Dinsdag 07/04/2020

Trump belooft Syrië veilige zones, Obama wil evacuatie Aleppo controleren

Beeld AP

De regering van Donald Trump zal zogenoemde "veilige zones" tot stand brengen in Syrië om zo burgers van het land te beschermen die slachtoffer zijn van de burgeroorlog. Dat zei de toekomstige president van de Verenigde Staten gisteren. Volgens de huidige president Barack Obama is zoiets moeilijk voor elkaar te krijgen. Hij wil onafhankelijke observatoren om de evacuatie van Aleppo te controleren.

Trump en Obama spraken onafhankelijk van elkaar over de situatie in Syrië, nadat gisteren de evacuatie van burgers uit Aleppo tot stilstand leek te zijn gekomen. "We gaan proberen om de situatie daar te herstellen en mensen daar te helpen"', aldus de Republikein Trump op een bijeenkomst met aanhangers in Florida. "We gaan veilige zones creëren en de Golfstaten gaan daar voor betalen."

Grondtroepen
Eerder had president Obama aan verslaggevers gemeld dat het idee een voortdurende inspanning vergt, aangezien de zones beschermd moeten worden door grondtroepen. Het is onwaarschijnlijk dat de Syrische president Assad en zijn bondgenoten Rusland en Iran daar mee instemmen.

De volgende maand afzwaaiende president zei te hopen dat Syrië en Rusland zich gevoelig tonen voor de internationale druk en met Turkije samen gaan werken om de achtergebleven burgers in Aleppo een veilige aftocht te bieden.

Obama verdedigt steun aan gematigde rebellen
Obama erkende verder dat hij "niet kan claimen dat we succesvol zijn geweest in Syrië". Met dat besef gaat hij iedere nacht naar bed, zei hij tijdens zijn laatste reguliere persconferentie als president van de Verenigde Staten.

Ondanks het gebrek aan resultaat gelooft hij nog steeds dat zijn opstelling ten opzichte van de Syrische burgeroorlog, het geven van steun aan de "gematigde oppositie", de juiste was.

Onafhankelijke observatoren

Tijdens zijn laatste persconferentie riep Obama op tot de ontplooiing van een team van "onafhankelijke observatoren" in Aleppo. Die stad is verwoest door een "barbaarse aanval" door het regime, dat opnieuw de evacuatie van burgers en rebellen heeft stopgezet.

"Op dit moment is de wereld verenigd rond de horror door de barbaarse aanval door het Syrische regime en zijn Russische en Iraanse bondgenoten op de stad Aleppo", aldus Obama, die het conflict in Syrië "een van de moeilijkste kwesties" van zijn presidentschap noemde. De president maakt melding van "signalen over de executie van burgers" en roept op tot het sturen van onpartijdige observatoren naar Aleppo, om onder meer de evacuatie van de burgers en de rebellen in het oog te houden.

Stemming in Veiligheidsraad
Frankrijk diende gisteren een ontwerpresolutie met een gelijkaardig voorstel in bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Rusland toonde zich al sceptisch tegenover het voorstel. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties wordt mogelijk nog dit weekend over het ontwerp gestemd.

Donderdag ging de operatie van start om de mensen te evacueren die zich in de laatste door terreurgroep Islamitische Staat bezette delen van de stad bevinden. Na de evacuatie zou het Syrische regime die delen dan kunnen heroveren. Het proces verloopt echter niet van een leien dakje, aangezien de regering de rebellen ervan beschuldigt de voorwaarden van het akkoord niet te respecteren door het vuur te openen en mensen te gijzelen. Daardoor moesten de bussen die de mensen moesten evacueren rechtsomkeer maken.

VN-secretatis-generaal Ban Ki-moon heeft ondertussen opgeroepen om de evacuaties opnieuw van start te laten gaan. Hij noemde Aleppo een "synoniem voor de hel". En ook de vertegenwoordigster van de Wereldgezondheidsorganisatie Elisabeth Hoff heeft haar bezorgdheid uitgedrukt: "Er zijn nog grote aantallen vrouwen en kinderen jonger dan 5 jaar die de stad moeten verlaten. We weten dat ze wanhopig zijn".

Volgens VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura zitten er nog ongeveer 40.000 burgers en tussen de 1.300 en 5.000 strijders en hun families vast in de door de rebellen gecontroleerde stadsdelen. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maakte ondertussen melding van 8.500 geëvacueerde personen sinds donderdag.

De situatie in Syrië noemde president Obama "één van de moeilijkste kwesties" van zijn presidentschap.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234