Zondag 13/06/2021

Trouw leger op maat gekweekt

Het zijn lang niet allemaal (jong)volwassenen of tieners die vechten voor IS. In het kalifaat worden ook kinderen 'opgeleid' en daarna ingezet in de strijd, zo blijkt uit video's en getuigenissen. Van koranles tot militaire en fysieke training: de geïndoctrineerde jongens slaan er even extreme praat uit als hun vaders of grotere broers.

"Ik wil degene worden die jou afslacht, o kuffar! Ik wil een moedjahied zijn, insjallah!" Aan het woord is niet een potentiële Syriëstrijder die op het punt staat af te reizen naar Islamitische Staat, noch een doorwinterde IS-aanhanger. Op de beelden is wel een tien-, misschien elfjarige jongen te zien die zweert dat hij de ongelovigen zal verdelgen. Hij draagt een militair uniform. Even later loopt een peuter door beeld, eveneens in camouflagekleren en met een speelgoedgeweertje in de hand.

Het is een van de laatste video's van Al Hayat Media Center, het mediaorgaan van IS. In deze video wordt gefocust op een groep jihadisten die niet zo lang geleden uit Kazachstan lijken overgekomen te zijn. Gaat het eerste deel over volwassen strijders die militaire basisopleidingen volgen en zich specialiseren in een oefenkamp voor sluipschutters, dan ligt het zwaartepunt in de tweede helft op hun kinderen. Race toward Allah, heet de video en we zien - altijd lachende - kinderen tussen vijf en zeven jaar op een bus richting een madrassa (school) rijden.

In gebieden die door IS worden gecontroleerd is regulier onderwijs afgeschaft en wordt alle leerstof geïnterpreteerd op de manier zoals de extremisten dat willen, met zwaartepunt koranles en Arabische taallessen. We zien op de beelden dan ook kinderen die Arabisch leren in een klasje en trots hun geschreven tekst tonen aan de camera. Kinderen ook die koranverzen opzeggen. Eens ze dat kunnen, zegt hun leraar, zullen ze fysieke en militaire training volgen. Want: "Met Allahs toestemming, zij zijn de volgende generatie."

Daarop volgt een fragment waarin een amper elfjarige jongen in een oogwenk een kalasjnikov demonteert en opnieuw in elkaar zet. Andere beelden volgen: jongeren die worsteltechnieken aanleren, jongeren die fysieke uithoudingsproeven doen, jongeren die in groep bidden. Allemaal in zandkleurig uniform.

Kijken en blijven kijken naar executies

Islamitische Staat is lang niet de enige organisatie in de wereld die kindsoldaten opleidt en inzet. Milities in Congo, Colombia en Myanmar hebben er ook nodige ervaring mee. Ook het Vrije Syrische Leger en het aan Al Qaida gelieerde Al Noesra Front hebben al kinderen gebruikt. Maar zoals met alles, zou IS niet IS zijn als de extremisten ook deze tak van hun organisatie niet beter verzorgden dan andere milities. Volgens een recent verslag van een VN-panel dat oorlogsmisdaden in Syrië onderzoekt, gebeurt de massale aanwerving van kinderen op een "systematische en georganiseerde manier".

Een van de belangrijkste redenen waarom IS zonder schroom kindsoldaten inzet, is dat volgens het islamitisch recht jongens volwassen worden na hun eerste ejaculatie. Jongens van elf of twaalf jaar oud worden als volwassen mannen beschouwd. Hoeveel kindsoldaten IS telt, is niet te berekenen. Maar duidelijk is wel dat ze al van jongs af aan op allerlei manieren worden geïndoctrineerd om later trouwe strijders te worden.

Zo spreekt de VN over kinderen in Raqqa die in groep naar beelden van massa-executies van regeringssoldaten moeten kijken, zo lang dat ze na een tijd ongevoelig voor worden voor het geweld. In het Iraakse Mosoel staan er tieners met wapens aan checkpoints en drukke kruispunten; op hun bovenmouw prijkt het logo van de islamitische politie. In het Syrische Raqqa zijn al meerdere kinderen opgemerkt als IS-lid; sommigen zijn bewaker aan het hoofdkwartier van leiders, anderen serveren eten en nog anderen nemen deel aan gevechten of spioneren voor IS.

Dertienjarige Belg

In Raqqa verzamelde het anti-IS-collectief 'Raqqa is Being Slaughtered Silently' in het grootste geheim bewijzen van onder meer de betrokkenheid van kinderen in de strijd. Volgens de organisatie zouden er in de de facto hoofdstad van IS in Syrië al zeker vijf jeugdkampen zijn, met één waar kinderen onder de zestien worden getraind.

België mag zich trouwens niet alleen beroemen op het feit dat ons land relatief het grootste aantal Europese Syriëstrijders levert. Wij hebben ook de jongste jihadist die meevecht: de dertienjarige Younes Abaaoud, is in maart door broer Abdelhamid meegenomen naar Syrië. Hij zou nog in leven zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234