Zaterdag 18/09/2021

Truiense SP.A'er wil rock en homohuwelijken in lege kerk

Leegstaande kerken een andere bestemming geven, het blijft gevoelig liggen. Dat ondervond het Truiense SP.A-gemeenteraadslid Dirk Selis aan den lijve. De woorden van zijn voorstel om een fuif te houden in het Romaanse kerkje in de wijk Guvelingen waren nog niet koud of de man werd al belaagd door het buurtcomité van de wijk en de voltallige CD&V-fractie. Ze begonnen prompt een petitie tegen het raadslid en voor het behoud van het kerkje.

Selis blijft echter achter zijn idee staan. "Ik heb eerder deze maand al een voorstel ingediend om alle leegstaande kerken in onze stad te gebruiken als speel- of fuifruimte of als ruimte voor homohuwelijken", legt hij uit. In 2001 hebben de Truiense kerkfabrieken ruim 17 miljoen frank belastinggeld gekregen voor het onderhoud van de kerken en dat is volgens Selis te veel voor gebouwen die bijna niet gebruikt worden.

"Door de herverkaveling van de kerkfabrieken en het tekort aan priesters en gelovigen komen een aantal kerkgebouwen nu leeg te staan. Aan de andere kant vinden jongeren bijvoorbeeld vaak geen goede fuifzaal. Onder bepaalde voorwaarden moeten die kerkgebouwen aan hen ter beschikking worden gesteld voor fuiven of andere bijeenkomsten. Er kunnen bijvoorbeeld ook unplugged optredens van rockgroepen plaatsvinden."

Herbestemming van kerken mag, vinden de inititiatiefnemers van de petitie. "Maar dan wel liever een culturele bestemming", meent het buurtcomité in zijn petitie. "Eerst worden miljoenen geïnvesteerd in de restauratie van het rustieke Romaanse kerkje en dan komt Selis met zo'n voorstel. We kunnen ons niet voorstellen dat men de achttiende-eeuwse eiken balken uit de kerk zal sleuren om dranktafels, buffetten en muziekboxen te plaatsen."

Het gemeenteraadslid wordt niet alleen gecounterd door de CD&V-fractie en boze buurtbewoners die hem liever zouden zien verdwijnen. Hij wordt ook teruggefloten door sommige leden van zijn eigen partij en van coalitiepartner VLD. "Tja", klinkt het zuchtend, "ik begrijp het niet goed. Zijn jongerenfuiven of optredens dan geen culturele bestemmingen? Geloof me, een unplugged rockconcert zorgt niet voor meer geluidshinder dan een eucharistieviering met Gregoriaanse gezangen. Ik blijf dus verder ijveren voor de goede zaak." (CG)

'Een unplugged rockconcert geeft evenveel geluidshinder als Gregoriaanse gezangen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234