Vrijdag 02/06/2023

GetuigenissenVlaamse chauffeurs

Truckers in Dover keren zich tegen politie: ‘Onze behoeften doen naast de vangrail, dat is onmenselijk’

Dat ze 40 kilometer verderop een coronatest moesten halen, was voor sommige bestuurders de druppel. Er werd getrokken en geduwd. Beeld AP
Dat ze 40 kilometer verderop een coronatest moesten halen, was voor sommige bestuurders de druppel. Er werd getrokken en geduwd.Beeld AP

De spanningen in Dover lopen op. Woedende vrachtwagenchauffeurs die er al dagen staan te wachten, keerden zich woensdagochtend tegen de politie. Volgens Vlaamse truckers in de Britse havenstad is de situatie onmenselijk. ‘Onwaarschijnlijk dat ik de kerstdis haal. Gelukkig heb ik nog brood en eieren.’

EDLL

Duizenden gestrande vrachtwagenchauffeurs aan de haven in Dover verliezen hun geduld. Al dagen staan ze aan te schuiven om de overzet naar Frankrijk te maken, als sardienen in een blikje opeengepakt. Parijs sloot eerder deze week de grens uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus.

Maar woensdag klonk er eindelijk goed nieuws. De Eurostar naar Brussel rijdt weer en ook vrachtverkeer naar Frankrijk is opnieuw toegelaten. Alleen mogen de chauffeurs pas de grens over als ze een negatieve coronatest voorleggen. En daar knelt het schoentje. Zo’n sneltest moeten ze liefst 40 kilometer verderop laten afnemen op de tarmac van de luchthaven in Manston. Voor velen de druppel die de emmer deed overlopen.

Op beelden is te zien hoe een groep mannen hun frustraties uiten tegenover enkele agenten. Er wordt getrokken en geduwd. Ze zijn het beu. Emrah Boyaci (45) uit Antwerpen, die al sinds zondag staat aan te schuiven in Dover, zag het gebeuren: “Enkele chauffeurs zijn beginnen te drinken en te vechten met de politie. Ze zijn hier echt kwaad. Iedereen wil gewoon naar huis en bij zijn familie zijn voor de feestdagen. Ik ben echt geshockeerd dat men ons hier zo laat staan als beesten”, zegt hij. “Een complete ramp is het. Niemand zegt ons iets. We kunnen niks doen buiten wachten, wachten en nog eens wachten.”

5.000 chauffeurs voor sneltest

De Antwerpenaar twijfelde niet lang en trok naar de luchthaven. Maar hij was niet alleen. Volgens Boyaci staan er al meer dan 5.000 chauffeurs aan te schuiven voor zo’n sneltest. Een kilometerslange file die voor geen meter opschiet. “We zijn gewoon met te veel, dus dit gaat nog dagen duren. Eerst hier nog eens twee dagen aanschuiven voor een test, dan terug naar Dover om nog eens twee dagen aan te schuiven. Het is onwaarschijnlijk dat ik de kerstdis haal. Ik heb gelukkig nog wat brood en eieren”, zegt hij.

Sommige truckers hebben nog amper eten of drinken en ook sanitaire voorzieningen zijn er niet. “Ik heb nog genoeg eten voor twee dagen en misschien nog wat extra droge koeken. Zuinig zijn is de boodschap. Ze spelen met ons leven”, zegt ook Francis Kerckhofs (47) uit Puurs. Hij staat in de file staat op de M20, de autosnelweg die Londen met Dover verbindt.

Havenmedewerkers proberen de boze chauffeurs in bedwang te houden. Beeld AFP
Havenmedewerkers proberen de boze chauffeurs in bedwang te houden.Beeld AFP

Zijn geduld raakt stilaan op. “We moeten met ons bloot gat over de vangrail onze behoeften doen. Is dit Europa anno 2020? Dit is gewoon onmenselijk.” De vrachtwagenchauffeur rijdt normaal enkel in het binnenland, maar zijn collega die normaal naar Engeland zou rijden, was ziek. “Ik rijd eenmalig in het buitenland en dan gebeurt dit. Ik heb gezworen om nooit meer in het buitenland te rijden.”

Al 11 uur staat Francis op dezelfde plaats, wachtend op een coronatest. “Slapen gaat ook niet, want de massa moest maar eens bewegen.” De hoop dat hij kerst nog zal halen, neemt almaar af. “Mijn vrouw zit nu alleen thuis en heeft het heel moeilijk. Ik zou hier wel kunnen praten met andere chauffeurs, maar ik blijf in mijn camion uit schrik. Want als ik het virus oploop, moet ik nog eens tien dagen extra wachten.”

Deze situatie overstijgt het coronavirus, zeggen de truckers unaniem. “Dit is een politiek spelletje. Ze gebruiken ons als pasmunt in de brexit.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234