Woensdag 22/03/2023

President Trump

Trump eert dode commando: "Hij is acht jaar president als hij dit vaker doet"

De weduwe van Owens reageert op Trumps woorden. Beeld REUTERS
De weduwe van Owens reageert op Trumps woorden.Beeld REUTERS

Het was het meest emotionele moment in Donald Trumps toespraak tot het Congres: zijn eerbetoon aan de eerste militair die sneuvelde in zijn presidentschap. Miljoenen Amerikanen keken hoe Trump het beledigen en schofferen opzij zette en commando William Owens prees. Zijn weduwe vocht in de zaal tegen de tranen, evenals Trumps tegenstander Van Jones. "Dit was een van de uniekste momenten in de Amerikaanse politiek", aldus Jones. "Punt."

Stieven Ramdharie

Het moment was ongewoon omdat het een kant van Trump liet zien die velen in de VS en in het buitenland nooit hadden gezien. Een rustige, meelevende kant van de miljardair.

Zeker twee minuten eerde de president Owens en het 'ultieme offer' dat de US Navy SEAL-commando had gebracht. "Ryan stierf zoals hij leefde", aldus de president over de commando van de elite-eenheid SEAL Team Six die in januari sneuvelde tijdens een missie in Jemen die niet volgens plan verliep. "Als een krijgsman en een held die streed tegen het terrorisme om ons land veilig te maken. Ryans nalatenschap is gegraveerd in eeuwigheid."

Trumps eerbetoon, waarin ook Owens weduwe Carryn centraal stond, duurde nog geen twee minuten. Maar het leek een eeuwigheid te duren. De Congresleden stonden op, richtten zich tot de weduwe en klapten tientallen seconden. Waarna Trump de militair weer prees voor zijn vaderlandsliefde en het klappen weer begon. Carryn kon haar tranen niet bedwingen en keek omhoog, alsof ze naar de hemel keek.

Terwijl de president bleef klappen, gaf zijn dochter Ivanka, die naast de weduwe stond, haar een bemoedigend klopje op de rug. De Congresleden maakten aanstalten om weer te gaan zitten maar zagen hiervan gauw af omdat Trump niet stopte met klappen. Hij bleef zich richten tot de weduwe. En het leek of nooit zou stoppen met klappen.

Kritiek vader

Met de uitnodiging aan de weduwe Owens leek Trump een einde te willen maken aan de ophef van de laatste weken over de dood van de commando. Owens werd al snel gedood tijdens de nachtelijke aanval op 29 januari op een Al Qaida-kamp toen zijn eenheid op onverwacht fel verzet stuitte.

Met Ivanka Trump naast haar, luistert Carryn Owens naar de woorden van de president. Ze moest haar tranen bedwingen toen Trump haar man prees voor zijn heldhaftigheid. Beeld AFP
Met Ivanka Trump naast haar, luistert Carryn Owens naar de woorden van de president. Ze moest haar tranen bedwingen toen Trump haar man prees voor zijn heldhaftigheid.Beeld AFP

De elite-eenheid moest te hulp worden geschoten door mariniers. Nog drie andere Amerikaanse militairen raakten gewond. Tot overmaat van ramp moest een Osprey-helikopter van 75 miljoen dollar, die een harde landing maakte tijdens de aanval, worden vernietigd door de Amerikaanse luchtmacht. Na weken te hebben gezwegen, bekritiseerde Owens vader dit weekeinde Trump omdat hij de SEAL-aanval had goedgekeurd.

"Waarom moesten we op dit moment deze aanval uitvoeren?'', vroeg hij zich af in een interview met The Miami Herald. "Waarom? Twee jaar lang was er geen doelwit in Jemen dat het waard was voor een Amerikaan om zijn leven te geven. En nu was plotseling dit machtsvertoon nodig?" De boodschap van de vader was duidelijk: Trump had als onervaren president een verkeerd besluit genomen toen hij, zo kort in het Witte Huis, de aanval goedkeurde. "Verberg je niet achter de dood van mijn zoon om een onderzoek te voorkomen", aldus vader Owens tot Trump.

Geweigerd

De vader zei ook dat hij had geweigerd om Trump te ontmoeten toen het lichaam van zijn zoon aankwam op de luchtmachtbasis Dover in Delaware. De president en dochter Ivanka spraken toen wel met de weduwe. Deze heeft zich tot nu toe niet kritisch uitgelaten over de pechmissie van de SEAL-commando's.

President Trump, vicepresident Pence en de Republikeinse leider Ryan klappen voor de weduwe van commando Owens. Het eerbetoon leek een poging van het Witte Huis om de kritiek op de pechmissie te stoppen. Beeld AP
President Trump, vicepresident Pence en de Republikeinse leider Ryan klappen voor de weduwe van commando Owens. Het eerbetoon leek een poging van het Witte Huis om de kritiek op de pechmissie te stoppen.Beeld AP

Van Jones, een oud-medewerker van president Obama, keek naar de kleine twee minuten dat Trump zich richtte tot de weduwe. En Jones, die als CNN-commentator Trump volop bekritiseerde tijdens de campagne, gaf toe dat hij volledig van zijn stuk was gebracht. "Er zijn veel mensen die een heleboel redenen hebben om gefrustreerd over hem te zijn", zei hij over de president. "Die bang voor hem zijn. Maar wat hij dinsdag deed was buitengewoon."

Jones: "Wie hoopte dat hij mensen kon verenigen, moet blij zijn met dit moment. Als hij een manier vindt om dit steeds weer te doen, dan zal hij daar acht jaar zitten. Er was veel in zijn toespraak waar ik tegen zal vechten. Steeds weer. Maar hij heeft vanavond iets gedaan, wat je hem niet meer kan afnemen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234