noord-Korea gaan lichamen van gevallen soldaten bergen.

In de inleiding staat daarnaast dat "president Trump zich voorneemt veiligheidsgaranties te geven aan Noord-Korea". Dat was voor Kim een belangrijke voorwaarde om toezeggingen te doen over de ontmanteling van zijn kernwapens.

Opvallend zijn de woorden die er niet in staan. De Amerikanen hadden bij monde van minister van Buitenlandse Zaken de "complete, controleerbare en onomkeerbare" ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma geëist. Daarvan is geen sprake. Op dit punt grijpt het akkoord terug op een verklaring die eind april al is opgesteld door Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon, in Panmunjom.

Spijker in de muur

Maar ook een bevestiging van iets wat er al was, is in diplomatieke termen een vooruitgang – een extra spijker in de muur. De vriendschappelijke toon van de hele top, en het document dat daaruit is voortgevloeid, is hoe dan ook een verbetering ten opzichte van een jaar geleden: het is beter een nucleaire machthebber schouderklopjes te geven dan hem uit te schelden.

En dat geldt voor beide partijen. Twee ongeleide projectielen hebben zichzelf (of elkaar?) onder controle gebracht. Het is mogelijk dat alleen deze twee onorthodoxe leiders op deze onorthodoxe manier tot een soort vergelijk konden komen.

Aan de andere kant zit de duivel nog steeds in de details. De implementatie van deze mooie bedoelingen kan nog steeds uitlopen op een deceptie. De vervolgonderhandelingen zouden de nu gestabiliseerde verhoudingen weer aan het wankelen kunnen brengen.

Er is dus nog werk te doen. De komende maanden zal blijken of de twee leiders genoegen nemen met de propagandawaarde van deze top, of serieus uit zijn op vrede.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234