Woensdag 18/09/2019

VS-bezoek Merkel

Trump aan Merkel over afluisterclaims: "Dan hebben we toch iets gemeen"

Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangen in het Witte Huis. Het is de eerste keer dat de twee regeringsleiders elkaar ontmoeten. Tijdens een gezamenlijke persconferentie liet Trump zich ontvallen dat "beiden misschien wel afgeluisterd werden door de vorige Amerikaanse regering" en dat ze daarmee "toch alvast iets gemeen" hebben.

Merkel werd vriendelijk, maar zakelijk ontvangen door Trump. De bondskanselier kreeg een handdruk voor zij met Trump naar binnen ging. Hoewel het bij Trump meestal anders gaat, was deze handdruk kort.

De twee gingen met elkaar in gesprek, waarna een persconferentie volgde. Tijdens het fotomoment werd het even ongemakkelijk toen bleek dat Trump het vertikte om zijn eerdere handdruk over te doen op vraag van de journalisten. De grimas van Merkel die daarop volgde, ontging weinigen.

Beeld EPA

"Afgeluisterd"

Tijdens een tweede persconferentie herhaalde Trump nogmaals zijn claim dat hij door de regering Obama afgeluisterd zou zijn. Door te stellen dat "dat misschien dan toch al iets kon zijn dat beide regeringsleiders gemeen hebben", verwees hij nog eens naar het schandaal tussen de Duitse regering en die van Obama in 2013. Door toedoen van klokkenluider Edward Snowden werd toen onthuld dat de telefoongesprekken van Angela Merkel mogelijk afgeluisterd werden.

In de aantijging dat Obama de Trump Tower afgeluisterd zou hebben tijdens de verkiezingscampagne van 2016, staat de huidige Amerikaanse president - samen met zijn gevolg - voorlopig wel alleen. Bewijzen zijn er niet en ook de inlichtingendiensten volgen Trump niet in zijn beschuldigingen.

Trump sprak op de persconferentie ook over de NAVO. De president stelde dat verschillende lidstaten de vereniging nog geld verschuldigd zijn voor geleverde diensten en dat dat geld dringend terugbetaald moet worden. Ook met die uitspraak wilde Trump de Duitse bondskanselier mogelijk een steek onder water geven.

Merkel heeft tijdens het gesprek gezegd meer geld uit te trekken voor defensie. Ze beloofde dat Duitsland, dat nu 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie uitgeeft, daaraan gaat werken. Die belofte kon op instemming van Trump rekenen. Aan het einde van het jaar moet er bovendien een plan klaarliggen waarin de NAVO-lidstaten duidelijk maken hoe het doel van 2 procent van het bbp gehaald gaat worden.

Beeld EPA

Tevreden Merkel

Merkel noemde het gesprek met Trump een goede en open eerste uitwisseling van ideeën''. Het was de eerste keer dat de twee regeringsleiders elkaar ontmoetten. De bondskanselier en Trump hadden het niet alleen over defensie, maar ook over handel. Beiden waren het er over eens dat het handelsbeleid fair moet zijn. Trump ontkende dat hij een isolationistische handelspolitiek nastreeft en hij noemde berichten daarover "fake news''.

Beeld REUTERS

Hoogspanning

Merkel op haar beurt verwees dan weer naar de spanningen met Trump uit het verleden door te stellen dat "het altijd beter is om mét elkaar te spreken dan over elkaar". Daarnaast liet ze haar tevredenheid blijken over het feit dat Trump de NAVO als vereniging blijft ondersteunen. Bovendien liet ze zich positief uit over de verantwoordelijkheid die Trump en de VS willen opnemen in het dispuut tussen Rusland en Oekraïne: dat laatste land heeft immers beloofd daarin een bemiddelende rol te willen spelen en er eventueel te zorgen voor een staakt-het-vuren.

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Europa staan onder hoogspanning. Trump heeft weinig op met de EU en is vooral bezig met zijn America First-politiek. Merkel daarentegen is pro-Europees en wil graag samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van het klimaat. In het kielzog van Merkel zijn ook directieleden van bijvoorbeeld Siemens en BMW meegereisd. Voor die bedrijven zijn de VS een belangrijke afzetmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234