Dinsdag 22/09/2020

Commissie Financiën

Truc 'Oplichter & zonen' iets te doorzichtig: Marc Stockbroekx is wel degelijk eigenaar van het bedrijfje dat diplomaten btw-vrij laat shoppen

Marc Stockbroekx had wellicht nooit een machtiging mogen krijgen om digitale btw-pasjes te verkopen.Beeld RV

De oplichter Marc Stockbroekx staat wel degelijk aan het hoofd van het bedrijf dat van Financiën een machtiging kreeg voor een digitaal pasje waarmee diplomaten btw-vrij kunnen shoppen. Ook al benoemde hij zijn zoon tot zaakvoerder, toch bestuurt hij het bedrijf met 100 procent van de aandelen vanuit Breda.

‘Ik distantieer me volledig van die man.” Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zei het vorige week in De zevende dag tweemaal.

Marc Stockbroekx, onlangs nog actief bij de N-VA in Brasschaat, heeft een lange reeks veroordelingen achter zijn naam: valsheid in geschrifte, verduistering, bedrieglijke faillissementen, misbruik van vertrouwen. Hij stal 500.000 euro van een bejaarde dame, werd ook daarvoor veroordeeld, maar betaalde nog geen cent terug.

Btw-vrij shoppen

Het bedrijf van Stockbroekx, onthulde Terzake vorige week, kreeg niettemin een machtiging van Financiën voor de elektronische registratie van btw-vrije aankopen door diplomaten. Hij werd in dat verband op 14 januari 2015 ontvangen op het kabinet, waar hij was geïntroduceerd door Jan Jambon, vicepremier voor N-VA.

Diplomatic Card Services, de bvba van Stockbroekx, kan dankzij de machtiging een netwerk van digitale pasjes uitbouwen waarmee diplomaten bij winkels als Cartier, Natan en Louis Vutton direct aan de kassa btw-vrij kunnen shoppen in plaats van achteraf bonnetjes te moeten indienen. Financiën besteedt zo de controle op btw-vrije aankopen uit aan een beroepsoplichter.

Dat lijkt in te druisen tegen artikel F van de op 19 juli 2017 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde procedure: “De aandeelhouders van de gemachtigde ondernemingen mogen geen strafrechtelijke veroordeling en/of een beroepsverbod hebben opgelopen, of betrokken zijn in een faillissementsprocedure.”

Dinsdag werd Van Overtveldt in de commissie-Financiën aangepakt door Dirk Van der Maelen (sp.a). De minister noemde het ellenlange strafblad van Stockbroekx “niet relevant”, aangezien die zich bij de bvba als zaakvoerder liet opvolgen door zijn zoon Sander (27). De drie bedrijven die een machtiging kregen, werden gescreend door de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en die zag geen probleem. Maar dat is er blijkbaar wel.

Moederbedrijf

Moederbedrijf Digital Card Services werd op 10 augustus 2012 in Breda opgericht door Marc Stockbroekx. Die besloten vennootschap (bv) is volgens de eigen balans voor 100 procent eigenaar van de een maand later ook in Breda opgerichte bv Diplomatic Card Services.

Dat bedrijf verkreeg op 16 februari 2016 een Belgisch btw-nummer en verhuisde naar de De Meeüssquare in Brussel. Op 27 februari 2017 liet vader Marc zich vervangen door zijn zoon, maar de eigenaar met 100 procent van de aandelen blijft Digital Card Services uit Breda. Een uittreksel van de kamer van koophandel in Breda van vorige vrijdag laat zien dat Marc Stockbroekx er de enige bestuurder is en algemeen directeur. Hij is alleen en "zelfstandig bevoegd" voor de zaakvoering.

Op hetzelfde adres, Lange Mosten 31 in Breda, is ook een bv Diplomatic Card Services Nederland gevestigd en een bv Diplomatic Card Services UK. Ook hier is Marc Stockbroekx de enige bestuurder. Op de Britse website staat vader Marc als 'CEO & founder' vermeld, zoon Sander als 'director'.

“Als dit klopt, rest de minister geen andere mogelijkheid dan het bedrijf zijn machtiging te ontnemen”, reageert Dirk Van der Maelen. “Doet hij dat niet, dan houdt de N-VA een oplichter uit eigen rangen de hand boven het hoofd.”

Het kabinet-Van Overtveldt benadrukte gisteravond dat de minister handelde na een doorlichting door de BBI. Maar een groen licht kan weer op rood springen, aldus de woordvoerder. “De fiscale administratie volgt dit dossier uiteraard verder op in functie van de machtigingen. Als ingegrepen moet worden, dan zal dat gebeuren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234